Nuorten talouskasvatuksella voidaan ehkäistä maksuhäiriöitä

to 22. joulukuuta 2016 09.00.00

Asiakastieto uudistaa TarkkaFyrkka-konseptiaan 2017 ja kohdentaa sen 9-luokkalaisille. TarkkaFyrkka-tapahtumissa opastusta talousasioihin on saanut jo noin 5000 nuorta.

Suomen Asiakastieto Oy on järjestänyt vuodesta 2011 alkaen Tarkka Fyrkka -tapahtumia, joissa nuorille on jaettu tietoa luottotiedoista ja niiden merkityksestä. Tilaisuuksissa on tarjottu perustietoa luottotiedoista ja lainan ottamisesta ja niihin on osallistunut tähän mennessä noin 5000 aikuisuuden kynnyksellä olevaa nuorta.

”18-vuotias nuori pystyy tekemään ostoksia luotolla. Jos perustietoa luoton ottamisen säännöistä ei ole, on luvassa nopeasti ongelmia. Kun nuorelle on selvää, että luotolla ostaminen tuo mahdollisuuksia, mutta myös vastuita, voidaan ongelmia välttää. Tämän takia olemme kokeneet tärkeäksi osallistua nuorten talouskasvatukseen”, Suomen Asiakastieto Oy:n toimitusjohtaja Jukka Ruuska toteaa.

Vuonna 2017 Asiakastieto järjestää TarkkaFyrkka-opetussarjan yhteistyössä Nuorten Akatemian kanssa. Sarja koostuu 50 kouluvierailusta, joiden kohderyhmänä ovat peruskoulun viimeisellä luokalla opiskelevat nuoret pääkaupunkiseudulla. Kouluvierailujen lisäksi digitaalista materiaalia tullaan jakamaan verkossa, jolloin nuoret ja heidän opettajansa ympäri maata voivat sitä vapaasti hyödyntää myös omin päin.

”Olemme tietoisesti kohdentaneet TarkkaFyrkkaa nyt entistä nuoremmille, jotta perustieto olisi olemassa jo ennen täysi-ikäisyyttä. Talousasiat kiinnostavat nuoria, mutta valitettavan vähän heille kerrotaan esimerkiksi maksuhäiriön vaikutuksista elämään. Niin moni muu asia kilpailee nuorten huomiosta, että tätä asiaa ei itse helposti tule haettua.”

”Yhteinen tehtävämme ja etumme on varmistaa, että tietoa, apua ja opastusta on tarjolla ja että perusasiat oman talouden hallinnasta opitaan jo ennen kuin omien raha-asioiden hoitamisesta on pakko ottaa itse vastuu”, Jukka Ruuska painottaa.

18-vuotiaiden maksuhäiriöisten määrä laskussa

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on ollut jatkuvassa kasvussa. Myönteisen poikkeuksen muodostavat Asiakastiedon pitkän aikavälin tilastojen mukaan alle 20-vuotiaat, joista hieman entistä harvemmalla oli maksuhäiriömerkintöjä syyskuun lopussa 2016.

”Osin tämä johtuu siitä, että rahoitusyhtiöt ovat kiristäneet luottopolitiikkaansa eivätkä enää juurikaan myönnä luottoja näin nuorille. Osansa muutoksessa on silti myös sillä, että oman talouden ylläpitoon ja ongelmiin liittyvistä asioista keskustellaan ja ne tehdään näkyviksi. On hienoa, että niin moni yritys ja yleishyödyllinen organisaatio nykyään pyrkii kehittämään nuorten taloudenhallinnan osaamista.”

”Yhdessä toimien ja apuamme tarjoten saamme toivottavasti maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvun vähitellen taittumaan kaikissa ikäluokissa”, Jukka Ruuska korostaa.

Suomen Asiakastieto Oy julkistaa tammikuun alussa tuoreet maksuhäiriötilastot vuodelta 2016. TarkkaFyrkka-tapahtumat järjestetään tammi-toukokuussa 2017. Lisätietoa TarkkaFyrkasta tullaan jakamaan Suomen Asiakastieto Oy:n verkkosivuilla sekä Suomen Asiakastiedon sosiaalisen median kanavissa mm. Facebookissa ja Twitterissä (#tarkkafyrkka).


Suomen Asiakastieto Oy on yksi johtavista yritysjohdon, taloushallinnon, riskienhallinnan sekä myynnin ja markkinoinnin tietopalveluyhtiöistä Suomessa. Tuotamme asiakkaiden päätöksentekoprosesseihin integroitavia sähköisiä palveluja, sopimusasiakkaille räätälöityjä verkkopalveluja sekä kaikille avoimia yritys- ja henkilötietopalveluja.