Usein kysytyt kysymykset  ›  Tietovahti-turvapalvelu  ›  Mitä tarkoittavat deep web ja dark net, ja mitä tietoa niissä voi liikkua minusta?

Mitä tarkoittavat deep web ja dark net, ja mitä tietoa niissä voi liikkua minusta?

Deep web sisältää tietoa, jota hakukoneet eivät indeksoi, eikä siihen ole pääsyä normaalisti verkkoa selaamalla. Tietojen käsittely vaatii yleensä tarkan osoitteen, salasanan sekä luvan käsitellä kyseistä tietoa. Tällaista tietoa on esimerkiksi yritysten ja viranomaisten tietokannat, intranetit ja muu salattu sisältö.

Darknet, tai dark web, on yksi deep webin osa. Darknetiä käytetään, kun halutaan varmistua, ettei käyttäjän henkilöllisyys paljastu ulkopuolisille. Darknetin selaaminen vaatii tarkoitukseen soveltuvan ohjelmiston, joista tunnetuin on Tor-selain. Darknetissä liikkuu myös rikollista aineistoa.

Koska maailmassa on tehty valtavia tietomurtoja eri sosiaalisen median alustoihin, on todennäköistä, että vähintään sähköpostiosoitteesi löytyy jostain Darknetin syövereistä. Sähköpostiosoite yksinään on melko harmiton, mutta sinulle se voi näyttäytyä mm. saaminasi roskapostiviesteinä.

Jos henkilötunnuksesi tai luottokorttitietosi päätyvät Darknetiin myyntiin, voi seuraukset olla jo vakavampia. Henkilötunnusta voidaan yrittää hyödyntää laskulla ostamiseen ja luottokorttia luonnollisesti myös ostosten tekemiseen. Jos näin käy, tulee siitä sinulle vähintäänkin selvittelytyötä ja harmia.

Lue artikkelimme aiheesta.