Omatieto Media

Artikkeleita

Henkilötietojen suojaaminen: 5 vinkkiä henkilötietojen suojaamiseen

Tiedote 22.06.2022

Henkilötietosi ovat merkittävässä roolissa elämässäsi ja niitä kannattaa suojata. Tästä artikkelista opit, mitä henkilötiedoilla tarkoitetaan ja miksi henkilötietojen suojaus kannattaa. Saat myös asiantuntijoidemme laatimat viisi vinkkiä henkilötietojesi suojaamiseksi. 

Henkilötiedoilla tarkoitetaan henkilökohtaisia tietoja, joiden avulla henkilö voidaan tunnistaa

Ihminen tunnistetaan henkilötietojen avulla. Niiden ansiosta esimerkiksi postisi jaetaan oikeaan osoitteeseen (osoite), voit matkustaa ympäri maailmaa (passi), saat sinulle kirjoitetut reseptilääkkeet apteekista (henkilötunnus/Kela-kortti) sekä voit hakea lainaa unelmiesi kotia varten (luottotiedot).

Henkilötiedoilla tarkoitetaan kaikkia sellaisia henkilökohtaisia tietoja, joiden perusteella henkilö voidaan tunnistaa joko suoraan tai välillisesti. Suora tunnistaminen voi tapahtua esimerkiksi henkilötunnuksen kautta. Välillisesti tunnistaminen puolestaan tarkoittaa, että henkilö on mahdollista tunnistaa yhdistämällä yksittäinen tieto johonkin toiseen tietoon – kuten yhdistämällä nimi osoitetietoon.

Henkilökohtaisiksi tiedoiksi luetaan muun muassa osoitetiedot, puhelinnumero, henkilötunnus, passin numero, nimi, syntymäaika ja sähköpostiosoite. Edellä mainitut henkilötiedot ovat jokaisen yksilön henkilökohtaista omaisuutta. Niitä ei kannata koskaan jakaa tarpeettomasti ulkopuolisille tahoille.

Henkilötietojen joutuminen vääriin käsiin voi johtaa identiteettivarkauteen

Jos henkilötietosi varastetaan, hävität ne tai ne päätyvät muutoin vääriin käsiin, tietojasi voidaan yrittää käyttää väärin. Toisen henkilön esiintyessä luvatta sinun henkilötiedoillasi, puhutaan identiteettivarkaudesta.

Identiteettivarkauden avulla toinen henkilö voi pyrkiä tekemään esimerkiksi petoksia, eli esimerkiksi ostamaan nimissäsi tuotteita laskua vastaan. Tällaisessa tapauksessa lasku ostetusta tuotteesta ohjautuu identiteettivarkauden uhrille, vaikka hankittu tavara on päätynyt rikollisten käsiin. Omien henkilötietojen suojaaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta vältyt tällaisilta ikäviltä yllätyksiltä ja raskailta selvitystöiltä.

Henkilötietojen suojaaminen on tehokas keino identiteettivarkauden estämiseksi

Identiteettivarkauden uhriksi voi joutua kuka tahansa. Henkilötietojen suojaus onkin tärkeää jokaiselle iästä riippumatta. Identiteettivarkaat ja muut rikolliset valitsevat uhreikseen usein iäkkäämmät ihmiset sekä henkilöt, jotka tarvitsevat apua arjessaan, kuten esimerkiksi verkkopalveluiden käytössä. Kannattaakin auttaa läheisiä suojaamaan omia tietojaan.

Asiantuntijamme muistuttavat, että henkilötiedoilla on helpompi tehdä petoksia, jos luottotiedot ovat kunnossa. Jos henkilöllä ei ole maksuhäiriömerkintöjä, on hänen helpompaa tehdä luotollisia hankintoja. Kunnossa olevat luottotiedot kannattaakin suojata huolellisesti hyödyntämällä esimerkiksi Oma luottokielto - tai Tietovahti-palvelua.

Henkilötietojen suojaaminen onnistuu tietoturva- ja tietojen valvontaohjelmilla

Henkilötietoja voi suojata manuaalisesti huolehtimalla esimerkiksi henkilökohtaisten postien tuhoamisesta ennen kierrätykseen viemistä. Verkossa tilanne on hieman mutkikkaampi, mutta ei mahdoton. Verkossa omien henkilötietojen suojaus onnistuu tietoturva- tai tietojen valvontaohjelmilla, kuten Omatiedon Tietovahti- ja Oma luottokielto -palveluilla.

