Asiakastieto Media

Tietovahdista tullut ilmoitus pelasti 400 000 euron saatavilta

Blogikirjoitus08.09.2023

Tietovahdista tullut ilmoitus pelasti 400 000 euron saatavilta

Mika otti Tietovahti-palvelun käyttöönsä muutama vuosi sitten, koska oli kiinnostunut seuraamaan omien tietojensa käyttöä. Hän halusi myös olla tietoinen, mikäli joku yrittäisi käyttää hänen tietojaan hänen tietämättään. Mika tiesi lähipiirissään tapahtuneen joskus identiteettivarkauksia, joten Tietovahti toi hänelle samalla mielenrauhaa.

Palvelun käyttöönotto osoittautui kannattavaksi valinnaksi, sillä Tietovahdista tullut ilmoitus pelasti Mikan 400 000 euron saatavilta. Mikan nimi on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Tietovahdista tullut ilmoitus pelasti Mikan 400 000 euron saatavilta.

Yllättäen tullut ilmoitus paljasti lähipiirin yrityspetoksen

Mika kertoo saaneensa Tietovahdista yllättäen puhelimeensa hälytyksen, jossa kerrottiin, että hänen tietojaan oli käytetty. Hän tarkisti saman tien Omatieto-palvelusta mistä oli kyse ja näki, että hänet oli merkitty yrityksen omistajaksi.

”Kun näin Omatieto-palvelussa minulle merkityn yritysyhteyden, suutuin melkoisesti. Tiesin yrityksen jollakin tavalla, mutta varsinaista tekemistä minulla ei sen kanssa ole koskaan ollut. En myöskään toimi itse yritysmaailmassa”, Mika avaa.

Kyseessä oli Mikan vaimon lähisukulaisen perustama yritys. Hän kertoo kyseisen henkilön olleen tunnetusti ihminen, joka perustaa eri yrityksiä ja yhdistyksiä, mutta jättää asiat hoitamatta. Lopulta yritykset ovat konkurssissa ja jäljellä on vain velkojia.

”Tiesin hänen tehneen yrityspetoksia ennenkin lähipiirissään ja aiheuttaneen isoja velkasotkuja”, Mika kertoo ja epäilee miehen varastaneen henkilötiedot käydessään kylässä Mikan perheen luona.

Mikan ripeän toiminnan ansiosta yritysyhteys ja saatavat saatiin poistettua hänen nimistään

Mika kertoo alkaneensa selvittää tilannetta välittömästi ilmoituksen saatuaan. Hän oli saman tien yhteydessä PRH:lle, jossa tilanne tarkistettiin ja Mikalle annettiin ohjeet, kuinka hänen tulee toimia.

Mika teki ohjeen mukaisesti rikosilmoituksen tietojensa käytöstä ja lähetti tarvittavat tiedot ja todisteet PRH:lle sekä Suomen Asiakastiedolle yritysyhteyden poistamiseksi. Mikan ripeän toiminnan ansiosta suurempaa vahinkoa ei ollut ehtinyt syntyä ja yritysyhteys saatiin poistettua hänen tiedoistaan.

”Kun lähetin tarvittavat paperit, Suomen Asiakastieto poisti minut kyseisen yrityksen tiedoista. Se oli erittäin kiitettävää”, Mika kiittää. Samalla kun yritysyhteys saatiin poistettua, myös saatavat siirtyivät automaattisesti pois Mikan nimistä.

Saatavia yhteensä yli 400 000 euroa: ”Tietovahdin ilmoitus pelasti omaisuuteni”

Vaikka yritysyhteys oli poistettu Mikan tiedoista, sen kautta hänelle selvisi, että identiteettivarkauden tehnyt lähisukulainen oli siirtänyt muun muassa laivoja ja muita suurempia hankintoja hänen nimiinsä. 

Mika teki itsenäisesti paljon selvitystyötä ja sai lopulta selville, että yrityksellä oli yli 400 000 euroa saatavia. Ilman Tietovahdin ilmoitusta ja Mikan ripeää toimintaa yritysyhteyden poistamiseksi, tilanne olisi ollut huomattavasti haasteellisempi selvittää. Pahimmassa tapauksessa saatavat olisivat aluksi kaatuneet Mikan harteille.

”Olen onnellinen, että vaikka olen tarkka ja tietoinen oikeusjärjestelmästä ja luvuista, sain heti apua sekä hälytyksen tilanteesta. Olen siitä ikuisesti kiitollinen, sillä minulla on vähemmän korjattavaa näin”, Mika toteaa kiitollisena. Hän tietää, että moni vastaavaan tilanteeseen joutunut ei välttämättä saa ilmoitusta ajoissa, jolloin vakavaa vahinkoa ehtii tapahtua enemmän ja myös selvitystyö vaatii huomattavasti enemmän aikaa. 

Vaikka Mikan kohdalla yritysyhteys saatiin poistettua pikaisesti, tilanne ei ole vielä kokonaan ohi; tekijä ei ole saanut tuomiota. Selvää kuitenkin on, että saatavat eivät ole kaatumassa Mikan harteille. ”Kun en ole yrityksessä, niin en voi olla vastuussa saatavista”, hän kiteyttää.

Mika tietää lähipiiristään vastaavan identiteettivarkaustapauksen, jossa loppu ei ole ollut yhtä onnellinen kuin hänen kohdallaan. Siksi hänen mielestään Tietovahdin kaltaisen palvelun tulisi olla pakollinen jokaiselle omien tietojensa seuraamiseksi ja vastaavien tilanteiden välttämiseksi. 

”Koen itse olevani valveutunut tietosuoja-asioiden osalta, mutta silti kävi näin. On monia, jotka eivät välttämättä tiedosta riskejä tai tiedä, miten toimia vastaavassa tilanteessa. Tietovahdin kautta tullut ilmoitus pelasti käytännössä oman omaisuuteni; mielestäni palvelun käytön tulisi olla pakollista jokaiselle”, hän summaa.

”Tietovahdin ilmoitus pelasti oman omaisuuteni.”

Tilaa Tietovahti-palvelu ja seuraa omien tietojesi käyttöä

Tietovahdin onlinevahti seuraa tietojasi verkossa 24/7 ja ilmoittaa sinulle heti, kun havaitsee niihin liittyviä tietoturvariskejä. Kun lisäät henkilötietosi verkkopalveluun, Tietovahti vahtii niitä puolestasi avoimessa verkossa sekä deep webissä ja darknetissä. Jos palvelu havaitsee, että henkilötietojasi yritetään käyttää väärin, saat välittömästi varoituksen sähköpostiisi. 

Kirjautumalla palveluun voit selvittää, mistä henkilötiedot löytyivät, kuinka vakava haavoittuvaisuus on ja mitä toimenpiteitä tilanne vaatii. Tarpeen vaatiessa saat apua kokeneilta toimihenkilöiltämme, jotka kartoittavat petosyritykset ja auttavat vahinkojen minimoinnissa.

Tutustu Tietovahti-palveluun ja tilaa se käyttöösi saman tien →
 

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804