Asiakastieto Media

DATAKATSAUS: Maksuhäiriötilastot 2020

Tiedote08.01.2021

DATAKATSAUS: Maksuhäiriötilastot 2020

 

LATAA tilastopaketti: Asiakastiedon maksuhäiriötilastot 2020

 

Asiakastiedon tutkimus: Maksuhäiriömerkintä kertoo luottoriskistä, vaikka velka olisi maksettu

Suomessa maksuhäiriömerkintöjen tallennusajat ovat pohjoismaisittain vertailtuna varsin lyhyitä. Pääsääntöinen tallennusaika on nykyään 3 vuotta. Asiakastieto mallintaa jatkuvasti suurista tietomassoista yksittäisen henkilön ja yrityksen luottoriskiin vaikuttavia tekijöitä. Tilastollinen tutkimus osoittaa, että maksuhäiriöisen kuluttajan luottoriski on huomattavan korkea. Tällä hetkellä maksuhäiriöttömien suomalaisten tilastollinen todennäköisyys saada vuoden kuluessa maksuhäiriömerkintä on 0,9 prosenttia. Jos henkilöllä nyt on alle vuoden ikäinen maksuhäiriö, on uuden merkinnän todennäköisyys peräti 72 prosenttia. Riski pienenee ajan myötä, jos henkilölle ei tule uusia merkintöjä. Silti vielä tuoreimman maksuhäiriömerkinnän ollessa 3-4 vuotta vanha uuden maksuhäiriömerkinnän todennäköisyys on 15,5 prosenttia.

Maksuhäiriö on vakava maksun laiminlyönti, eikä merkintää tule vähäisestä maksun viivästymisestä. Tallennusaikojen lyhentäminen estäisi luotonmyöntäjää saamasta oleellista tietoa henkilön taloudellisesta riskistä, jolloin luottotappiot kasvaisivat. Tästä kärsivät korkeampina hintoina kaikki asiakkaat.

Asiakastieto kannustaa velallisia aina maksamaan saatavat, vaikka niistä olisi jo rekisteröity maksuhäiriömerkintä. Maksusuoritus voi nopeuttaa merkinnän poistumista ja vähentää velasta aiheutuvia kustannuksia niin henkilölle itselleen kuin velkojallekin. Suorituksesta saa merkinnän yhteyteen ns. ref-merkinnän.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804