Tietovahti ilmoittaa luottotietokyselyistä

Tietovahti-palvelua käyttämällä seuraat omien tietojesi käyttöä. Palvelu ilmoittaa Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteriin tehdyistä luottotietokyselyistä. Jos käytössäsi on Tietovahti-palvelu ja joku toinen yrittää tehdä ostoksia tai ottaa lainaa nimissäsi, saat siitä erittäin todennäköisesti ilmoituksen Tietovahti-palveluun ja sähköpostiisi, koska valtaosa Suomen luottotietokyselyistä tehdään Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteristä. Mikäli saat tiedon luottotietokyselystä etkä ole itse hakenut esimerkiksi lainaa, puhelinliittymää tai luottokorttia, ota yhteyttä suoraan kyselyn tehneeseen yritykseen tai Suomen Asiakastietoon.

Lue lisää Tietovahti-palvelusta ››

Mikäli saat tiedon luottotietokyselystä täysin yllättäen, ota yhteyttä suoraan kyselyn tehneeseen yritykseen tai Suomen Asiakastietoon.

Oma luottokielto vähentää tietojesi väärinkäytön mahdollisuutta

Oma luottokielto -palvelu hankaloittaa huomattavasti henkilötietojesi käyttöä petosten tekemiseen. Suomen Asiakastieto Oy:n luottorekisteriä käyttävä luotonmyöntäjä näkee Oma luottokieltomerkinnän, joka pysäyttää lainanmyöntöprosessin. Oma luottokielto -todistuksella voit itse hakea lainaa, vaikka sinulla olisi Oma luottokielto käytössä.

Lue lisää Oma luottokielto -palvelusta ››

5 konkreettista ohjetta omien henkilötietojen suojaamiseksi

Vaikka henkilötietojen väärinkäyttö yleistyy jatkuvasti, voit pienentää riskiäsi joutua identiteettivarkauden uhriksi huolellisuudella. Asiantuntijamme listasivat viisi konkreettista ohjetta, joita noudattamalla omien henkilötietojen suojaus onnistuu luontevasti.

1. Älä levitä itse tietojasi tarpeettomasti.

Nykyaikana omia henkilökohtaisia tietoja kerätään erinäisissä yhteyksissä, kuten esimerkiksi arvonnoissa, chat-keskusteluissa ja peleissä. Moni myös jakaa varsin avoimesti omia henkilökohtaisia terveystietojaan sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla.

Suosittelemme pohtimaan aina ennen tietojesi luovuttamista, mitkä tiedot ovat tilanteen kannalta olennaisia ja mitkä voit jättää mainitsematta. Olet aina itse vastuussa siitä, mitä tietoja jaat itsestäsi ulkopuolisille.

2. Pidä hyvää huolta henkilökohtaisista dokumenteistasi (passi, ajokortti, pankkikortti, pankkitunnukset tms).

Jos kadotat tai sinulta varastetaan henkilöllisyystodistuksesi tai tunnistautumisväline (passi, ajokortti, pankkikortti, pankkitunnukset tms), ilmoita siitä välittömästi poliisille. Harkitse myös Oma luottokielto -merkinnän asettamista estääksesi asiattomia luotonhakijoita käyttämästä tietojasi väärin.

3. Älä anna itsestäsi turhaan tietoja puhelimitse, jos et ole varma soittajasta.

Henkilökohtaisia tietojasi saatetaan udella esimerkiksi viattomalta kuulostavan puhelinsoiton yhteydessä. Mikäli et ole varma soittajasta, älä jaa turhaan omia henkilökohtaisia tietojasi. Pidä mielessä, että pankki, poliisi tai muu virallinen taho ei koskaan kysy pankkitunnuksiasi puhelimessa.

4. Älä päästä tuntemattomia ihmisiä kotiisi.

Jos ovellesi ilmestyy kutsumaton henkilö, älä päästä häntä kotiisi. Mikäli henkilö esittäytyy työmieheksi, sähköasentajaksi tai muuksi vastaavaksi, tarkista tilanne muilta taloutesi henkilöiltä ja/tai huoltoyhtiöltä ennen kuin päästät henkilön sisälle. Asiallisella käynnillä oleva henkilö todistaa henkilöllisyytensä pyydettäessä. Lue myös vinkit, joilla rikollisten työtä voi vaikeuttaa

5. Seuraa tietojasi ja tilitietojasi säännöllisesti.

Seuraamalla tilitietojasi ja henkilötietojesi käyttöä säännöllisesti, tiedät, jos joku yrittää käyttää tietojasi väärin. Tilitietojen seuraaminen onnistuu näppärästi esimerkiksi verkkopankissa tai kuukausittaisesta tiliotteesta. Henkilötietojesi käyttöä voit puolestaan seurata Tietovahti- sekä Oma luottokielto -palveluiden avulla.

Lue lisää Tietovahdista ja tilaa palvelu käyttöösi jo tänään ››

Tutustu myös Oma luottokielto -palveluun ››

Tietovahti