Asiakastieto Media

#PSD2: Hyvä luottopäätös voi syntyä myös nopeasti

Blogi19.11.2019

#PSD2: Hyvä luottopäätös voi syntyä myös nopeasti

Nopeus koukuttaa ja sujuvuus houkuttaa. Luoton hakeminen ja siihen päätöksen saaminen on yksi viime vuosina vauhdilla digitalisoituneista prosesseista. Kun samaan aikaan maksuhäiriöt ovat jatkaneet kasvuaan, on syntynyt yleinen mielikuva siitä, että nopea prosessi tuottaa huonoja ja vastuuttomia luottopäätöksiä aiheuttaen samalla kuluttajien ylivelkaantumisen. Luottopäätösten laatu, vastuullisuus tai vastuuttomuus, perustuu kuitenkin käytettävään tietoon, ei siihen, kuinka nopeasti se kootaan ja käsitellään.

EU:n toinen maksupalveludirektiivi PSD2 on luotonantoprosessin kannalta monin tavoin parannuksia mahdollistava uudistus. Se tarjoaa samaan aikaan nopeutta, helppoutta, laatua ja vastuullisuutta eli yhtäaikaisesti ominaisuuksia, joita on totuttu pitämään keskenään vaihtoehtoisina. Kuluttaja toimii prosessissa kapteenina ja määrittää itse hyväksynnällään tietojensa käytön. Automaattisesti luotonmyöntöprosessiin haetut ja analysoidut tiedot pankkitilin tapahtumista auttavat laskemaan hakijan todellisen maksuvaran reaaliaikaisesti ja luotettavasti. Hakija saa päätöksen nopeasti ja luotonantaja voi olla varma päätöksen laadusta. Koko yhteiskunta hyötyy siitä, että päätökset perustuvat yhä useammin kattavaan dataan eikä luottoa myönnetä henkilölle, jonka maksuvara sen hoitamiseen riitä.

Jatkossa PSD2:sta hyötyy myös yritysasiakas, joka voi korvata lainanhakuprosessissa monta manuaalista askelta sallimalla pääsyn yrityksen tilitietoihin. Voi olla, että esim. välitilinpäätöksien laatiminen lainanhakutarkoituksessa käy tarpeettomaksi, kun tilitapahtumista pystytään laskemaan yrityksen reaaliaikainen liikevaihtotieto.

Lisää Suomen Asiakastieto Oy:n Account Insight PSD2 -ratkaisusta

Reetta Sinelampi
Development Director
Suomen Asiakastieto Oy

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi