Omatieto Media

Artikkeleita

Suojaa henkilötunnuksesi väärinkäytöltä. Henkilötunnuksesi kiinnostaa identiteettivarkaita

Tiedote 08.11.2023

Rikolliset ovat kiinnostuneet henkilökohtaisista tiedoistasi. Tietoja saatetaan kerätä esimerkiksi sosiaalisen median kanavista, kalasteluviesteillä tai väärennetyillä verkkosivuilla. Rikolliset keräävät tietoja myös postilaatikoista tai lehtiroskiksista. Mitä enemmän tietoa sinusta rikollisella on hallussaan, sitä suurempi todennäköisyys on siihen, että rikollinen onnistuu käyttämään henkilötietojasi petoksen tekemiseen.

Yksi erityisen tarkasti suojeltava tieto on henkilötunnuksesi. Vaikka vahva tunnistautuminen lisääntyy jatkuvasti, henkilötunnustakin käytetään yhä ihmisten tunnistamiseen eri yhteyksissä. Jos rikollisella on henkilötunnuksesi lisäksi hallussaan nimesi ja osoitteesi, voi hän onnistua ostamaan esimerkiksi laskulla tuotteita nimiisi.

Rikollisia kiinnostaa esimerkiksi henkilötunnus, osoite, nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite, sukulaisten tiedot, sukulaisten puhelinnumerot ja monet muut tiedot, joita voisi rikoksen tekemiseen hyödyntää. 

Näin suojaat henkilötietojasi


•    Tuhoa henkilökohtaiset postisi huolellisesti silppuamalla tai polttamalla
•    Älä jaa henkilökohtaisia tietojasi verkossa tai sosiaalisen median kanavissa
•    Säilytä pankkitunnuksiasi huolellisesti myös kotona
•    Suojaa puhelimesi huolellisesti, koska sitä kautta voi päästä kirjautumaan eri palveluihin ja sovelluksiin
•    Jos joudut antamaan tietojasi yleisellä paikalla, varmista, ettei muut kuule tietojasi

Mistä huomaat, jos henkilötunnuksesi on joutunut vääriin käsiin?

Jos lompakkosi varastetaan, on todennäköistä, että henkilötietojasi yritetään käyttää väärin. Jos taas tiedot päätyvät rikollisten haltuun muuta kautta, on tämän huomaaminen melko hankalaa. 
Jos saat kotiisi esimerkiksi sinulle laskun ostoksesta, jota et ole itse tehnyt, kannattaa tilanteeseen reagoida nopeasti ja tehdä rikosilmoitus ja aktivoida itselleen Oma luottokielto. Oma luottokielto hankaloittaa huomattavasti tietojesi luvatonta käyttöä luotollisten sopimusten tekemiseen.

Tietovahti-palvelun avulla voit seurata luottotietojasi, luottotietojesi käyttöä sekä valvoa henkilökohtaisia tietojasi. Luottotietoja valvomalla huomaat nopeasti, jos joku toinen yrittää hakea lainaa tai tehdä luotollisia sopimuksia nimissäsi. Palvelun Onlinevahti-ominaisuus valvoo niitä tietoja, jotka olet palveluun syöttänyt ja ilmoittaa, kun niitä löytyy verkosta tai pimeästä verkosta (Darknet tai Darkweb). Voit valvoa palvelulla sähköpostiosoitettasi, luottokorttiasi, passinumeroasi, osoitettasi, henkilötunnustasi ja monia muita tietoja, joita rikolliset keräävät ja hyödyntävät rikosten tekemiseen.
 

Tietovahti