Omatieto Media

Artikkeleita

Instagram-tilinsä aseita mainostavalle hakkerille menettänyt Lola Odusoga haluaa herätellä ihmisiä miettimään tietoturvaa verkossa

Tiedote 16.11.2021

Tietoturvaan kiinnitetään usein huomiota vasta sitten, kun vahinko on jo tapahtunut. Myös Odusoga myöntää, että hän on tietoisesti vältellyt tietoturvaan liittyvien riskien ajattelua. Testaa tästä oma riskisi joutua identiteettivarkauden uhriksi. 

Kesällä 2020 nykyisin media-alalla töitä tekevää, vuoden 1996 Miss Suomea Lola Odusogaa Instagramissa seuranneet käyttäjät saattoivat yllättyä. Odusogan lähes 25 000 seuraajaa sisältävältä tililtä alettiin julkaista sisältöjä, joissa vilahteli esimerkiksi aseita. Odusogan tili oli päätynyt hakkerin hampaisiin.

– Siitä alkoi ihan käsittämättömän pitkä ja aikaa, energiaa sekä hermoja syönyt projekti, kun yritin saada tilin poistumaan Instagramista, kertaa Odusoga reilua vuotta myöhemmin.

Henkilötiedot väärissä käsissä

Kaapattu Instagram-tili ei ole ainut esimerkki siitä, kun Odusogan henkilöllisyyttä tai tietoja on käytetty väärin.

– Nimelläni on tehty feikkiprofiileita sosiaaliseen mediaan, ja niiden kautta on lähetetty asiattomia viestejä esiintyen minuna.

Odusogan henkilökohtaisia tietoja on myös päätynyt kaikkien näkyville, hänestä johtumattomista syistä.

– Ymmärsin sen jälkeen, että aina ei ole omissa käsissä, miten ja mikä tieto pääsee leviämään.

Kuinka suuri riski sinulla on joutua identiteettivarkauden uhriksi? Tee nopea testi Omatiedon IDsmart-sivustolla

Tietoturva-asioissa kannattaa ennakoida

Moni pysähtyy ajattelemaan omien tietojensa haavoittuvuutta vasta silloin, kun vahinko on jo tapahtunut. Myös Odusoga myöntää sysänneensä tietoturvaan liittyvät huolet tietoisesti taka-alalle.

– Kun asia on pois silmistä, se on myös pois mielestä. En ole halunnut esimerkiksi tarkasti tutkia sitä, missä kaikkialla nimeäni käytetään väärin. Olen halunnut sulkea pelottavaltakin tuntuvat tietoturva-asiat tavallisen elämän ulkopuolelle.

Nyt Odusoga ottaa käyttöön Omatiedon Tietovahti-palvelun, jotta hän voisi jatkossakin keskittyä muiden asioiden ajatteluun tietoturvasta huolehtimisen sijasta.

Tietovahti valvoo luottotietojen ja muiden käyttäjän valvontaan asettamien tietojen käyttöä myös internetin salatuissa verkoissa, ja ilmoittaa mahdollisista väärinkäyttöyrityksistä. Palvelun kautta saa tukea ja neuvoa tietoturvaan perehtyneiltä asiantuntijoilta.

Omien tietojen valvomisen lisäksi Odusoga haluaa herätellä ihmisiä miettimään sitä, miten paljon itsestään kannattaa jakaa tietoa verkossa.

– Oma rajani kulkee siinä, että kodistani ei näy mitään sosiaalisessa mediassa. Monet jakavat some-tilillään tarkkoja sijaintitietoja sekä kuvia kodistaan ja lapsistaan. Näitä tietoja yhdistelemällä pystyy piirtämään aika tarkan kuvan siitä, minkälaista arkea vietät ja missä liikut, Odusoga varoittaa.

Kuinka suuri riski sinulla on joutua henkilötietovarkauden uhriksi? Tee nopea testi Omatiedon IDsmart-sivustolla ja tarkista tietoturvasi taso

 

Tietovahti on kattava luotto- ja henkilötietojen seuraamiseen sekä suojaamisen kehitetty palvelu. Sen avulla henkilö voi huomata nopeasti, jos henkilökohtaiset tiedot ovat päätyneet vääriin käsiin. Tietovahti on erittäin toimiva esimerkiksi identiteettivarkauksia vastaan. Tietovahtiin sisältyy myös 24/7-tukipalvelu, joka auttaa identiteettivarkaustapausten selvittämisessä ja haittojen rajaamisessa. 

Tietovahti