Omatieto Media
Tiedote 14.02.2024
Maksuhäiriömerkintä ei ole este vuokra-asunnon saamiselle, mutta se voi hankaloittaa asunnon saantia. Vuokranantaja tekee lopullisen päätöksen vuokralaisen valinnasta aina tapauskohtaisesti; luottotietojen tarkistus on tyypillisesti yksi olennainen osa valintaprosessia.
Tästä artikkelista opit, miksi vuokranantaja tarkistaa vuokra-asuntoa hakevan luottotiedot ja miten maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa vuokra-asunnon saamiseen.
Käymme läpi myös mitä asioita vuokranantaja huomioi vuokralaisen valinnassa ja mitä vuokrasopimuksessa on hyvä huomioida. Lisäksi kerromme vinkkejä, miten maksuhäiriöinen voi parantaa mahdollisuuksiaan vuokra-asunnon saamiseksi.
Vuokranantaja tarkistaa asunnonhakijan luottotiedot, koska haluaa pienentää omia asunnonvuokraamiseen liittyviä riskejään. Vuokranantajan kannalta tärkeintä on, että hän saa sovitun vuokran ajallaan. Luottotiedoissa oleva maksuhäiriö voi vaikuttaa vuokralaisen valintaan, sillä maksuhäiriö saattaa herättää epäilyksen vuokralaisen maksukyvystä.
Maksuhäiriö saattaa herättää epäilyksen vuokralaisen maksukyvystä.
Jos henkilöllä on maksuhäiriö, kasvattaa se tilastollisesti myös tulevien maksuhäiriöiden riskiä. Vaikkei tilanne aina ole näin suoraviivainen, on luottotietojen tarkistaminen olennainen osa vuokralaisen valintaa. Vuokranhakija voi myös itse näyttää luottotietonsa vuokranantajalle jo hakuprosessin alkuvaiheessa.
Vuokranhakija voi itse näyttää luottotietonsa vuokranantajalle jo hakuprosessin alkuvaiheessa.
Tietyistä maksuhäiriöistä näkee, minkälainen maksamaton lasku sen on aiheuttanut. Asunnon vuokraamisen kannalta on erityisen tärkeää, ettei hakijalla ole vuokrasta, sähkölaskusta tai vakuutuksista aiheutuneita maksuhäiriöitä.
Asumisen kustannukset ovat tavallisesti jokaisen prioriteettilistan kärjessä, joten mikäli niistä on aiheutunut maksuhäiriöitä, voi vuokranantaja epäillä henkilön maksukykyä.
Asunnon vuokraamisen kannalta on tärkeää, ettei hakijalla ole vuokrasta, sähkölaskusta tai vakuutuksista aiheutuneita maksuhäiriöitä.
Nykyään maksuhäiriömerkintä poistuu 30 päivän kuluttua laskun maksamisen jälkeen, kun tieto maksusta on toimitettu luottotietoyhtiölle. Maksuhäiriöisten asunnon hakijoiden kannalta tämä on helpottava tilanne, sillä taloudellisen tilanteen kohennettua, maksuhäiriöistä voi päästä eroon, eivätkä ne enää aiheuta ylimääräistä vaivaa asunnonhakuprosessissa.
Jokainen vuokranantaja haluaa löytää luotettavan vuokralaisen saadakseen omalle sijoitusasunnolleen varman tulon. Vaikka maksuhäiriömerkintä saattaa vaikuttaa merkittävästi vuokralaisen valintaan, se ei ole ainoa vuokranantajan päätökseen vaikuttava kriteeri. On kaksi asiaa, jotka ovat maksuhäiriömerkintää tärkeämpiä valintakriteereitä.
1. Vuokranmaksukyky
Maksuhäiriötä tärkeämpään rooliin nousee vuokranmaksukyky. Vaikka hakijalla olisi maksuhäiriömerkintä, mutta hän pystyy osoittamaan maksukykynsä esimerkiksi säännöllisellä palkkatyöstä saatavalla tulolla tai Kelan avulla, maksuhäiriö ei välttämättä ole esteenä asunnon saamiselle.
Maksuhäiriöisen kannattaa olla hakuprosessin aikana rehellinen omasta taloustilanteestaan sekä itselleen että vuokranantajalle. Tärkeää on arvioida oma taloudellinen tilanne ja pystyykö maksamaan sovitun vuokran sekä vakuusmaksun ajallaan. Mikäli oma taloustilanne on heikko, ja vuokranmaksun kanssa saattaa tulla haasteita, voi olla tarpeen sopia takaajista.
