Asiakastieto Media

Jos tilaat heti, saat kaupan päälle vielä - laskun

Blogi09.11.2020

Jos tilaat heti, saat kaupan päälle vielä - laskun

Vuosi lähenee loppuaan ja se tarkoittaa myös monenmoista tarjouskampanjaa. Joulusesongin starttaa vuosi vuodelta isommaksi kasvava Black Friday. Toisille tuo päivä (nykyään enemmänkin viikko) voi tarkoittaa edullisia ja tarpeellisia hankintoja, mutta monelle myös vähän vähemmän tarpeellisia hutiostoja tai entisestään kasvavia laskupinoja. Miten siis pitää talous omissa hyppysissään, vaikka houkutus uuteen kännykkään olisikin kasvamaan päin?

Kokosimme muutaman vinkin, jotka kannattaa miettiä ennen ostoksia:
1. Onko sinulla varaa siihen? Vaikka tuotteen voi maksaa osamaksulla, tulee siitä sinulle kuluja. Kymppi kuussa ei välttämättä ole monelle mahdoton tehtävä, mutta näitä kympin tai useamman kuluja voi helposti olla useita (puhelinliittymä, nettiliittymä, vakuutukset, kuntosalijäsenyys, erilaiset viihdetilaukset jne.). Kirjaa jatkuvat kulusi paperille ja mieti onko sinulla varaa kasvattaa kulupottia.

2. Tarvitsetko himoitsemaasi tuotetta? Uudet ominaisuudet houkuttavat monia, mutta harva ottaa kaikkea irti nykyisistäkään laitteistaan. Tutustu nykyisen laitteesi ominaisuuksiin ja ota kaikki hyöty irti ennen uuden hankintaa.

3. Odota. Jos tarve ei ole akuutti ja rahatilanteesi on kireä, kannattaa malttaa hetki. Teknisten laitteiden hinnat laskevat melko nopeasti, joten uusia tarjouksia tulee varmasti.

4. Älä ylivakuuta ostamiasi tuotteita. Monesti tuotteiden kylkeen tarjotaan erilaisia lisävakuutuksia. Jos sinulla on kattava kotivakuutus, voi vakuutuksissa helposti olla päällekkäisyyksiä. Selvitä nykyisen vakuutuksesi kattavuus.

5. Ostatko tuotteen luotolla? Halpakin tuote voi tulla kalliiksi, jos maksat lyhennyksistä korkoa. Säästä mieluummin ja osta tuote kerralla, jos mahdollista.

6. Varaudu yllätyksiin. Jos sinulta hajoaa arjessa tarpeellinen asia (esim. pesukone, auto, puhelin), kuluu korjaamiseen rahaa.

7. Vastuullisuus. Kotimaisten tuotteiden tai lahjakorttien hankinta voi auttaa pieniä yrityksiä nousemaan hankalasta tilanteesta.

8. Jos sinulle tulee ongelmia laskujesi kanssa, ole yhteydessä pikaisesti laskujen lähettäjään. Voit yrittää sopia eräpäivän siirtämisestä, jolloin voit säästyä karhukirjeiltä ja mahdollisilta perintäkuluilta.

9. Jos tilanne vaikuttaa pahalta, velkaneuvonta tai Takuu-Säätiö voi antaa sinulle hyviä neuvoja.

No siinä oli jo aika monta vinkkiä. Ehkä loppuun on hyvä palata vielä otsikkoon. Olipa tarjous kuinka hyvä tahansa ja tulipa kylkiäisenä minkälainen kiinnostava kihveli tahansa, ostetusta tuotteesta tulee perässä myös lasku. Maksamatta jäänyt lasku aiheuttaa pahimmillaan maksuhäiriön, joka vaikeuttaa arkea monella tavalla.

Vastuullisia ja vähemmän pimeitä hankintapäätöksiä toivottaen

Heikki Ruponen
Tarkka Fyrkka -hankkeen vetäjä

Lue vinkit myös turvalliseen verkko-ostamiseen

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804