Asiakastieto Media

Luottolista.fi: Perinteikäs Ruka on arvokkain laskettelukeskus

Uutinen27.02.2017

Luottolista.fi: Perinteikäs Ruka on arvokkain laskettelukeskus

Tyypillisen suomalaisen yrityksen euromääräinen arvo on laskenut neljänneksellä vuodesta 2012, kertoo Luottolista-lehden selvitys, joka perustuu Suomen Asiakastieto Oy:n Arvoraportteihin. Laskettelukeskuksista arvokkain on Rukakeskus Oy.

Yritystoiminnan absoluuttinen rahallinen, hetkeen sidottu arvo määräytyy markkinoilla yksinkertaistettuna samoin kuin minkä tahansa myytävän tuotteen tai palvelun: arvo on se, paljonko joku on yrityksestä valmis maksamaan ja jolla omistaja on sen valmis myymään. Tapoja yrityksen teoreettisen arvon laskemiseen on monia. Suomen Asiakastieto Oy:n kehittämä arvonmääritysmalli perustuu niin kutsuttuun taloudellisen lisäarvon malliin. Siinä yrityksen osakekannan arvo saadaan laskemalla yhteen taseen substanssiarvo arvonmäärityshetkellä ja siitä eteenpäin pääomalle ennustetut lisäarvot eli tuottoarvo.

Asiakastieto laskee reaaliaikaisesti euromääräisen arvon yli sadalle tuhannelle suomalaiselle yritykselle. Luottolistan koko tästä yritysjoukosta tekemän selvityksen mukaan tyypillisen suomalaisen yrityksen euroarvo on tällä hetkellä noin 124 000 euroa. Viime vuodet ovat kohdelleet yritystoimintaa kovalla kädellä, sillä Asiakastiedon takautuvien laskelmien mukaan tyyppiyrityksen arvo oli vielä vuonna 2012 noin 166 000 euroa eli 25 prosenttia enemmän kuin nyt.

Rinteiden arvot ristissä

Toimialoittain ja maakunnittain tarkasteltuna yritysten arvonkehityksessä on eroja. Esimerkiksi laskettelukeskusten euromääräiset arvot ovat liukuneet eri suuntiin. Noin 30 keskuksen otoksessa kahdeksan rinneyhtiön euroarvo on neljässä vuodessa kasvanut, muiden sulanut epävarmojen talvien mukana. Selvityksen mukaan euroilla mitattuna selkeä ykkönen Suomessa on Kuusamossa Rukan rinnetoimintaa pyörittävä Rukakeskus Oy, jonka arvo on Asiakastiedon mukaan noin 16 miljoonaa euroa. Sen arvo on kasvanut tasaisesti ja on nyt 56 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2012. Rukakeskus Oy:n näkymät ovat muutenkin hyvät, sillä sen luottoluokitus on liikevaihdon hienoisesta notkahduksesta huolimatta vahvin mahdollinen AAA. Asiakastiedon arvonmääritysmallin mukaan Rukakeskuksen arvosta lähes 90 prosenttia perustuu ns. substanssiarvoon eli taseen tämänhetkiseen arvoon. Hieman runsas kymmenys puolestaan on laskennallista tuottoarvoa. Rukakeskus Oy:n liikevaihto on runsaat 22 miljoonaa euroa.

Arvonkehityksestä voidaan päätellä, että Etelä-Suomessakin laskettelurinteillä on mahdollista tehdä kannattavaa bisnestä, vaikka sesongit ovat olleet lyhyitä ja epävarmoja. Koko Suomessa eniten arvoaan on kasvattanut Espoon Nuuksiossa muutamaa rinnettä pyörittävä Swinghill Oy. Sen laskennallinen arvo tällä hetkellä on Asiakastiedon mukaan 426 000 euroa ja arvo on lähes viisinkertaistunut vuodesta 2012.

Ville Kaupin kirjoittama artikkeli on julkaistu Luottolista-lehden numerossa 2/2017, jonka teemana on Arvo. Lue lisää osoitteesta www.luottolista.fi

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi