asiakastieto.fi/web/fi/tunne-asiakkaasi

PEP-kysymyksen sietämätön vaikeus?

26.10.2017

Jo melkein kaikki ovat törmänneet tilanteeseen, jossa oma tilipankki on kysynyt, oletko poliittisesti vaikutusvaltainen. Suurimmalle osalle vastaaminen on helppoa: ”Mitäpä poliittista vaikutusvaltaa minulla olisi?” Rasti: Ei.

Median ja erityisesti sosiaalisen median perusteella osalle kysymys on vaikea. Moni kyseenalaistaa koko kyselyn oikeutuksen: ”Ei pankin tarvitse minusta tuollaista tietää!” Lainsäätäjän ja alan toimijoiden tiedotus rahanpesun estämiseksi tehdystä lainsäädännöstä ei ole uinut kovin hyvin yleiseen tietoisuuteen. Ei vaikka jo vuodesta 2008 lähtien ulkomailla poliittisesti vaikutusvaltaiset henkilöt ja heidän lähipiirinsä on pitänyt tunnistaa myös meillä Suomessa. Silloin esimerkiksi Ari Vatasen ja Ville Niinistön suomalaisissa pankkitiedoissa olisi kuulunut olla merkintä PEP-asemasta. Vatanenhan oli Ranskan eurokansanedustaja ja Niinistö ruotsalaisen kansanedustajan Maria Wetterstrandin aviomies. Heinäkuussa 2017 voimaan tulleessa lakiuudistuksessa tämä velvollisuus laajeni nyt sitten koskemaan kaikkia Suomessakin PEP-asemassa olevia.

Poliittisesta vaikutusvallasta kysyminen on hankalaa. Moni on itse sitä mieltä, että on oikeasti poliittisesti vaikutusvaltainen, mutta rahanpesulaissa määritellään yksityiskohtaisesti, ketä tämä kysymys oikeasti koskee. Suomessa nämä asemat on rajattu pääasiassa ylimmissä valtioelimissä toimiviin – mukaan ei siis lasketa kunnallisia tai järjestöpäättäjiä. Olen kuullut harmistuneista yhteydenotoista kunnanvaltuutetuilta, kun heitä ei olekaan laskettu poliittisesti vaikutusvaltaisiin.

Poliittisesti vaikutusvaltaisesta asemasta kysyminen voi siis olla kiusallista ja altista väärinkäsityksille. Lisäksi se hidastaa ja hankaloittaa palvelutapahtumaa.

Laissa määritellään velvollisuus tunnistaa PEP-asiakkaat ja olla tietoinen asemasta koko asiakassuhteen ajan. Säädöksissä ei kuitenkaan sanota, että tämän velvollisuuden täyttämiseksi asiaa olisi henkilöltä itseltään kysyttävä. Tunnistamis- ja tuntemisvelvoitteet voidaan toteuttaa myös palveluita ja tietokantoja tukena käyttäen. Voi myös miettiä, miksi muutaman tuhannen suomalaisen PEP-henkilön tunnistamisen vuoksi aina ja joka kerta asiaa pitäisi kysyä jokaiselta asiakkaalta. Jopa miljoonilta suomalaisilta poliittisesta vaikutusvaltaisuudesta kysytään ”turhaan”. Tämä näkyy ja kuuluu asiakaskokemuksessa.

Nämä velvollisuudet kun eivät koske pelkästään pankkeja, vaan myös esimerkiksi rahapeliyhtiöitä, koko rahoitusalaa luottokorttiyhtiöistä vertaislainaajiin saakka, kiinteistöjen ja vuokra-asuntojen välittämistä vain muutamia mainitakseni. Laissa on lueteltu 24-kohtainen lista sovellettavista aloista, toimijoista ja tilanteista.

Kannattaa siis kohdentaa henkilökohtaiset kyselyt niille asiakkaille, joiden tiedot aidosti kaipaavat tarkentamista. Muiden asiakkaiden osalta tuntemisvelvoitteiden hoitaminen kannattaa automatisoida taustalle.

Kuka on poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö?

Tunnistettaviksi poliittisesti vaikutusvaltaisina henkilöinä on laissa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä määritelty seuraavat:


1.    Valtionpäämies, ministeri
2.    Kansanedustaja (Suomi, EU)
3.    Poliittisten puolueiden johtoelinten jäsen
4.    Ylimpien tuomioistuinten jäsen
5.    Tilintarkastustuomioistuimen ja valtiontalouden tarkastusvirastoa (tai vastaavan valtion varainhoitoa tarkastavan ylimmän päättävän elimen) jäsen
6.    Keskuspankin johtokunnan jäsen
7.    Suurlähettiläs tai asiainhoitaja
8.    Puolustusvoimissa vähintään kenraalikuntaan kuuluvana upseeri
9.    Valtion kokonaan omistaman yrityksen hallinto-, johto- ja valvontaelimen jäsen
10.    Kansainvälisten yhteisöjen johtaja, varajohtaja ja hallituksen jäsen
Lisäksi on tunnistettava poliittisesti vaikutusvaltaisen henkilön lähipiiriin kuuluvat:
11.    Aviopuoliso tai siihen rinnastettava kumppani
12.    Lapset ja heidän aviopuolisonsa tai siihen rinnastettavat kumppaninsa
13.    Vanhemmat
14.    Yhtiökumppanit

Pasi Asikainen
liiketoiminnan kehityspäällikkö


 


Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme

 

Ota yhteyttä

Suomen Asiakastieto Oy

myynti@asiakastieto.fi

Puh. 010 270 7200 (arkisin 9-16)