Asiakastieto Media

Verottajan perintämuutos lisäsi yritysten maksuhäiriömerkintöjä

Tiedote09.01.2018

Verottajan perintämuutos lisäsi yritysten maksuhäiriömerkintöjä

Viime vuonna Verohallinto on järjestelmäuudistuksensa jälkeen aktivoinut yritysten verosaatavien perintää, mikä kasvatti ulosottomerkintöjen määrää voimakkaasti. Suomen Asiakastieto Oy rekisteröi yrityksille 323 000 uutta maksuhäiriömerkintää eli yli 90 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
”Verojen perintä näkyy yrityspuolen tilastoissa selvästi ja osa kovasta kasvusta selittyy Verohallinnon suurella järjestelmäuudistuksella, joka toteutettiin vuoden 2016 lopulla. Sen takia verottaja käytännössä keskeytti yrityksiin kohdistetut perintätoimet useaksi kuukaudeksi. Kun perintää jatkettiin ulosoton kautta vuoden 2017 alussa, myös niistä seuranneet ulosoton estemerkinnät tulivat meille rekisteröitäväksi vasta 2017”, kertoo varatoimitusjohtaja Heikki Koivula Suomen Asiakastieto Oy:stä.
Verohallinto kertoo, että uudesta tietojärjestelmästään se siirtää yritysten maksamattomat verot ulosottoon entistä aikaisemmin myös sellaisissa tilanteissa, joissa ulosotto on jo palauttanut verot varattomuustiedoilla eli perintä on epäonnistunut.
”90 prosentin kasvu häiriöiden kokonaismäärässä on siis tavallaan harhaa, koska vuoden 2016 luku oli todellista tilannetta pienempi ja 2017 selvästi suurempi. Verohallinto on meille kertonut, että tilanne todennäköisesti tasaantuu nyt vuoden 2018 aikana”, Heikki Koivula jatkaa.
Konkurssit jatkoivat laskussa
Yritysten taloudellisen tilanteen kehitystä kuvaa paremmin se, että maksuhäiriöisten yritysten määrä pysyi viime vuonna suunnilleen ennallaan. Vuoden 2017 lopussa Asiakastiedon rekisterissä maksuhäiriömerkintöjä oli 51 600 yrityksellä. Joukko oli vuodessa pienentynyt vajaalla prosentilla.
”Yritysten maksuhäiriömerkinnät ovat varsin tuoreita, sillä noin 70 prosentilla yrityksistä uusin merkintä on alle vuoden ikäinen. Yritystalouden kannalta erinomainen uutinen on se, että konkurssien määrä jatkoi laskuaan. Ilmiö näkyy myös muissa Pohjoismaissa”, Heikki Koivula huomioi.
Konkurssiin asetettiin viime vuonna 1 565 yritystä eli ensimmäistä kertaa palattiin vuonna 2008 alkanutta kriisiä edeltäneelle tasolle.


Lisätietoa: Varatoimitusjohtaja Heikki Koivula, puh. 010 2707003, heikki.koivula@asiakastieto.fi

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804