Asiakastieto Media

Luottolista: Jalkapallon liigaseurojen talous on vahvistunut

Uutinen09.06.2016

Luottolista: Jalkapallon liigaseurojen talous on vahvistunut

Jalkapallossa usean liigaseuran taloudellinen tilanne on nyt jopa huomattavasti vakaampi kuin vuosi sitten. Luottolistan vuosittaisen selvityksen mukaan HJK on edelleen liigaseuroista taloudellisesti selvästi kovimmassa iskussa, vaikka mestaruus kaudella 2015 matkasikin Seinäjoelle.

Riskipisteillä mitattuna Veikkausliigaseurojen taloudellinen tilanne on nyt parempi kuin vuosi sitten. Suomen Asiakastieto Oy:n Riskimittariin perustuvan selvityksen mukaan mediaaniseuralla on nyt puoli pistettä pienempi riski saada maksuhäiriömerkintöjä kuin vuosi sitten. Seitsemällä seuralla riskipisteet ovat laskeneet vuoden takaisesta vertailusta ja neljällä kasvaneet. Veikkausliigan uusien seurojen, PS Kemin ja PK-35:n taustayhtiöt on perustettu vasta viime vuonna, joten niistä ei vertailupistemäärää ollut saatavilla.

Vuonna 2015 Veikkausliigan urheilulliseksi valtiaaksi nousi SJK Seinäjoelta. Yllätyksen täyden Rovaniemen Palloseura nousemalla ikiaikaisen ennakkosuosikin ja taloudellisilta resursseiltaan kohtalaisen ylivoimaisen HJK:n ohi hopealle. Kaiken kaikkiaan kausi 2015 oli monelle Veikkausliigaseuralle menestyksekäs.

HJK:lle kausi oli siis urheilullisesti pettymys, mutta Luottolistan Suomen Asiakastieto Oy:n tietokannasta tekemän vertailun mukaan taloudellisesti helsinkiläisseuran taustayhtiö HJK Oy painii edelleen omassa sarjassaan. Liigapronssi ja kansainvälisten pelien väheneminen näkyivät volyymin laskuna. Liikevaihtoa kertyi viime vuonna Suomen Asiakastieto Oy:n tietojen mukaan 5,7 miljoonaa euroa eli noin kolme miljoonaa euroa vähemmän kuin edellisellä tilikaudella. Silti toiminta oli suomalaiseksi jalkapalloyhtiöksi poikkeuksellisen kannattavaa, vaikka sijoitetun pääoman tuotto puolittuikin 12,9 prosenttiin. Kaksi perättäistä voitollista kautta vahvisti HJK:n luottoluokitukseksi AAA (3 riskipistettä), josta parantaminen on varsin vaikeaa.

VPS toiseksi vahvin

Liigan taloudellisesta keskikastista kärkiryhmään nousi kauden 2015 myötä VPS, jonka Asiakastiedolta saama luottoluokitus koheni sekin vahvaksi ja oli Luottolista-lehden tutkimuksen aikaan toukokuussa AA+ (7 riskipistettä). Vaasan Palloseura Oy teki edellisvuoden tapaan liikevaihtoa 1,2 miljoonaa euroa, mutta kannattavuus nousi nyt niukasti plussalle.

Pelaamalla hopeaa saavuttaneella Rovaniemen Palloseuralla ei ole Asiakastiedon luottoluokitusta, koska sen taustalla ei ole yhtiötä, vaan toimintaa pyörittää yhdistys. Aiemmat tahrat luottotiedoissa ovat kuitenkin vuoden varrella puhdistuneet, mikä on pudottanut RoPSin riskipisteet 12:een. Tämä tulos oikeuttaa taloudellisessa riskivertailussa Veikkausliigan kolmanteen sijaan.

SJK:n Asiakastiedolta saamat riskipisteet ovat vuodessa hiukan heikentyneet, vaikka sijoitetun pääoman tuotto nousikin aavistuksen plussalle. Omavaraisuusaste on kuitenkin edelleen pakkasella ja kauden 2015 pelillinen mestari on taloustaulukossa vasta yhdeksäntenä.

Vain KuPSilla maksuhäiriöitä

Jo pitkään vaikeuksissa tarponeen Kuopion Palloseurankin talous on vuodessa aavistuksen vahvistunut. Liikevaihtoa kertyi viime kaudella 0,9 miljoonaa euroa (0,8meur). Voimassaolevien maksuhäiriömerkintöjenkin määrä puolittui. Nyt KuPSin C-luokitusta painaa kaksi merkintää, joista tuoreempi, syyskuussa 2015 rekisteröity on tosin sittemmin maksettu. KuPS on tällä hetkellä ainoa liigaseura, jolla maksuhäiriömerkintöjä on. Luottolistan edellisessä vertailussa merkintöjä oli vielä neljän seuran taustayhtiöillä.

FC Lahden ja FC Interin riskipisteitä kasvattavat vanhat tilinpäätöstiedot.

Veikkausliigaan nousivat kaudelle 2016 PS Kemi ja PK-35 Vantaa. Niiden taustayhtiöt on perustettu vasta 2015, joten tilinpäätöstietoa niistä ei vielä ole saatavilla. Muiden taustatietojen ja maksutapatietojen perusteella Asiakastieto on antanut molemmille luokituksen A, joka on aloittavalle yhtiölle varsin tyypillinen.

Artikkeli on julkaistu Luottolista-lehdessä 11/2016. Oheisella videolla päätoimittaja Ville Kauppi tiivistää selvityksen pääkohdat.

https://dreambroker.com/channel/xtzvas42/w75025vl?autoplay=true

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi