Asiakastieto Media

Sähkölaskut aiheuttavat yhä paljon maksuhäiriöitä kuluttajille

Tiedote05.10.2023

Sähkölaskut aiheuttavat yhä paljon maksuhäiriöitä kuluttajille

Suomalaisilta jää edelleen paljon sähkölaskuja maksamatta, vaikka sähkön hinta kääntyi jyrkkään laskuun jo keväällä. Asiakastiedon tilastojen mukaan pelkästään heinä-syyskuussa noin 2 000 henkilöä sai maksuhäiriömerkintöjä, joiden perusteena oli maksamaton sähkölasku.

”Maksuhäiriömerkintä tulee aina viiveellä eli pitkän ajan kuluttua varsinaisen laskun eräpäivästä. Viime talven isoja laskuja maksellaan vieläkin ja osalla kuluttajista saattaa olla myös varsin hintavia kiinteitä sähkösopimuksia. Nyt kun monet muutkin arjen kulut ovat kasvaneet, voi pienikin yllättävä menoerä viedä maksukyvyn nollaan. Silloin joku lasku jää kokonaan hoitamatta”, puntaroi viestintäpäällikkö Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Kokemuksen mukaan suomalainen huolehtii ensimmäisenä asumiseen liittyvistä laskuista, jolloin hoitamatta jää yleensä jotain muuta, jos rahat eivät kaikkiin toistuviin menoihin riitä.

”Sähkölaskuista aiheutuneiden häiriöiden kasvava trendi on mielestäni huolestuttava merkki siitä, että vakavat maksuvaikeudet ylipäätään ovat lisääntyneet. Kyse ei ole asiakkaan huolimattomuudesta tai piittaamattomuudesta, jos tällaisia arjen välttämättömyyksiäkin jää maksamatta”, Kauppi huomioi.

Syyskuun lopussa 350 000 henkilöllä oli maksuhäiriömerkintöjä. Tämä joukko on huomattavasti pienempi kuin vuosi sitten, mutta muutos johtuu viime vuonna voimaan astuneesta luottotietolain muutoksesta. Se lyhensi maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikoja ja motivoi velallisia maksamaan häiriömerkintöjä aiheuttaneet velkansa. Nykyään maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua siitä, kun luottotietoyhtiö on rekisteröinyt tiedon saatavan maksamisesta.

Tutustu tarkemmin: Asiakastiedon tilastopaketti maksuhäiriömerkinnöistä.

Yritysten maksuhäiriöt: Miljoonaluokan yritysten konkurssit yleistyvät rajusti

Lisätietoa medialle: Viestintäpäällikkö Ville Kauppi, 010 270 7504, ville.kauppi@asiakastieto.fi

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi