Asiakastieto Media

Enento Groupin vertailu: Konkurssien määrä on jatkanut laskuaan kaikissa Pohjoismaissa

Tiedote18.11.2020

Enento Groupin vertailu: Konkurssien määrä on jatkanut laskuaan kaikissa Pohjoismaissa

Enento Groupin kokoaman vertailun mukaan konkurssien määrä on jatkanut laskuaan Pohjoismaissa vuoden kolmannella neljänneksellä. Suomessa konkursseja tapahtui 19 % vähemmän verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan. Norjassa konkurssien määrä laski jopa 29 %, Ruotsissa laskua oli 25 % ja Tanskassa 20 %.

Konkurssien määrässä oli alueellisia eroja ja suurta vaihtelua löytyi erityisesti eri toimialojen välillä. Tilastojen valossa näyttää kuitenkin siltä, että kolmas vuosineljännes oli Pohjoismaisille yrityksille odotettua positiivisempi. 

”Suomessa konkurssihakemusten määrä laski selvästi Suomessa loppukesän ja alkusyksyn aikana. Huomionarvoista kuitenkin on, että Suomessa vuonna 2020 vireille pantu konkurssihakemus on indikoinut entistä suurempaa todennäköisyyttä konkurssin toteutumiselle. Suomessa yli 80 % hakemuksista onkin johtanut lopulta konkurssiin tänä vuonna”, sanoo Enento Groupin toimitusjohtaja Jukka Ruuska.

Viime vuonna Suomessa hakemuksista 70 % johti konkurssiin.

 

Toimialoilla suuria eroja Pohjoismaissa

Ruotsissa kuljetussektori on ollut kovan paineen alla jo pidemmän aikaa ja erityisesti pienemmät taksiyhtiöt ovat ajautuneet ongelmiin liikkumisen vähennyttyä merkittävästi koronan myötä. Ruotsissa kuljetussektorilla konkurssien määrä on kasvanut 43 %, kun muissa Pohjoismaissa toimialan suunta on ollut päinvastainen. Sektorilla konkurssien määrä laski huomattavasti Suomessa (-30 %), Norjassa (-25 %) ja Tanskassa (-15 %) edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tanskassa ja Norjassa palvelusektori, kuten hotelli- ja majoituspalvelut sekä ravitsemispalvelut, on kärsinyt eniten koronan aiheuttamasta asiakaskadosta. Hyvä uutinen kuitenkin on, että palvelusektorilla Norjassa ei kuitenkaan ole nähty yhtä paljon konkursseja vuoden takaiseen verrattuna. Tanskassa tukku- ja vähittäistavaran kauppa sekä informaatio- ja viestintäteknologian ala ovat pärjänneet edelliseen vuoteen nähden hieman paremmin.

”Suomessa yksi korona-ajan voittajista kolmannella vuosineljännekselläkin on ollut rakennussektori. Etätöiden lisäännyttyä ja vakiinnuttua osaksi uutta normaalia, suomalaiset ovat investoineet koteihinsa ja ostaneet remontointipalveluja. Erityisesti pienet yritykset ovat hyötyneet kysynnän kasvusta. Uskomme, että trendi tulee jatkumaan myös vuoden loppupuolella”, Ruuska kertoo.

Suomessa rakennussektorin konkurssit laskivat 38 %, kun ne Norjassa laskivat 26 %, Ruotsissa 19 % ja Tanskassa lisääntyivät 2 % edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Tanskassa ja Norjassa valtion yrityksille suuntaamat tukipaketit toteutuvat vielä jonkin aikaa, mutta niiden vaikutukset konkurssien määrään ovat vielä epävarmoja. Esimerkiksi Tanskassa on arvioitu olevan noin 4 000 yritystä, jotka eivät ole toimittaneet vuosiraporttejaan aikataulun mukaisesti.

Enento Group seuraa konkurssien määrää viikkotasolla ja voit seurata kuukausittain päivittyvää kehitystä Asiakastiedon Datakatsauksessa.

Analyysi toteutettiin Enento Groupiin kuuluvien Asiakastiedon ja UC Ab:n lisäksi Experianin (Norja, Tanska) tietokannoista kootusta datasta, joka koski konkurssiin haettujen yritysten määrää heinä-syyskuussa 2020 ja 2019.
Edellisen vuosineljänneksen tilanteesta voit lukea täältä.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi