Asiakastieto Media

Mistä näkee yritysten maksuhäiriöt ja miksi ne kannattaa tarkistaa ennen sopimuksen tekemistä?

Artikkeli08.11.2023

Mistä näkee yritysten maksuhäiriöt ja miksi ne kannattaa tarkistaa ennen sopimuksen tekemistä?

Yrityksen maksuhäiriöt ja taloustilanne on hyvä tarkistaa, kun olet esimerkiksi ostamassa talopakettia, tekemässä suurempaa hankintaa, kilpailuttamassa siivousyritystä tai allekirjoittamassa sopimusta urakkana suoritettavasta työstä. Jos yrityksellä on vakavia maksuhäiriöitä, on sopimuksen tekemisessä aina kasvanut riski.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi yrityksen maksuhäiriöt ja muut taustatiedot kannattaa tarkistaa ennen sopimuksen allekirjoittamista, mitä tietoja on hyvä tarkistaa ja mistä yritysten maksuhäiriöt voi tarkistaa. Artikkelissa myöhemmin kerromme askel askeleelta ohjeet yritystietojen tarkistamiseksi.

Yritysten maksuhäiriöt kertovat yrityksen luotettavuudesta ja taloustilanteesta

Tarkistamalla yrityksen maksuhäiriöt ja taustatiedot, voit varmistua yrityksen luotettavuudesta sekä taloudellisesta tilanteesta. Jos yrityksen tiedoissa on maksuhäiriöitä tai muita talousvaikeuksista kertovia merkintöjä, on olemassa tavallista suurempi riski, että työ jää kesken. Talousvaikeuksissa olevan yrityksen tilanne voi heikentyä nopeasti toimitusvaikeuksiin, irtisanomisiin ja jopa konkurssiin saakka.

Vältä ennakkomaksua talousvaikeuksissa olevalle yritykselle

Talousvaikeuksissa oleva yritys saattaa pyytää ennakkomaksua ennen urakan suorittamista, koska yritys ei välttämättä itse saa ostettua tarvittavia tavaroita laskulle. Ennakkomaksun maksamiseen sisältyy kuluttajalle suuri riski, erityisesti jos työ jää tekemättä tai siihen myöhemmin liittyisi reklamoitavaa. 

Pahimmassa tapauksessa etukäteen maksettu urakka tai palvelu voi jäädä kokonaan saamatta, eikä maksua saa takaisin. Voi olla, että kyseinen yritys lopettaa myös yhteydenottoihin vastaamisen – lue esimerkkitapaus Kauppalehdestä.

Tarkista taustat erityisesti rakennusalalla, verkkokaupoissa sekä alustapalveluissa

Yritysten taustojen tarkistaminen on tärkeää aina suurempia hankintoja tehdessä. Erityisen suositeltavaa tietojen tarkistaminen on tällä hetkellä rakennusalan yritysten kanssa asioidessa, koska moni yritys on ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin rakennusalalla. Jos olet hankkimassa esimerkiksi talopakettia tai palkkaamassa rakennusfirmaa remonttia varten, varmista, että yrityksen tiedot ovat taloudellisesti hyvässä kunnossa.

Yritysten tiedot on hyvä tarkistaa myös ennen maksun suorittamista verkkokaupoissa ja alustapalveluissa, jos kyseessä on itsellesi tuntemattomampi toimija. Toisaalta tutunkin yrityksen tilanne on voinut muuttua, jos edellisestä asioinnista on jo kulunut paljon aikaa. 

Pienennä verkossa ostamisen riskiä maksamalla luottokortilla

Voit pienentää verkossa ostamisen riskiä maksamalla tuotteet luottokortilla. Luottokorteissa on automaattisesti ostoturva, joka suojaa, jos et syystä tai toisesta saa tilaamaasi tuotetta tai palvelua. Lisätietoja luottokortin ostoturvasta saat luottokorttisi myöntäneeltä pankilta.

Tarkista vähintään yrityksen maksuhäiriöt ja taustatiedot

Erilaisten yritysraporttien kautta on saatavissa paljon tietoja yritysten tilanteesta. Yrityksen perustietojen lisäksi kannattaa tarkistaa onko yrityksellä maksuviiveitä tai maksuhäiriöitä. 

Jos sopimuksen arvo on iso, selvitä myös yrityksen luottoluokitus. Luottoluokitus paljastaa myös maksuviiveet. Jatkuvasti myöhässä maksetut laskut ovat usein ensimmäinen merkki alkavista talousvaikeuksista. Lisäksi kannattaa katsoa yrityksen vastuuhenkilöt, jotta tiedät kenen kanssa voit allekirjoittaa sopimuksen ja ettei henkilöllä ole yhteyksiä riskiyrityksiin. 

Tarkista nämä yritystiedot ennen sopimuksen allekirjoittamista:


•    Maksuhäiriöt: Yrityksen maksuhäiriömerkintä voi olla merkki taloudellisista vaikeuksista.
•    Luottoluokitus: Jos yritys maksaa laskunsa myöhässä, se voi kertoa alkavista talousongelmista.
•    Vastuuhenkilöt: On olennaista tietää, kenen kanssa sopimus voidaan allekirjoittaa eli kuka on yrityksen vastuuhenkilö. Jos vastuuhenkilöllä on yhteyksiä riskiyrityksiin, kannattaa olla varuillaan. 
•    Vastuullisuustiedot (ESG-tarkastusraportti): Onko yrityksellä vastuullisuuteen liittyviä merkintöjä (Ymrpäristövastuu, Sosiaalinen vastuu tai Hallintoon ja taustoihin liittyvä vastuu)? 

