Asiakastieto Media

Asiakastieto välittää huoneistotietojärjestelmän tietoa asunto-osakkeista

Tiedote21.12.2020

Asiakastieto välittää huoneistotietojärjestelmän tietoa asunto-osakkeista

Asunto-osakeyhtiöiden paperiset osakekirjat korvataan vähitellen sähköisillä rekisterimerkinnöillä, jotka ovat saatavilla nyt myös Asiakastiedon kiinteistö- ja huoneistotietopalveluista. Maanmittauslaitoksen ylläpitämän Huoneistotietojärjestelmän tiedot ovat olleet tarjolla Asiakastiedon kautta marraskuusta 2020 lähtien, ja useimmat pankit ovat jo ottaneet palvelun käyttöönsä.

”Kun Maanmittauslaitoksen rajapinnat avautuivat, niin alle kahdessa viikossa saimme oman palvelumme avattua ja lupaprosessin läpi vietyä ensimmäisten asiakkaiden kanssa niin, että nämä pääsivät tietoa hyödyntämään”, kertoo kehitysjohtaja Vesa Arjovuo Asiakastiedosta.

Maanmittauslaitoksen tietojen hyödyntämiseen tarvitaan lupa, jonka saavat mm. pankit ja kiinteistönvälittäjät sekä muut työssään asunto-osakkeista tietoa tarvitsevat.

”Asiakastieto tietenkin auttaa luvan hankkimisessa”, Vesa Arjovuo korostaa.

Huoneistotietojärjestelmään kootaan tiedot osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Paperiset osakekirjat korvataan sähköisillä omistajamerkinnöillä. Kaikkien uusien taloyhtiöiden osaketiedot tallennetaan suoraan järjestelmään. Uusi asunto-osakeyhtiöitä on perustettu kahden vuoden aikana noin 2 700, ja näissä on yhteensä noin 44 000 osakehuoneistoa. Vanhojen taloyhtiöiden osakeluetteloja on tähän mennessä siirretty Maanmittauslaitoksen mukaan yli 1 200. Osakeluetteloiden siirron oletetaan käynnistyvän kunnolla vuonna 2021, kun rajapinnat isännöintijärjestelmiin saadaan käyttöön.

Lue lisää ja täytä lupahakemus tietojen hyödyntämiseen.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi