Usein kysytyt kysymykset  ›  Identiteettivarkaus ja omien tietojen suojaaminen  ›  Minkä tietojen luovuttamista voi rajoittaa identiteettivarkauden sattuessa tai ehkäisemiseksi?

Minkä tietojen luovuttamista voi rajoittaa identiteettivarkauden sattuessa tai ehkäisemiseksi?

Jos epäilet identiteettivarkautta, tee aina rikosilmoitus poliisille. Voit tehdä sähköisen rikosilmoituksen poliisin verkkopalvelussa. Mikäli olet kadottanut henkilöllisyystodistuksen, tee myös asiakirjan katoamisilmoitus.

Voit tehdä rekisteröintikiellon Patentti- ja rekisterihallitukselle. Rekisterikieltoilmoituksella sinua ei saa merkitä yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai säätiörekisteriin ilman suostumustasi.

Postin kautta voit tehdä lomake-eston ja muuttosuojauksen, jotta osoitetietojasi ei voida muuttaa. Lomake-estolla varmistat, että kukaan ei voi tehdä osoitteesi muutosilmoitusta paperisella lomakkeella. Muuttosuojaus estää osoitteesi muokkaamisen verkossa.

Yhteys- ja osoitetietojen luovuttamisen voi kieltää Suomi.fi-verkkopalvelun tai Digi- ja väestötietoviraston verkkosivujen kautta. Mikäli uskot, että henkilö- ja osoitetietosi vaativat erityistä varjelua, on sinun mahdollista hakea turvakieltoa ja osoitetietojen suojausta. Turvakieltoa tulee harkita kuitenkin tarkkaan ja sen hakemiselle tulee aina olla perusteltu syy.

Voit asettaa itsellesi Suomen Asiakastiedon Oma luottokielto -turvamerkinnän. Merkinnän voi poistaa heti, kun sille ei ole enää tarvetta. Muuten se poistuu automaattisesti kahden vuoden kuluttua sen ottamisesta. Suomessa luottotietoja hallinnoi Suomen Asiakastiedon lisäksi myös Dun & Bradstreet (ent. Bisnode). Parantaaksesi luottokiellon antamaa suojaa, kannattaa kielto tehdä kumpaankin luottotietorekisteriin.

Tutustu kaikkiin saatavilla oleviin toimenpiteisiin ja palveluihin huolellisesti ennen kuin teet päätöksen käyttöönotosta.