Asiakastieto Media

Tietosuoja-asetus on uuden liiketoiminnan mahdollistaja!

Blogi16.03.2017

Tietosuoja-asetus on uuden liiketoiminnan mahdollistaja!

EU:n tietosuoja-asetuksesta puhutaan ja sen ympärillä touhutaan nyt tosi paljon. Erilaisista lähteistä saa lukea, mitkä asiat muuttuvat ja vaikeutuvat. Asian ympärillä liikkuu myös paljon huhuja ja vääriä tulkintoja. Tuntuu välillä siltä, että kaikki muuttuu. Kun tähän soppaan lisätään vielä uhka mielettömän isoista sakoista, jotka jokainen itseään kunnioittava asiantuntija muistaa aina mainita, on rakennettu hyvät ainekset kaaokselle.

Onko tietosuoja-asetus taas yksi sellainen lakimuutos, jonka erilaiset asiantuntijat ovat saaneet kasvamaan suuremmaksi uhaksi kuin se todellisuudessa on? Minusta on. Kun tietosuoja-asetukseen tutustuu tarkemmin, niin päätyy siihen lopputulokseen, että siinä on paljon tulkinnallisia asioita. Siksi on tärkeää lukea asetus huolellisesti läpi ja tehdä järkevät tulkinnat.

  • Kun käsittelet henkilötietoja, tee siitä prosessikaavio: Miten ja miksi keräät, miten käsittelet, miten tuhoat henkilötiedot jne. 
  • Perustele jokainen käsittelyn vaihe ja osoita, että noudatat uutta asetusta. 
  • Katso mitä oikeuksia kuluttajilla on ja toteuta ne. 
  • Sitten katso vielä muut velvoitteet kuten tietomurrot jne. niin tietosuojapaketti on kasassa. 

On siinä hommaa, mutta kun alkaa vaiheittain tehdä, niin kyllä siitä hyvä tulee. Toki tietosuoja-asetus tuo uusia asioita, mutta järkevästi hoidettuna ne ovat tehtävissä kohtuullisin toimenpitein.

Edellä kerrottu on yleisin tapa lähestyä asiaa eli täyttää lain velvoitteet. Kyllä, lakia pitää noudattaa, mutta onko liiketoiminnassa kysymys pelkästään säännösten täyttämisestä? Itse ajattelen uutta lakia mahdollisuutena. Kannattaa lukea tietosuoja-asetus läpi myös siltä kannalta, tuoko se liiketoimintaan uusia mahdollisuuksia. Silloin kannattaa miettiä onko lukijana pelkästään sellainen juristi, joka vain katsoo, että lakia noudatetaan huolellisesti. Kannattaisiko uutta lakia lukea myös niiden, jotka vastaavat liiketoiminnan kehittämisestä. Itse yritän löytää asiasta uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Jos sinua kiinnostaa samanlainen ajattelu, niin ota yhteyttä. Tehdään tästä asetuksesta oikeasti uutta liiketoimintaa!

t. Jouni Muhonen (koulutukseltaan myös juristi)

Yhteyshenkilöt

Ville Kauppi

Ville Kauppi

Lehdistökontakti

PR and Communications Manager

ville.kauppi@asiakastieto.fi

+358102707504