Omatieto Media

Artikkeleita

Huijauspuhelu syksyn vitsauksena: Asiakastiedon vinkit suojautumiseen!

Tiedote 24.09.2020

Tällä hetkellä ns. Microsoft-huijaukset ovat erittäin yleisiä. Niissä rikollinen soittaa ja esiintyy tunnetun yrityksen edustajana ja yrittää tavalla tai toisella selvittää uhrin tietoja. Puhelu aloitetaan tiedustelemalla esimerkiksi, käyttääkö henkilö tämän tunnetun yrityksen tuotteita. Esimerkiksi Microsoft ei todellisuudessa soita itse suoraan asiakkailleen, joten lähes varmasti kyseessä on huijaussoitto.

Uhreilta on pyritty keräämään perustietojen, kuten nimen, osoitteen ja puhelinnumeron lisäksi mm. luottokortti- ja pankkitunnustietoja. Joissain tapauksissa uhreilta on onnistuttu huijaamaan erittäin suuria summia.

Soittoja on tehty suomalaisista ja ulkomaisista numeroista, joten pelkän numeron perusteella huijaria on vaikea tunnistaa. Suomalaisista numeroista tehdyt soitot on tehty mm. prepaid-numeroista. Huijarit käyttävät myös teknisiä keinoja, joilla ulkomailta tuleva puhelu saadaan näyttämään suomalaiselta.

Puheluita on tehty sekä englannin että suomen kielellä. Suomenkieliset huijaussoitot ovat olleet melko harvinaisia, ja siksi ne saattavat helpommin johtaa uhrin ansaan. Kannattaa kertoa omille tutuille ja läheisille, että huijarit ovat liikenteessä. Erityisen suuressa vaarassa ovat ikäihmiset, joihin huijarit usein kohdistavat toimintaansa.

Miten toimia, jos saan huijaussoiton

  • Jos et tunnista numeroa, ole varuillasi. On hyvä huomioida, että lääkärit ja viranomaistahot soittavat usein salaisista numeroista. Asiallinen soittaja jättää yleensä ääniviestin, jos ei saa henkilöä heti kiinni. 
  • Jos vastaat puheluun ja henkilö kysyy Microsoft-tuotteista tai esittäytyy yhtiön edustajana, sulje puhelin nopeasti
  • Älä vastaa mihinkään kysymykseen kyllä, jos et ole varma kysyjästä. (onko nimesi, käytätkö, tms. kysymys, jossa johdatellaan vastaamaan kyllä). Kyllä-vastaus voidaan teknisesti irrottaa ja liittää toiseen asiayhteyteen, esimerkiksi tuotteen tilaukseen
  • Jos olet antanut kysyjälle epähuomiossa tietoja itsestäsi, ilmoita asiasta poliisille sekä pankkiisi, jotta voit sulkea luottokorttisi sekä estää mahdolliset tilitapahtumat.
  • Minun Omatietoni -turvapalvellulla saat monessa tapauksessa tietää, jos tiedoillasi yritetään ottaa lainaa tai tehdä verkko-ostoksia. Palvelu ilmoittaa sinulle heti, kun luottotietojasi kysytään Suomen Asiakastiedosta
  • Oma luottokielto -turvamerkintä kannattaa ottaa, jos tietosi ovat jo päätyneet vääriin käsiin