Omatieto Media

Artikkeleita

Nuorille runsaasti maksuhäiriöitä

Tiedote 01.07.2022

TIEDOTTEEN LUKUJA KORJATTU TILASTOINTIVIRHEEN TAKIA 16.8.2022 Uusia nuoria ei rekisteriin tullut 1200, vaan 600.

-------------------------

Kesäkuun lopussa 388 000 suomalaisella yksityishenkilöllä oli maksuhäiriömerkintöjä. Asiakastiedon maksuhäiriötilastojen mukaan maksuhäiriöisten henkilöiden joukko on edelleen pienentynyt.

Asiakastiedon rekisteriin on pandemian aikana ja sen jälkeen päätynyt noin 600-700 alle 20-vuotiasta jokaisella vuosineljänneksellä. Nuorten ensimmäisistä maksuhäiriöistä kolmannes on käräjäoikeuden antamia velkomustuomioita, joiden syynä usein ovat vakuudettomat kulutusluotot tai maksamattomat verkkokaupan ostokset. Nuorilla korostuvat myös maksamattomista vuokrista aiheutuneet maksuhäiriöt.

Noin 60 prosenttia nuorten ensimmäisistä maksuhäiriömerkinnöistä johtuu ulosoton esteestä. Esimerkiksi julkisen liikenteen tarkastusmaksut, terveydenhuollon maksut ja vakuutukset päätyvät maksamattomina suoraan ulosottoperintään. Jos laskua ei silloinkaan makseta, rekisteröidään tästä henkilölle maksuhäiriömerkintä luottotietoihin.

”Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa monien arjen perusasioiden hoitamista, kuten vuokra-asunnon tai vakuutusten hankkimista tai puhelinliittymän avaamista. Erityisesti nuorten kannattaakin hakea heti apua ja tukea, kun huomaa, etteivät tulot ja menot enää ole tasapainossa”, viestintäpäällikkö Ville Kauppi suosittelee.

Apua nuorille talousasioiden hallintaan löytyy esimerkiksi Nuorten Akatemian ja Asiakastiedon yhdessä tuottamasta Tarkka Fyrkka -materiaalipankista.

Ulosoton toimintatavan muutos kasvatti maksuhäiriömerkintöjen määrää alkuvuonna

Yksityishenkilöille on tammi-kesäkuussa rekisteröity poikkeuksellisen paljon uusia maksuhäiriömerkintöjä, 946 000 kappaletta. Yli 50 prosentin kasvu muodostuu kokonaan ulosoton estemerkinnöistä, jotka kertovat, että velallinen ei ole pystynyt maksamaan velkaansa ulosotossa. Valtakunnanvoudin kanslian mukaan estemerkintöjen kasvu on todennäköisesti tilapäistä ja sen odotetaan tasaantuvan vielä tämän vuoden aikana.

Ulosotossa suorituksia kertyy usein velallisen saamista veronpalautuksista, jotka maksettiin aiemmin yhtenä tiettynä päivänä syksyllä. Valtakunnanvoudin kanslian mukaan oli tavallista, että alkuvuonna ulosottoon tulleita saatavia siirrettiin odottamaan veronpalautuspäivää, jolloin alkuvuonna esteitäkin kirjattiin vähemmän. Nykyään veronpalautuksia maksetaan tasaisesti 6 kuukauden aikana, joten ulosottoasioitakaan ei enää siirretä, vaan ne käsitellään heti. 

Lakimuutos motivoi maksamaan vanhatkin velat

1.12.2022 voimaan astuva luottotietolain muutos kannustaa maksamaan vanhatkin velat, sillä jatkossa se johtaa maksuhäiriömerkinnän poistumiseen. Joulukuusta lähtien maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun tieto maksusta on rekisteröity Asiakastiedossa.

”Tällä hetkellä noin 11 000 henkilöä on maksanut kaikkien maksuhäiriömerkintöjensä syynä olevat velat, ja he ovat siis saamassa joulukuussa puhtaat luottotiedot. Asiakaspalveluumme on tullut kevään ja alkukesän aikana kyselyitä siitä, miten ja milloin merkinnät poistuvat. Aina kannattaa ottaa ensin yhteyttä velkojaan, jonka kanssa voi sopia maksusta ja sen ilmoittamisesta Asiakastiedon rekisteriin”, Ville Kauppi suosittelee.

Omat luottotietonsa voi tarkastaa maksutta osoitteessa Omatieto.fi

Lisätietoa medialle: Viestintäpäällikkö Ville Kauppi, 010 270 7504, ville.kauppi@asiakastieto.fi

1.12.2022 voimaan astuu luottotietolain muutoksia. Lue lisää

Tietovahti