Omatieto Media

Artikkeleita

Deep Web ja Darknet: Mitä ne ovat ja miten ne liittyvät omien henkilötietojen suojaamiseen?

Tiedote 17.06.2021

Useimmat meistä käyttävät verkkoa joka päivä, mutta moni ei tunne sen kaikkia eri osia. Kaikille tuttu julkinen verkko sisältää esimeriksi yritysten kotisivut, avoimet verkkolehdet, blogit ja kaiken sellaisen tiedon, joka on normaalilla hakukoneella löydettävissä. Verkko on kuin jäävuori ja julkinen verkko on sen näkyvä osa. Pinnan alle jää kuitenkin suurin osa verkossa liikkuvasta tiedosta. Esittelemme lyhyesti tässä artikkelissa nämä käsitteet ja kerromme, miksi omien tietojen suojaaminen on tärkeämpään kuin koskaan.

Mikä on Deep Web?

Deep web sisältää tietoa, jota hakukoneet eivät indeksoi, eikä siihen ole pääsyä normaalisti verkkoa selaamalla. Deep web sisältää esimerkiksi yritysten ja viranomaisten tietokannat, intranetit, suoratoistopalveluiden maksulliset osat, sairaaloiden potilaskertomukset ja paljon sellaista tietoa, jota ei ole tarkoitettu julkiseksi. Tietojen käsittely vaatii yleensä tarkan osoitteen, salasanan sekä luvan käsitellä kyseistä tietoa. Deep Web -termiä ei tule sekoittaa Dark Web -termiin. Rikolliset ovat kiinnostuneet sekä julkisessa verkossa että Deep Webissä liikkuvasta tiedosta, koska kyseistä tietoa voi hyödyntää mm. identiteettivarkauksien tekemiseen. 

Mikä on Darknet?

Yksi Deep Webin osista on Darknet. Sitä käytetään, kun käyttäjä haluaa syystä tai toisesta salata oman henkilöllisyytensä. Darknetin selaaminen vaatii tarkoitukseen soveltuvan ohjelmiston, joista tunnetuin on niin sanottu Tor-selain. 

Koska Darknetiä käyttävän henkilöllisyyttä on vaikea selvittää, käytetään sitä myös rikollisiin tarkoituksiin. Huume- ja asekaupan lisäksi Darknetissä on käyty pitkään kauppaa henkilöiden tiedoilla, mukaan lukien henkilötunnukset, luottokorttitiedot, salasanat, käyttäjätunnukset ja muut henkilökohtaiset tiedot. 

Sinun tietojasi saatetaan kaupata Darknetissä

Myös sinun tietojasi saatetaan kaupata verkon salaisissa kauppapaikoissa. Koska maailmassa on tehty valtavia tietomurtoja eri sosiaalisen median alustoihin, on todennäköistä, että vähintään sähköpostiosoitteesi löytyy jostain Darknetin syövereistä. Sähköpostiosoite yksinään on melko harmiton, mutta arjessasi sekin voi näkyä jatkuvina roskaposteina.

Jos henkilötunnuksesi tai luottokorttitietosi päätyvät Darknetiin myyntiin, seuraukset käyvät helposti vakaviksi. Henkilötunnusta voidaan yrittää hyödyntää laskulla ostamiseen ja luottokorttia kaikenlaisten ostosten tekemiseen. Henkilötietojen vuotamisesta seuraa paljon selvittelytyötä, harmia ja taloudellisia menetyksiä. Jos toinen henkilö esiintyy tiedoillasi, syyllistyy hän ns. identiteettivarkauteen. 

Voinko taistella verkon pimeitä voimia vastaan?

Omien henkilötietojen suojaaminen on tehokas keino välttyä hankaluuksilta. Siksi Asiakastieto on kehittänyt yhdessä tietojen turvaamiseen erikoistuneen kumppaninsa kanssa kattavan Tietovahti-turvapalvelun. Sen avulla seuraat ja suojaat sekä luottotietojasi että muita henkilökohtaisia tietojasi. Palveluun sisältyy myös tukipalvelu Nettihäirikkötuki, joka auttaa sinua ehkäisemään vahinkoja tai rajaamaan niitä, jos joudut henkilötietovarkauden (identiteettivarkaus) tai verkkohäiriköinnin uhriksi. Mikä tärkeintä palvelu seuraa avoimen verkon lisäksi myös Darknetissä liikkuvaa tietoa ja hälyttää heti, jos tietojasi löytyy ei-toivotuista paikoista.

Tietovahti-palvelusta on voimassa kesäkampanja 15.8.2021 asti ja saat kattavan turvapalvelun kolmeksi kuukaudeksi edullisesti 14,70 €/3 kk. Palvelu päättyy automaattisesti tämän jälkeen, jos et itse halua jatkaa käyttöä. Kannattaakin nyt ottaa palvelu käyttöön. 

Osta Tietovahti tästä

Tietovahti