2. Elämäntilanne
Toinen vuokranantajaa kiinnostava asia vuokralaisen valinnassa on hakijan elämäntilanne ja kuinka pitkäksi aikaa hän on asuntoa hakemassa. Jotkut vuokranantajat etsivät vuokralaiseksi henkilöä, joka viihtyy asunnosta pitkään, toiset hakevat lyhytaikaisempaa vuokralaista. Mikä tilanteesi vuokra-asunnon hakijana onkaan, ole aina rehellinen maksukyvystäsi, elämäntilanteestasi ja asunnontarpeestasi.
Ole aina asunnonhakijana rehellinen maksukyvystäsi, elämäntilanteestasi ja asunnontarpeestasi.
1. Ole rehellinen omasta taloustilanteestasi sekä itsellesi että vuokranantajalle.
2. Näytä omat luottotietosi vuokranantajalle jo hakuprosessin alkuvaiheessa ja kerro avoimesti maksuhäiriöistä. Omat luottotiedot saa tarkistettua veloituksetta Luottotietoni 24/7-palvelun avulla.
3. Selvitä etukäteen mahdolliset asumiseen liittyvät tuet.
4. Pyydä edelliseltä vuokranantajalta suositteluita.
Tee nämä ennen sopimuksen tekoa:
1. Tarkista vuokran suuruus ja vuokrausajan kesto. Varmista, ettet sitoudu itsellesi liian kalliiseen vuokra-asuntoon pitkäksi aikaa. Tarkista myös irtisanomisajan pituus.
2. Huomioi kulut, jotka eivät kuulu vuokrasopimukseen, kuten sähkö ja netti.
3. Varmista, että saat hankittua kotivakuutuksen asuntoon, tai selvitä voiko vuokranantaja hankkia sen puolestasi.
4. Sovi vuokranantajan kanssa etukäteen, miten toimitaan, jos maksamisen kanssa tulee haasteita. Hanki itsellesi takaaja.
5. Pyydä luotettavaa henkilöä käymään vuokrasopimus kanssasi läpi.
Muista asumisen aikana:
Mikäli vuokralla asuessasi sinulla tulee syystä tai toisesta haasteita vuokranmaksun kanssa, ole asiasta saman tien yhteydessä vuokranantajaan ja sovi maksuaikataulusta.
Jokainen voi tarkastaa omat luottotietonsa maksutta kerran 12 kuukauden aikana. Kun haet vuokra-asuntoa, voi olla kannattavaa aktivoida Luottotietoni 24/7-palvelu, josta saat haettua aina tuoreen tiedon omista luottotiedoistasi.
Voit hakea palvelusta otteen näytettäväksi vuokranantajalle jo asunnonhakuprosessin alkuvaiheessa. Mikäli luottotiedoissasi on maksuhäiriöitä, keskustele vuokranantajan kanssa avoimesti tämänhetkisestä taloustilanteestasi sekä siitä, miten saat hoidettua vuokranmaksun.
Tarkista omat luottotiedot täältä
1. Jos vuokralaisella on maksuhäiriöitä, kannattaa avoimesti keskustella vuokran maksamisesta ja miten toimitaan tilanteissa, joissa maksun kanssa tulisi haasteita.
2. Tarkista mistä maksuhäiriöt johtuvat. Jos maksuhäiriöt ovat aiheutuneet maksamattomista vuokrista, tarkasta kuinka vanhoja ne ovat ja ovatko maksut jo hoidettu.
3. Varmista, että vuokralainen saa otettua asuntoon kotivakuutuksen tai hanki vakuutus itse. Kysy tarvittaessa neuvoa vakuutusyhtiöltä. Mikäli otat vakuutuksen vuokralaisen puolesta, sisällytä tieto vuokrasopimukseen.
4. Sovi tarvittaessa takaajista. Varmista, että takaaja ymmärtää sitoutuvansa maksun hoitamiseen, jos vuokralainen ei siihen pysty.
5. Tarkista vuokralaisen ja takaajan tiedot vuokranantajaraportin avulla.
Vuokranantajan raportin voi hakea 1–2 henkilöstä. Sen avulla selvität yhden tai kahden vuokralaisen luottotiedot sekä yritysyhteydet ja saat päätösehdotuksen vuokraamisesta. Ehdotus on muodostettu vuokralaisen luottotietojen, yritysyhteyksien ja työsuhteen laadun perusteella.
Jos teet sopimuksen kahden henkilön kanssa, kannattaa molempien tiedot selvittää.