Asiakastieto Media

Asiakastiedon kyselytutkimus: Tiedostava kuluttaja kaipaa uutta tunnistusmenetelmää

Tiedote26.02.2019

Asiakastiedon kyselytutkimus: Tiedostava kuluttaja kaipaa uutta tunnistusmenetelmää

Asiakkaan luotettava, mutta helpoksi tehty tunnistaminen on yhä merkityksellisempi osa sujuvaa asiakaskokemusta. Olemme tottuneet käyttämään ja ostamaan tavaroita ja palveluita verkossa. Ostoksen edellytys on molemminpuolinen luottamus, joka syntyy varmimmin, kun asiakkaan tunnistamisprosessissa on kolmas osapuoli, johon sekä myyjä että ostaja voivat luottaa.

”Tekemämme kyselyn* mukaan kolme neljäsosaa suomalaisista epäröi antaa henkilökohtaisia tietojaan palveluntarjoajalle, jota ei entuudestaan tunne. Vahva pyrkimys omasta tietoturvasta huolehtimiseen on tietysti hyvä asia, mutta samalla meiltä saattaa jäädä hyviä palveluita käyttämättä. Myös kilpailun kannalta olisi hyvä, jos uudetkin toimijat huomattaisiin eikä niihin tutustuminen jäisi luottamuksen puutteesta kiinni”, huomioi liiketoiminnan kehityspäällikkö Rami Meling Asiakastieto Groupista.

Asiakastiedon kyselytutkimuksessa vastaajat pohtivat omaa käyttäytymistään ennalta tuntemattomissa palveluissa sekä halukkuuttaan antaa ja päivittää omia tietojaan. EU:n tietosuoja-asetus GDPR on lisännyt suomalaistenkin tietoisuutta tietoturvan merkityksestä.

”Tiedostavina kuluttajina haluamme hallita omia tietojamme ja vastausten perusteella tarvetta olisi uudenlaiselle tunnistamispalvelulle, jonka kautta pystyisimme hallinnoimaan moneen eri paikkaan antamiamme tietoja yhdellä kertaa. Tietojen antamisesta on tullut sellaista rutiinia, että emme oikeastaan enää edes voi muistaa kaikkia palveluita, joista henkilökohtaista tietoamme löytyy”, Rami Meling toteaa.

Suomalaiselle tunnistukselle on tarvetta

Pankkien tarjoama Tupas on toimiva, mutta moniin palveluihin liian raskaaksi ja sujuvan asiakaskokemuksen kannalta hitaaksi koettu tunnistamisjärjestelmä. Kevyempi tapa on se, että jokaiseen palveluun muodostetaan oma tili, jonka käyttäminen on ensimmäisen kerran vahvan tunnistautumisen jälkeen mahdollista erikseen määritellyllä tunnuksen ja salasanan yhdistelmällä. Asiakastieto Groupin kyselyn mukaan suomalaiset ovat kuitenkin kyllästyneitä muistelemaan eri palveluiden salasanoja, joita saattaa yhdellä henkilöllä olla jopa kymmeniä. 

”Jo turvallisuuden takia salasanojen pitää olla monimutkaisia ja erilaisia eli vaikeita muistaa. Vastauksista huokuu myös kasvava epäluottamus Facebookin tai Googlen kaltaisia helpompia tunnistamistapoja kohtaan eli tilausta suomalaiselle tunnistamis- ja tietojenhallintapalvelulle tuntuu olevan”, Rami Meling kertoo.

Lue lisää tietosuojasta ja GDPR:stä

* Kyselyyn vastasi 501 iältään 18-64-vuotiasta suomalaista. Tutkimusotos on kansallisesti edustava.

Lisätietoa: Liiketoiminnan kehityspäällikkö Rami Meling, 040 8384 380, rami.meling@asiakastieto.fi

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Ville Kauppi

Ville Kauppi

Lehdistökontakti

PR and Communications Manager

ville.kauppi@asiakastieto.fi

+358102707504