Asiakastieto Media

Luottolista-lehti: Suomalaiset matkatoimistot heikoimpia pohjoismaisessa vertailussa

Uutinen20.01.2016

Luottolista-lehti: Suomalaiset matkatoimistot heikoimpia pohjoismaisessa vertailussa

Suomen Asiakastieto Oy:n Myyntioptimi Nordic –palvelun avulla tehty selvitys osoittaa, että matkatoimistojen bisnes on varsin vaatimatonta kaikissa Pohjoismaissa. Selvityksen mukaan suomalaiset matkatoimistot ovat silti selvästi pienempiä ja velkaisempia kuin ruotsalaiset, tanskalaiset ja norjalaiset kilpailijansa.

Tyypillisen suomalaisen matkatoimistoyrityksen liikevaihto on vain murto-osa pohjoismaisten kilpailijoidensa kokoluokasta. Asiakastiedon Myyntioptimi Nordic –kohderyhmäpalvelusta poimittujen yhteensä noin 2 300 yrityksen tiedoilla tehty selvitys osoittaa, että tanskalaiset matkatoimistot tekevät lähes miljoonan euron, ruotsalaiset 400 000 euron ja norjalaisetkin 290 tuhannen euron liikevaihtoa, mutta suomalaiset jäävät 170 000 euroon.

Suomessa hyvinkin paikallisesti toimivat matkatoimistot ovat kilpailijoihinsa verrattuna myös varsin velkaisia, sillä niiden mediaani omavaraisuusaste on selvityksen mukaan 24 prosenttia, kun muissa Norjassa ja Tanskassa se on 27 prosenttia, Ruotsissa suorastaan hyvä, 37 prosenttia. Suomessa matkatoimiston konkurssiriski on siis merkittävästi korkeampi, mikä on kuluttaja-asiakkaankin hyvä huomioida esimerkiksi matkaa varatessaan ja ennakolta maksaessaan.

Matkatoimistoliiketoiminnan kannattavuus on kaikissa Pohjoismaissa vaatimatonta, mutta tanskalaiset ovat tällä mittarilla ykkösiä noin kolmen prosentin sijoitetun pääoman tuotollaan.

Liikevaihto laskee Suomessa

Suomalaisten matkatoimistojen liikevaihto on viime vuosina laskenut tasaisesti, mutta sijoitetun pääoman tuotolla laskettu kannattavuus on pysynyt juuri ja juuri plussalla. Matkatoimistojen maksuhäiriö- ja konkurssiriski on Suomen Asiakastieto Oy:n vertailun mukaan hieman pienempi kuin Suomessa kaikilla toimialoilla keskimäärin.

Matkatoimistoalalla, kuten muillakin toimialoilla hajonta yritysten taloudellisissa tuloksissa ja riskeissä on kuitenkin suuri. 31 prosenttia alan suomalaisyrityksistä on Myyntioptimi Nordicin mukaan hyvässä kunnossa, mutta 29 prosentilla riski on merkittävästi kohollaan.

Luottolista-lehden selvityksessä olivat mukana päätoimialakseen 79110 (matkatoimistojen toiminta) ilmoittaneet yritykset. Luvuissa ei siis ole huomioitu matkanjärjestäjiä, kuten Aurinkomatkoja, Finnmatkoja tai Tjäreborgia.

Pohjoismaiden suurimmat matkatoimistot (liikevaihto milj. €)
Global Business Travel ApS (Tanska) 162,6
Oy Ebookers Finland Ltd (Suomi) 119,1
Uvet Nordic AB (Ruotsi) 100,7
Albatros Travel A/S (Tanska) 96,4
Big Travel Sweden AB (Ruotsi) 85,6
Billetkontoret A/S (Tanska) 78,7
P/F Atlantic Airways, Faroe Islands (Tanska) 74,6
FDM Travel A/S (Tanska) 70,6
REISEGIGANTEN AS (Norja) 62,2
Horizons A/S (Tanska) 61,9
Lähde: Myyntioptimi Nordic / Suomen Asiakastieto Oy

Teksti on alun perin julkaistu Luottolista-lehdessä 24/2015.

Yhteyshenkilöt

Ville Kauppi

Ville Kauppi

Lehdistökontakti

PR and Communications Manager

ville.kauppi@asiakastieto.fi

+358102707504