Asiakastieto Media

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on vakiintunut noin 390 000 tasolle

Tiedote02.07.2021

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on vakiintunut noin 390 000 tasolle

Kesäkuun lopussa 389 200 suomalaisella eli 8,5 prosentilla aikuisista oli maksuhäiriömerkintöjä. Asiakastiedon tilastojen mukaan tilanne on vakaa, sillä vuosi sitten merkinnän saaneita henkilöitä oli yhtä paljon.

”Näemme tilastoissa useita pieniä muutoksia, mutta kokonaisuutena tilanne on varsin rauhallinen. Uusia maksuhäiriömerkintöjä on rekisteröity hiukan vähemmän kuin viime vuonna”, kertoo mediavastaava Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Havaintoja maksuhäiriötilastoissa tammi-kesäkuussa 2021:
•    Ulosoton epäonnistumisesta kertovien maksuhäiriömerkintöjen määrä on laskenut. Ne muodostavat noin kaksi kolmasosaa kaikista kuluttajien maksuhäiriömerkinnöistä.
•    Maksamattomista verkkokauppaostoksista aiheutuneiden merkintöjen määrä on selvässä kasvussa (+ 70 %). 
•    Tili- ja kertaluotoista aiheutuneiden merkintöjen määrä on hiukan kasvanut (+ 2 %), vaikka tilapäisesti alennettu korkokatto on selvästi vähentänyt rahaluottojen tarjontaa. 
•    Yritysten maksuhäiriöt ovat edelleen vähentyneet. 
•    Tutustu tarkemmin tilastopakettiin TÄSTÄ

Positiivisella luottotiedolla on tehty jo 23 miljoonaa luottopäätöstä

Asiakastiedon ylläpitämästä positiivisen luottotiedon palvelusta nähdään, että uutta luottoa hakee jatkuvasti tuhansia maksukykynsä rajalla olevia kuluttajia. Heillä ei useimmiten ole vielä maksuhäiriömerkintöjä, mutta vaikeudet muiden luottojen hoitamisessa ennakoivat ongelmia.

”Ylivelkaantumisriski täytyy luottopäätösprosessissa tunnistaa, jotta uutta luottoa ei myönnettäisi henkilölle, jolla ei todellisuudessa ole varaa sitä maksaa. Meidän kaikkien olisi hyvä itse ymmärtää maksukykymme rajat, mutta jo nyt tarjolla olevaa tietoa hyödyntäen luotonantajakin voi aktiivisesti ylivelkaantumista ehkäistä”, Ville Kauppi kannustaa.

Asiakastiedon positiivisen luottotiedon palvelu on jo vuodesta 2013 lähtien auttanut pankkeja ja rahoitusyhtiöitä ehkäisemään kuluttajien ylivelkaantumista ja tukee näin vastuullisessa luotonannossa. Palvelun tiedoilla on tehty jo yli 23 miljoonaa luottopäätöstä.

”Palvelussa on tällä hetkellä noin 1,5 miljoonaa suomalaista koskevaa positiivista luottotietoa. Ne sisältävät voimassa olevien kulutusluottojen kappalemäärät, euromäärän, maksuerät ja tiedon siitä, onko asiakas hoitanut luottojen takaisimaksun moitteettomasti ajallaan. Mukana tietoa hyödyntämässä on noin 40 pankkia ja rahoitusyhtiötä”, sanoo Asiakastiedon palvelukehitysjohtaja Johanna Kurikka.

Ensi syksynä palvelu laajenee, ja tietoa tulee olemaan saatavilla myös asuntoluotoista. Positiivisen luottotiedon hyödyntämiseen kysytään aina luotonhakijan lupa.

Kulutusluottoja hakevilla on kohonnut riski ylivelkaantua LUE LISÄÄ

2 vinkkiä oman talouden hallintaan ja tietojen suojaamiseen

•    Varmista, että tunnet oman taloutesi kokonaisuuden eli tulot ja menot ainakin pääpiirteissään. Jos et tiedä, ovatko luottotietosi kunnossa, tarkista ne sähköisesti
•    Seuraa tietojasi ja niiden käyttöä. Tietovahti-turvapalvelun avulla saat heti ilmoituksen, kun luottotietojasi kysytään tai niissä tapahtuu muutoksia. Tutustu palveluun

Lisätietoa:
Mediavastaava Ville Kauppi, 010 270 7504, ville.kauppi@asiakastieto.fi

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi