Asiakastieto Media

Henkilötietosi kiinnostavat rikollisia - ole varovainen, kun tuntematon tarjoaa apua

Artikkeli25.03.2020

Henkilötietosi kiinnostavat rikollisia - ole varovainen, kun tuntematon tarjoaa apua

Koronaviruksen tartuntariskin ollessa nyt erityisen korkea moni meistä tarvitsee apua arkiasioiden hoitamiseen. Apua kannattaa ensisijaisesti pyytää tutuilta tai ainakin varmistaa avun tarjoajan tausta mahdollisimman huolellisesti, jotta et joudu petoksen uhriksi.

Rahojesi lisäksi rikolliset ovat kiinnostuneita myös henkilötiedoistasi. Jos rikollinen saa haltuunsa henkilötunnuksesi, voi hän yrittää hyödyntää sitä mm. verkko-ostosten tekemiseen tai kulutusluottojen hankkimiseen. Identiteettivarkaudet ovat yleistyneet viime vuosina, mutta tällaisena aikana riski kasvaa entisestään.

Huijari on susi lampaan vaatteissa

Passista, ajokortista tai luottokortista huolehtiminen on itsestäänselvyys. Kun henkilö pyytää toisen apua ostosten tekemiseen, joutuu hän yleensä luovuttamaan ainakin jotain omia tietojaan. Esimeriksi ruoka- tai apteekkikäynnin yhteydessä tarvitaan ainakin osoite, puhelinnunero ja mahdollisesti jopa henkilötunnus. Lisäksi on sovittava ostosten maksamisesta joko ennakkoon tai jälkikäteen, jolloin myös tilitietoja saattaa joutua jakamaan.

Valitettavasti tällaisessa tilanteessa rikolliset heräävät ja hyökkäävät kaikista heikoimmassa asemassa olevien kimppuun. Rikollinen voi esiintyä auttajana, lääkärinä, viranomaisena, terveystarkastajana tai vaikka turvayrityksen edustajana. Rikollinen saattaa lähestyä uhria puhelimitse, sähköpostilla tai jopa tulemalla suoraan kotiovelle. Jos sinua tai läheistäsi pyydetään luovuttamaan henkilötunnuksesi, kannattaa hälytyskellojen soida. Viralliset tahot kysyvät erittäin harvoin yllättäen henkilötietojasi.

- Mieti aina ennen kuin annat henkilötietojasi kenellekään. Viralliset tahot eivät pyydä henkilötunnustasi sähköpostitse ja erittäin harvoin puhelimessakaan. Hyvä ohje on, että käsittele henkilötunnustasi yhtä huolellisesti kuin pankki- ja luottokorttitietojasi. Rikolliset voivat olla henkilötiedoistasi yhtä kiinnostuneita kuin rahoistasi, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastiedosta.

Haluatko suojata henkilötietojasi?

Suomen Asiakastieto on kehittänyt palveluita, joiden avulla suojaat henkilötietojasi. Oma luottokielto -turvamerkintä estää tehokkaasti henkilötietojen väärinkäyttöä ja Minun Omatietoni -palvelun avulla huomaat, jos joku toinen yrittää käyttää henkilötietojasi väärin. Jos lähipiirissäsi on apua tarvitsevia henkilöitä, kannattaa vinkata palveluista. Ne löytyvät osoitteesta omatieto.fi

Lue kuinka Lola Odusoga joutui henkilötietovarkauden uhriksi.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804