Asiakastieto Media

Älä anna identiteettivarkaan pilata kesääsi

Blogi03.07.2020

Älä anna identiteettivarkaan pilata kesääsi

Tulikohan se ovi lukkoon? Jäiköhän kahvinkeitin päälle? Entä silitysrauta? Tyhjensitkö postilaatikon?
- Joo, joo. Kaikki on kunnossa. Ei siellä postissa ole kuitenkaan kuin laskuja. Laitan vielä Instaan, että seuraavat viikot ollaan Suomea kiertämässä ja nyt ei tarvitse miettiä hetkeen edes nurmikonleikkuuta….

STOP tykkänään!

Vaikka monen lomasuunnitelmat on mennytkin koronan takia uusiksi, viettävät useat meistä tänäkin suvena pitkiä aikoja poissa kotoa. Tämä tarjoaa rikollisille mahdollisuuksia, joita kannattaa pyrkiä estämään parhaansa mukaan. Kokosimme muutaman vinkin, jotka vaikeuttavat rikollisten työtä ja takaavat sinulle rentouttavamman kesäloman.

1. Jos vietät pitkiä aikoja samassa osoitteessa kesällä, muista kääntää postisi. Laskut ja muut kirjeet tarjoavat rikollisille helpon tavan urkkia tietoja. Jos tarjolla on e-lasku tai -kirje, hyödynnä niitä.
2. Pyydä luotettavaa tuttua tyhjentämään/tarkastamaan postilaatikkosi ajoittain. Näin varmistat, että sinne tulevat laskut tulee maksettua ajoissa eikä postilaatikkosi turpoa posteista.
3. Pyydä tuttu henkilö ajamaan nurmikkosi silloin tällöin, jotta kotisi näyttää asutulta. Tyhjillään oleva asunto tarjoaa rikollisille rauhaa toimia. Jos olet itse kotosalla, tarjoa apua naapurillesi.
4. Jos sinulla on aikuisia lapsia tai luotettavia läheisiä, pyydä heitä käymään tarkistamassa asuntosi ajoittain.
5. Älä kerro lomasuunnitelmistasi tarkasti some-kanavissa. Rikolliset voivat hyödyntää jakamiasi tietoja helposti.
6. Hanki itsellesi Minun Omatietoni -turvapalvelu. Sen avulla huomaat heti, jos luottotietojasi käytetään väärin esimerkiksi laskulla ostamiseen. Saat myös apua mahdollisiin identiteettivarkaustilanteisiin 24/7.
7. Muista tarkastaa kaikki kodin sähkölaitteet kahteen kertaan. Yleensä ne eivät ole päällä, mutta nukut varmemmin, kun asiaa ei tarvitse miettiä 200 kilometrin päässä :)

Hyvää ja rentouttavaa kesää toivottanen
Asiakastiedon Omatieto-neuvonta

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Ville Kauppi

Ville Kauppi

Lehdistökontakti

PR and Communications Manager

ville.kauppi@asiakastieto.fi

+358102707504