Mistä voi tarkistaa yritysten maksuhäiriöt ja taustatiedot?

Voit tarkistaa yritysten velat ja muut taustatiedot Asiakastiedon yritystietoraporteista: esimerkiksi yrityksen perustiedot ja luottotiedot saat nähtäväksesi edullisesti Luottotiedot-raportista

Kun haluat saada kattavampaa tietoa yrityksen tilanteesta, suosittelemme hankkimaan Rating Alfa -yritysanalyysin. Rating Alfa sisältää perustietojen lisäksi sanallisen analyysin yrityksen tulevaisuuden näkymistä sekä ajankohtaisen tiedon taloustilanteesta.
Tutustu yritysraportteihin →

5 askelta yritysten tietojen tarkistamiseen

1. Mene osoitteeseen: http://www.asiakastieto.fi/yritykset

2. Syötä hakukenttään yrityksen y-tunnus tai nimi tai vastuuhenkilön nimi. 
Palvelu ehdottaa sinulle hakuasi vastaavia yrityksiä.

3. Valitse listasta yritys, jonka tietoja olet hakemassa. 
Huomaa, että useilla yrityksillä voi olla samankaltaisia nimiä. Varmista, että kyseessä on oikea yritys, jonka tietoja olet etsimässä. Y-tunnus on tässä mielessä varmempi tapa löytää kyseessä oleva yritys. 

4. Tarkista yrityksen tiedot.
Voit tarkastella maksutta yrityksen yleiskuvaa, rekisteritietoja sekä edellisvuoden tilinpäätökseen pohjautuvia taloustietoja. Tiedoista näkee mihin suuntaan yrityksen liiketoiminta on kehittynyt. 

5. Siirry ”Luottotiedot”-välilehdelle hankkiaksesi kattavampi maksullinen luottotietoraportti.
Voit tarkistaa yrityksen luottotiedot hintaan 7,99 € tai ostaa kattavan Rating Alfa -yritysanalyysi ja luottokelpoisuusraportin 48,95 €.

Siirry hakemaan yritystietoja →

Kiinnitä huomiota näihin merkintöihin yritystiedoissa

Suhtaudu varauksella, jos huomaat yrityksen tiedoissa maksuhäiriöitä, maksuviiveitä tai merkintöjä yrityksen vastuullisuushäiriöistä, kuten työsuojelurikkomuksista tai ympäristörikoksista. Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että yrityksen kanssa tehtävän sopimuksen riskit saattavat olla tavallista korkeammat. Yrityksen mahdolliset vastuullisuuteen liittyvät merkinnät, voit selvittää ESG-tarkastusraportilla.

Suhtaudu sopimuksen tekemiseen varauksella, jos huomaat yritystiedoissa näitä merkintöjä:
•    maksuhäiriöt
•    maksuviiveet
•    merkintöjä yrityksen vastuullisuushäiriöistä (työsuojelurikkomus, ympäristörikos).

Teitkö sopimuksen talousongelmissa olevan yrityksen kanssa? Toimi näin!

Kaikilla yrityksillä voi olla hetkellisiä talousvaikeuksia, mutta maksuhäiriöt ja maksuviiveet ovat yleensä merkkejä taloudellisista ongelmista. Jos yrityksellä on paljon ja/tai tuoreita maksuhäiriömerkintöjä on sopimuksen tekeminen aina riski. 
Jos olet tehnyt sopimuksen talousongelmissa olevan yrityksen kanssa, vältä maksamasta laskuja ennakkoon ja ole erityisen tarkkana yrityksen työn valvomisessa. 
Pidä mielessä, että tavallisesti yritykset laskuttavat tavarasta ja työstä vasta jälkikäteen. Mikäli yritys ajautuu konkurssiin sopimuskauden aikana, reklamointi voi olla hankalaa.

Yhteenveto: tarkista yrityksen taustat välttääksesi riskit sopimuskauden aikana

Kun teet sopimusta yrityksen kanssa, tarkista yrityksen maksuhäiriöt ja taustatiedot ennen sopimuksen allekirjoittamista. Tämä auttaa välttämään mahdollisia ongelmia ja riskejä sopimuskauden aikana. Yrityksen luottotietojen tarkastamiseen et tarvitse erityistä syytä, joten tiedot kannattaa selvittää aina ennen sopimuksen tekemistä. Maksuttomien taloustietojen avulla näet yrityksen perustiedot sekä taloustiedot, jotka perustuvat edellisen tilikauden tilinpäätöksiin. On tärkeää kuitenkin varmistaa myös luottotiedot tai riskiluokitus, joiden avulla voi paljastua esimerkiksi tuoreita maksuhäiriöitä tai muita asioita, jotka kannattaa huomioida sopimusta tehdessä.

Luottotiedot ja yritysanalyysit antavat sinulle paremman kuvan yrityksen nykytilanteesta. 

Käytä aikaa tietojen huolelliseen tarkistamiseen erityisesti, jos sopimuksen arvo on merkittävä. Pidä kuitenkin mielessä myös, että vaikka sopimuksen arvo olisi suhteellisen pieni, kuten astianpesukoneen asennus, saattaa seuraukset olla isoja, jos tekijällä ei ole työhön tarvittavia lupia.
Tarkistamalla yrityksen tiedot ennakkoon, vältyt yllätyksiltä ja suuremmilta riskeiltä sopimuskauden aikana.

Siirry selaamaan yritystietoja →

Yhteyshenkilöt

Ville Kauppi

Ville Kauppi

Lehdistökontakti

PR and Communications Manager

ville.kauppi@asiakastieto.fi

+358102707504