Asiakastieto Media

Asiakastiedon #TarkkaFyrkka sai kansainvälistä tunnustusta – tarve nuorten talouskasvatukselle lisääntyy

Tiedote29.11.2019

Asiakastiedon #TarkkaFyrkka sai kansainvälistä tunnustusta – tarve nuorten talouskasvatukselle lisääntyy

Suomen Asiakastiedon TarkkaFyrkka-hankkeelle innovaatiotunnustus sekä pääsy maailmanlaajuiseen HundrED-levitykseen. Nuorten maksuhäiriöt osoittavat, että talouskasvatukselle on yhä enemmän tarvetta.

Suomen Asiakastieto on järjestänyt nuorille suunnattuja talouskasvatuksen TarkkaFyrkka-oppitunteja jo vuodesta 2011. TarkkaFyrkka-työpajoissa kerrotaan mm. luottotiedoista sekä siitä, miten maksuhäiriö syntyy ja miten niitä voi välttää. Tänä vuonna pilottityöpajoissa on nostettu esille, kuinka tärkeää on nostaa nuoren talousongelmat ajoissa esille.

”Monesti ongelma on se, että apua talousvaikeuksiin pyydetään aivan liian myöhään, jos ollenkaan. Nuoret eivät tiedä, että esimerkiksi koulukuraattorilta saa perustietoa ja eteenpäin ohjausta myös talousongelmissa”, TarkkaFyrkka-hankkeesta vastaava Heikki Ruponen toteaa.

Suomen Asiakastiedon #TarkkaFyrkka-sarjakuvatyöpaja sai juuri HundrED.org-verkoston innovaatiotunnustuksen, kun se valittiin yhdeksi kymmenestä Nuorten taloustaidot -raportin innovaatioista. Sarjakuvatyöpajoissa ideana oli osoittaa, että talouskasvatusta voi yhtä hyvin antaa kuvaamataidon kuin muillakin oppitunneilla. Tunnustuksen kautta TarkkaFyrkka-hanke pääsi maailmanlaajuiseen levitykseen.

”Olemme rakentaneet nykyisen konseptin yhdessä Nuorten Akatemian kanssa ja tavoitteena on ollut helposti skaalautuva työpajamalli. HundrED-organisaation antama tunnustus luo lisäuskoa siihen, että olemme oikealla polulla. Materiaalit ovat vapaasti kenen tahansa käytettävissä, joten toivonkin, että opettajat tutustuvat niihin ja ottavat niistä ideoita omaan opetukseensa”, Heikki Ruponen kertoo.

Nuorella suuri riski saada maksuhäiriö – Hämeen tilanne huolestuttavin

TarkkaFyrkka-hanke on perustettu alun perin, koska nuorten riski saada maksuhäiriöitä on korkea. Tällä hetkellä noin 385 700 suomalaisella on maksuhäiriö. Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöisten määrä lähtee nopeaan kasvuun 25 vuoden iästä alkaen. 25-29-vuotiaista jo 12,8 % on maksuhäiriö tai -häiriöitä ja nousu jatkuu tästä aina 40-vuotiaisiin asti.

Keskimäärin suomalaisista aikuisista noin 8,4 % on maksuhäiriöitä, mutta nuorilla tämä keskiarvo ylittyy lähes kaikissa maakunnissa. Päijät-Häme erottuu selkeästi muista maakunnista, sillä siellä jo 14 % 25-29-vuotiaista on maksuhäiriö. Hämeessä tilanne on muutenkin huolestuttava, koska Kanta-Hämeessä on seuraavaksi eniten maksuhäiriöisiä samassa ikäluokassa (12,7 %). Ainoastaan Pohjanmaalla (6,8 %) ja Ahvenanmaalla (4,6 %) maksuhäiriöisten nuorten osuus on koko Suomen aikuisväestön keskiarvon alapuolella. Ahvenanmaalla maksuhäiriöt kääntyvät jopa lievään laskuun 25-29-vuotiaiden ikäluokassa verrattuna 20-24-vuotiaisiin.

”Maksuhäiriö hankaloittaa luonnollisesti nuoren elämää, mutta se myös pysäyttää velkaantumisen tehokkaasti. Varsinkin nuorilla ikäluokilla tietoisuuden lisääminen voisi jo itsessään vähentää ylivelkaantumista ja tuoda nuoret avun piiriin ajoissa”, Heikki Ruponen toteaa lopuksi.

Liitteenä tilastotietoa nuorten maksuhäiriöriskistä maakunnittain

Lisätietoa: Heikki Ruponen puh. 010 270 7333, heikki.ruponen@asiakastieto.fi

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804