TarkkaFyrkka 2018 - oppia kuvan voimalla

Vuoden 2018 TarkkaFyrkka-työpajat rakentuvat talousopetuksen ja sarjakuvien ympärille. Työpajoja pidetään yhteensä kymmenen ja niihin osallistuu luokkia lukioista ja ammattioppilaitoksista. Luokat osallisuvat tekemillään sarjakuvilla kilpailuun, jonka pääpalkintona on noin 1000 € arvoiset piirtopöydät. Voittaja ratkaistaan yleisöäänestyksellä toukokuussa 2018. 

 

Tutustu TarkkaFyrkka-materiaaleihin tästä

 

Vuonna 2018 TarkkaFyrkka -työpajat koostuivat talousopetuksen lisäksi osuudesta, jossa piirrettiin aiheeseen liittyviä sarjakuvia. Voit tutustua sarjakuviin Asiakastiedon Facebook-sivuilla.

Esimerkki TarkkaFyrkka-sarjakuvasta (piirretty TarkkaFyrkka-kouluvierailijoiden koulutustilaisuudessa)

 

TarkkaFyrkan tapahtumia voi seurata Twitterissä, Facebookissa ja Instagrammissa #TarkkaFyrkka

 

TarkkaFyrkka

TarkkaFyrkka on Suomen Asiakastieto Oy:n kehittämä nuorille suunnattu oman taloudenhallinnan oppitunti. Ensimmäisen kerran TarkkaFyrkka pidettiin 2011. TarkkaFyrkassa nuorille kerrotaan luottotiedoista ja niiden merkityksestä itsenäisessä elämässä. TarkkaFyrkassa on eri vuosina ollut monia yhteistyökumppaneita, kuten Takuusäätiö, Pörssisäätiö, Nuoret Yrittäjät, TEM sekä Suomen Lukiolaisten Liitto. Vuoden 2018 TarkkaFyrkka toteutetaan yhteistyössä Nuorten Akatemian kanssa viime vuoden tapaan. 

 

Vuonna 2018 suositut talouskasvatusaiheiset työpajat uudistuvat, kun teemaa käsitellään mm. sarjakuvien piirtämisen keinoin. #TarkkaFyrkka -kampanja huipentuu toukokuussa, jolloin some yleisö valitsee parhaan sarjakuvateoksen ja koko luokka voittaa 1000 euron arvoisen palkinnon.  Haluatko käsitellä taloudenhallintaa nuorten kanssa ja osallistua #TarkkaFyrkka -sarjakuvakilpailuun? Luokkien haku on käynnissä! Tilaa maksuton sarjakuvatyöpaja ja hae mukaan kilpailuun!

Vuonna 2017 TarkkaFyrkka koostui 50 oppitunnista, jotka pidettiin keväällä yläasteen yhdeksännellä luokalla oleville nuorille. Linkki 2017 oppitunnin materiaaliin: https://www.nuortenakatemia.fi/oppimateriaalit/tarkkafyrkka-nuoret-taloudehallinnan-taitureina/

Tietoa luottotiedoista

Milloin ja mistä maksuhäiriö tulee?

Maksuhäiriön voi saada, jos saatavaan tai palveluun liittyvä maksu on maksamatta riittävän pitkän ajan. Kulutusluottohäiriössä maksun tulee olla rästissä yli 60 päivää. Jos velkaa vaaditaan takaisinmaksettavaksi Käräjäoikeudessa, tulee käräjäoikeuden päätöksestä maksuhäiriömerkintä. Lisäksi maksuhäiriömerkintä voi tulla ulosottolaitokselta. 

Mitä maksuhäiriö tarkoittaa ja mitä vaikutuksia sillä on?

Luottotietoja käytetään monissa eri päätöksentekotilanteissa. Luottotietoja käytetään esim. rahaluoton myöntämisessä, puhelinliittymien avaamisessa, laskulla myynnissä, asunnon vuokrauksessa, vakuutussopimusten teoissa sekä luotollisten tilien avaamisessa. Jos henkilöllä on maksuhäiriö, estää se monesti luotollisen sopimuksen tekemisen tai ainakin vaikeuttaa sitä huomattavasti. 

Mitä, jos maksuhäiriö uhkaa?

Jos et pysty maksamaan ajoissa laskuja, ota ensiksi yhteyttä siihen tahoon, jolta lasku on tullut. Monesti yritykset suostuvat sopimaan maksuaikojen pidennyksestä. Jos maksamattomia laskuja on kertynyt useita, kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi kunnan velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön. Nämä tahot antavat hyviä neuvoja mitä oman taloustilanteen parantamiseksi kannattaa tehdä.

Lisätietoa luottotiedoista ja omien luottotietojen selvittämisestä saat Suomen Asiakastieto Oy:n Omatieto-verkkopalvelusta.


TarkkaFyrkka

Seuraa meitä somessa #tarkkafyrkka ja @Asiakastieto


Kiinnostuitko TarkkaFyrkasta?

TarkkaFyrkka toteutetaan yhteistyössä Nuorten Akatemian kanssa. Lue lisää TarkkaFyrkasta.