Omatieto Media

Artikkeleita

Ongelmia oman talouden kanssa?

Tiedote 20.05.2020

Moni painii talousongelmiensa kanssa yksinään. Monesti taloudenhallinta karkaa käsistä pikkuhiljaa ja ihminen joutuu lopulta tilanteeseen, jossa tulot eivät enää yksinkertaisesti riitä laskujen maksuun. Yksittäisten laskujen summat saattavat olla kohtalaisen pieniä, mutta yhdessä niistä koostuu helposti satojen tai tuhansien eurojen summa. Mitä pidempään tilanteesta yrittää omin neuvoin selvitä, sitä syvemmälle talouskuilussa yleensä ajautuu.

Vinkit talousongelmiin ajautuneelle henkilölle
• Jos huomaat, ettei rahasi riitä puhelin-, luottokortti- tai osamaksulaskun maksamiseen, ole heti yhteydessä laskun lähettäjään. Monesti maksuaikoihin pystyy sopimaan joustoa, joka saattaa jossain tapauksissa helpottaa tilannetta.
• Avaa kaikki saamasi laskut ja yritä koostaa niistä kokonaissumma.
• Onko sinulla palveluita, joista maksat kuukausittain? Käytätkö niitä säännöllisesti vai voisiko osasta luopua ainakin tilapäisesti?
• Oletko saanut maksumuistutuksia tai -vaatimuksia? Onko osa laskuista edennyt jo perintään? Ole rohkeasti itse yhteydessä perintätoimistoon ja pyydä neuvoja tilanteeseesi. Perintätoimistojen kanssa voit tehdä maksusuunnitelman velkojen maksusta.
• Oletko jo ehtinyt saada maksuhäiriömerkintöjä? Maksuhäiriö on vakava asia, mutta niistäkin selviää. Jos pystyt, merkinnän aiheuttanut velka kannattaa aina maksaa. Joissain tilanteissa se nopeuttaa merkinnän poistumista.
• Sinulla on oikeus tarkastaa luottotietosi maksutta Asiakastiedosta. Nopeasti saat selvitettyä tilanteesi aktivoimalla itsellesi Luottotietoni 24/7 -palvelun. Palvelu maksaa 6,90 €/kuukaudessa.
• Pyydä apua ajoissa, mutta muista myös, ettei milloinkaan ole liian myöhäistä. Apua kannattaa pyytää henkilöltä tai taholta, jonka tiedät luotettavaksi ja joka ottaa tosissaan sinun huolesi. Tämä henkilö voi olla esimerkiksi ystävä, opettaja, kuraattori tai muu luotettava henkilö. Voit myös itse ottaa suoraan yhteyttä Takuusäätiöön sekä Talous- ja velkaneuvontaan, jotka osaavat antaa erittäin asiantuntevaa apua rahaongelmista. Kaksilla silmillä ja ennen kaikkea korvilla, asiassa voidaan päästä eteenpäin ja suunnitella järkeviä seuraavia askelia. Voit pyytää apua myös nimettömästi Takuusäätiön Kysy rahasta -chatista.

Kun sinulla on kysyttävää luottotiedoista, ota yhteyttä Omatieto-neuvontaamme.

Tietovahti