Usein kysytyt kysymykset  ›  Identiteettivarkaus ja omien tietojen suojaaminen  ›  Jos havaitsen identiteettivarkauden, mitä minun tulee tehdä aivan ensimmäisenä?

Jos havaitsen identiteettivarkauden, mitä minun tulee tehdä aivan ensimmäisenä?

Jos pelkäät tai tiedät joutuneesi identiteettivarkauden uhriksi, tee rikosilmoitus poliisille. Lue lisää rikosilmoituksen tekemisestä.

Jos sinulla on epäilys, että ulkopuolinen henkilö on päässyt käsiksi verkkopankkiisi tai luottokorttitietoihisi, ota yhteys pankkiisi rahallisten tappioiden ehkäisemiseksi.

Mikäli epäilet, että tunnuksesi tai salasanasi (esim. sosiaalinen media) on päätynyt vääriin käsiin, vaihda salasanasi välittömästi. Vältä käyttämästä samaa salasanaa eri tileillä, vaihda salasanasi tasaisin väliajoin ja tyhjennä laitteidesi selaushistoria säännöllisesti.

Harkitse myös Oman luottokiellon ja Tietovahti-palvelun käyttöönottoa. Oma luottokielto vähentää riskiä joutua identiteettivarkauden uhriksi, esimerkiksi jos henkilötiedoillasi yritetään hakea lainaa. Luotollista sopimusta tehtäessä luotonmyöntäjä, joka käyttää Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteriä näkee asettamasi merkinnän. Lue lisää tietojesi käytön rajoitusmahdollisuuksista.

Tietovahti-palvelu vahtii automaattisesti luottotietojasi sekä muita valvontaan asettamiasi tietoja ja ilmoittaa sinulle mahdollisista väärinkäytöksistä.
Tutustu Tietovahti-palveluun.