Asiakastieto Media

Osakepääomavaatimus poistuu – mitä se tarkoittaa yritysten riskin kannalta?

Blogi18.06.2019

Osakepääomavaatimus poistuu – mitä se tarkoittaa yritysten riskin kannalta?

Heinäkuun alusta lähtien osakeyhtiön voi perustaa ilman 2 500 euron osakepääomaa. Muutoksen tavoitteena on helpottaa yrityksen perustamista. Samalla se varmasti lisää osakeyhtiön houkuttelevuutta yhtiömuotona. Monet luotottajat ovat olleet huolissaan, miten osakepääoman laskeminen vaikuttaa osakeyhtiöiden riskiin, ja miten luottoluokituksemme osaa ottaa muutoksen huomioon. Huoli on luonnollinen, sillä onhan osakepääomavaatimuksen yksi tavoite ollut suojata velkojia.

Osakepääoman määrä on yhtenä muuttujana mukana yritysten Rating Alfa -luottoluokitusmallissamme. Osakepääoman määrä luonnollisesti nostaa yrityksen omaa pääomaa, ja korkeampi oman pääoman määrä on tietysti velkojan näkökulmasta hyvä asia. Se kertoo, että yrityksellä ainakin pitäisi olla puskuria ongelmatilanteisiin. Osakepääoman merkittävästä vähenemisestä tai menettämisestä tuleva ilmoitus on toiminut myös hyvänä hälytyksenä riskin kasvusta velkojien suuntaan.

Olemme simuloineet yritystietokantamme avulla, kuinka Rating Alfa -luokituksemme tulee elämään, kun osakepääoma poistuu. Simulointien perusteella vastaus on, että osakepääoman puuttuminen voi rajatapauksissa johtaa luokituksen laskuun, mutta luokituksen laskut ovat pahimmassakin tapauksessa varsin maltillisia. Luokituksemme huomioi laajasti muitakin yrityksen toimintaa ja riskiä kuvaavia muuttujia, kuten maksuviiveet, positiiviset maksutavat, vastuuhenkilöiden taustat ja yritysyhteydet. Osakepääoman määrä yksinään ei siis heilauta lopullista luottoriskiarviota suuresti edes uuden, juuri perustetun yrityksen kohdalla.

Velkojan on siis hyvä olla hereillä muuttuvan sääntelyn suhteen, mutta tässä asiassa syytä huoleen ei ole. Luottoluokituksemme huomioi tilanteen.

Lue lisää Rating Alfa -luokituksesta

Otto Olsson
Liiketoiminnan kehityspäällikkö, Suomen Asiakastieto Oy

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804