asiakastieto.fi/web/fi/tunne-asiakkaasi

Suomalaisyrityksillä on 22 000 ulkomaalaista edunsaajaa

27.10.2017

Kohtuullinen hässäkkä on syntynyt, kun yritetään selvittää yritysten todellisia taustavaikuttajia eli tosiasiallisia edunsaajia. Tämä selvitysvelvollisuus ja sen laajentuminen on syntynyt uudistetun lainsäädännön myötä (laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä). 

Miksi näitä henkilöitä selvitetään ja mitä heistä pitää tietää? Laki velvoittaa mm. pankkeja, vakuutusyhtiöitä, kiinteistönvälittäjiä, tilitoimistoja, lakitoimistoja, perintäyhtiöitä, vuokravälittäjiä ja yli 10 000 euron käteiskauppoja tekeviä

•    tunnistamaan asiakkaansa: onko henkilö ns. poliittisesti vaikutusvaltainen (PEP) tai onko hän jollain pakotelistalla?
•    tuntemaan asiakkaan liiketoiminnan laajuuden ja laadun
•    selvittämään perusteet palvelun tai tuotteen käyttämiselle
•    tekemään ilmoitus epäilyttävästä liiketoiminnasta

Pakotelistat ovat selkeitä monelle, sillä emmehän me halua edistää yleisesti, esimerkiksi maailmanpoliittisista syistä tuomittavaa toimintaa. Pakotelistoilla on tosin hyvin paljon muita kuin suomalaisia henkilöitä. Sitä helposti ajatteleekin, että kukapa tänne Suomeen asti tulisi yritystä perustamaan.

Miten tosiasiallinen edunsaaja sitten selvitetään? Kysymällä yrityksiltä itseltään. Ongelmana on se, että pienemmissäkin yrityksissä on moninaisia yritysrakenteita, eikä ilman juridiikan syväosaamista monikaan yritys pysty helposti nimeämään tosiasiallista edunsaajaa tai pysymään ajan tasalla kaikista omistusrakenteen muutoksista. Vuoden 2019 kesästä lähtien tosiasialliset edunsaajat pitäisi ilmoittaa myös kaupparekisteriin, mutta rekisterin aukottomuus ja ajantasaisuus ovat vielä hyvin epäselviä. 

Suomen Asiakastieto Oy:n palveluista löytyy tosiasialliset edunsaajat kaikille yritysmuodoille jo nyt. Kaiken kaikkiaan heitä on noin 600 000. Näistä suurin osa (96 %) on Suomen kansalaisia. Kuitenkin lähes 22 000 ulkomaalaistakin edunsaajaa löytyy rekistereistä ja he edustavat 155 eri kansalaisuutta. Suomeenkin siis päädytään harjoittamaan yritystoimintaa - toivottavasti vilpittömin mielin.

Suurimmat kansalaisuusryhmät tosiasiallisissa edunsaajissa ovat naapurimaidemme kansalaiset: Viron, Venäjän ja Ruotsin kansalaiset. Seuraavaksi eniten on Kiinan ja Turkin kansalaisia tosiasiallisina edunsaajina. Kaikki maanosat ovat edustettuina kansalaisuuksien joukossa. Venäjän hallintoa lähellä olevat henkilöt ovat useasti pakotelistoilla. Mahdollisuus on siis todellinen, että yrityksen tosiasiallinen edunsaaja löytyisi esimerkiksi pakotelistoilta. 

Helena Kainulainen
kehitysjohtaja, Suomen Asiakastieto Oy


 

 

Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme

 

Ota yhteyttä

Suomen Asiakastieto Oy

myynti@asiakastieto.fi

Puh. 010 270 7200 (arkisin 9-16)