Omatieto Media

Artikkeleita

Miten luottotiedot tarkistetaan ja voiko menetetyt luottotiedot saada takaisin?

Tiedote 08.12.2022

Luottotiedot kannattaa tarkistaa, jos epäilet tai tiedät, että sinulla on maksuhäiriömerkintöjä tai jos tarvitset luottotietoraporttia esimerkiksi vuokra-asuntoa varten. Luottotietoraportilla saat nopeasti selville ajantasaisen tilanteesi maksuhäiriöiden osalta ja näet merkintöjen vanhenemisajat.

Tässä artikkelissa käymme läpi mitä luottotietojen menetyksellä tarkoitetaan, miten luottotiedot tarkistetaan ja miten voit saada menetetyt luottotiedot takaisin.

Luottotietojen menetys tarkoittaa maksuhäiriön kirjaamista luottotietorekisteriin

Kun puhutaan luottotietojen menetyksestä, tarkoitetaan maksuhäiriön kirjaamista luottotietorekisteriin. Maksuhäiriö säilyy rekisterissä yleensä kolme vuotta.

Kun maksat maksuhäiriön aiheuttaneen saatavan ja ilmoitat siitä Asiakastiedolle, maksuhäiriö poistuu 30 päivän kuluttua maksusuorituksen rekisteröinnistä 

Maksuhäiriö poistuu nyt 30 päivän kuluttua, kun maksuhäiriön aiheuttaneen saatavan maksutieto on rekisteröity Asiakastiedon luottotietorekisteriin. Saatavan maksusta kannattaa ilmoittaa myös toiselle luottotietorekisteriä ylläpitävälle yritykselle (Dun & Bradstreet)

Lakimuutoksen tarkoituksena on kannustaa velallisia suorittamaan saatavia, joista heille on aiheutunut maksuhäiriömerkintä. Lue ohjeet, miten saat maksetun maksuhäiriön pois luottotiedoistasi.

Lukuvinkki: Luottotietolakiin muutoksia: Maksetut maksuhäiriömerkinnät alkavat poistua 1.12.2022

Miten luottotiedot tarkistetaan?

Luottotietojen tarkistamiseen on kolme tapaa:

- Omien tietojen tarkastus -palvelu (maksuton kerran 12 kk aikana)
- Luottotietorapotti (maksullinen kertaraportti)
- Luottotietoni 24/7 -palvelu (maksullinen, jatkuva omien tietojen seuranta).

Jos haluat luottotietojen seuraamisen lisäksi suojata tietojasi identiteettivarkaita vastaan, tutustu ja ota käyttöön Tietovahti-palvelu.

Omien tietojen tarkastus maksutta kerran vuodessa

Luottotiedot voi tarkistaa maksutta kerran vuodessa Asiakastiedon Omien tietojen tarkastus -palvelusta. Palvelusta näet, mitä tietojasi rekisteriin on tallennettu, mistä tai keneltä maksuhäiriöt ovat peräisin, miten kauan ne ovat voimassa ja mihin tietojasi on luovutettu viimeisen 12 kuukauden aikana. Tarkasta omat tietosi täältä ››

Luottotietoraportti on kertaluontoinen katsaus omiin luottotietoihin

Jos olet käyttänyt maksuttoman tarkastusoikeuden viimeisen 12 kuukauden aikana ja sinulla on tarve seurata luottotietojasi, voit ostaa maksullisen luottotietoraportin.

Luottotietoraportti sisältää tiedot maksuhäiriöistä, maksuhäiriöiden summat sekä velkojat. Raportti sisältää myös tiedon oikeustoimikelpoisuudesta. Raportti on kertaluontoinen katsaus sen hetkiseen tilanteeseesi.

Tutustu ja tilaa Luottotietoraportti ››

Luottotietoni 24/7 tarjoaa jatkuvan seurannan maksuhäiriötilanteeseen

Jos haluat seurata maksuhäiriötilanteen etenemistä tai merkintöjen poistumista, Luottotietoni 24/7 -palvelu on hyvä vaihtoehto. Sen avulla saat seurattua omia tietojasi ajantasaisesti, halutessasi vaikka päivittäin.

Luottotietoni 24/7 -palvelussa näet luottotietojesi lisäksi myös luottoluokituksesi sekä yritysyhteytesi.

Luottoluokituksella suuntaa antava kuva lainan saamiseksi

Luottoluokituksen tarkoituksena on arvioida palvelun käyttäjän maksuhäiriöriskiä laissa määriteltyjä tietoja hyödyntäen. Sen avulla saat esimerkiksi suuntaa antavan kuvan mahdollisuuksistasi saada lainaa.

Omatiedon Luottoluokituksessa hyödynnetään henkilön luottotietoja, yritysyhteyksiä ja ikää. Pankit ja luottoa myöntävät yritykset käyttävät omissa päätöksissään erilaisia malleja luottoluokituksen määrittämiseksi, mutta usein niissäkin on huomioitu edellä mainitut tiedot.

Yritysyhteydet voivat vaikuttaa henkilökohtaiseen luottoluokitukseen

Yritysyhteydet kertovat, missä yrityksissä toimit vastuuasemassa, eli esimerkiksi toimitusjohtajana, nimenkirjoittajana tai puheenjohtajana. Yritysyhteydet voivat vaikuttaa henkilökohtaiseen luottoluokitukseen.

Jos henkilö on vastuuasemassa yrityksessä, jonka luottoluokitus on korkea, vaikuttaa se positiivisesti myös henkilökohtaiseen luokitukseen. Mikäli yrityksen luottoluokitus on heikko, voi se puolestaan vaikuttaa negatiivisesti henkilökohtaiseen luottoluokitukseen. Tästä syystä on hyvä harkita tarkkaan, ennen kuin suostuu vastuuasemaan yritykseen, jonka toiminnassa ei muutoin ole aktiivisesti mukana. Ennen vastuuaseman hyväksymistä, kannattaa selvittää yrityksen taustat huolellisesti Asiakastiedon Yritykset -palvelua hyödyntäen.

Lue lisää Luottotietoni 24/7 -palvelusta ››

Pohditko mikä on luottotietojesi seuraamiseen sopiva vaihtoehto?

Jos haluat vain seurata omia luottotietojasi, Luottotietoni 24/7 on edullinen tapa. Palvelusta saat haettua aina tuoreet luottotietosi. Jos haluat taas saada myös ilmoituksia luottotietokyselyistä ja -muutoksista, tutustu Tietovahti-palveluun. Tietovahti antaa kattavan turvan henkilötiedoillesi ja sieltä saa samalla tavalla tuoreet luottotiedot. 

Huom! Muistathan hyödyntää maksuttoman tarkastusoikeutesi.

Muista myös, että taloudellisten vaikeuksien kanssa ei tarvitse jäädä yksin, vaan apua kannattaa hakea ajoissa. Takuusäätiön tarjoamaan velkaneuvontaan kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos sinulla on maksuhäiriöitä tai pelkäät saavasi niitä. Maksuhäiriö on vakava asia, mutta sen tarkoituksena on pysäyttää velkaantuminen. Ota yhteyttä Takuusäätiöön ››

Tietovahti