Asiakastieto Media

Kulutusluoton hakijalla on tyypillisesti kymppitonnien piikki auki

Tiedote29.04.2020

Kulutusluoton hakijalla on tyypillisesti kymppitonnien piikki auki

Kymmenet tuhannet suomalaiset hakevat viikoittain uutta kulutusluottoa. Asiakastieto Groupin positiivista luottotietoa tarjoavasta palvelusta tehdyn analyysin mukaan suuri osa uutta luottoa hakevista on ennestään pahasti velkaantuneita. Palvelussa ovat paria suurinta pankkia lukuun ottamatta mukana kaikki merkittävät kulutusluottoa myöntävät yritykset.

Palvelusta nähdään, että nyt luottomarkkinoilla aktiiviset kuluttajat ovat velkaantuneet jo moneen suuntaan. Uutta luottoa hakevilla on tyypillisesti vähintään kolme avointa kulutusluottoa ja niiden maksamatta oleva saldo yhteensä keskimäärin yli 20 000 euroa. Lisäksi heillä voi olla asuntolainaa ja muut kiinteät kulut maksettavana. Tulojen määrä ja vakaus toki vaikuttavat hakijan maksukykyyn, mutta esimerkiksi keski- tai pienituloiselle nämä summat useimmiten kertovat jo ylivelkaantuneisuudesta. Uuden luoton myöntäminen olisi siis erittäin suuri riski.

Positiivisen luottotiedon palvelusta on saatavissa 1,5 miljoonan kuluttajan tiedot. Suurin osa heistä lyhentää luottoja ajallaan, mutta tällä hetkellä 85 000 asiakkaalla on Asiakastiedon mukaan kulutusluottoja, joiden suoritukset ovat vähintään 60 päivää myöhässä. Uutta luottoa hakevista joka kymmenennellä on tällainen pitkä viive.

Korkokaton alentaminen hallituksen esityksen mukaisesti 10 prosenttiin johtaisi näkemyksemme mukaan luottotarjonnan selkeään vähenemiseen. Tällöin luottoa eivät välttämättä saisi nekään kuluttajat, joiden maksukyvyttömyys on lomautuksen tai muun syyn takia tilapäistä. Luoton tarvetta muutos ei poista, ja erityisesti tällaisessa koronaepidemian tyyppisessä kriisitilanteessa yhteiskunnalla täytyy olla valmius tarjota heille muuta rahoitusta tilalle.

Positiivinen luottotieto tukee vastuullista päätöksentekoa

Asiakastieto Groupin ylläpitämässä palvelussa on tällä hetkellä mukana noin 40 kulutusluottoa myöntävää yritystä, jotka jakavat ns. positiivista luottotietoa kuluttaja-asiakkaista näiden luvalla. Palvelusta on tällä hetkellä saatavissa 1,5 miljoonan henkilön avoimia kulutusluottoja koskevat tiedot, kuten luku- ja euromäärä sekä ajantasainen tieto siitä, onko luottoja hoidettu sopimuksen mukaan. Mukana olevat yritykset luovuttavat tietoa kuluttaja-asiakkaan suostumuksella. Muualta tätä tietoa ei ole saatavissa luotettavalla tavalla.

Asiakastieto tekee jatkuvasti asiakastyötä, jotta palvelu olisi mahdollisimman kattava. Samalla palveluun on rakenteilla myös asuntolainojen mukaan tuomisen mahdollistava laajennus.

Koronaepidemian kaltaisissa poikkeusoloissa korostuu entisestään tarve saada tarkka kokonaiskuva luotonhakijan taloudesta, koska kuluttajan maksukyky ja velkaantuminen voi nopeasti muuttua. Vastuullisen luotonannon kanalta on tärkeää, että luotonhakijan velkaantumisesta saa luotettavan kuvan. Positiivinen tietomme mahdollistaa tämän. Koska haluamme palvelumme olevan vielä nykyistä parempi ja kattavampi, neuvottelemme parhaillaan kaikkien palvelusta vielä puuttuvien merkittävien rahoittajien mahdollisuudesta liittyä mukaan mahdollisimman pian.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi