Asiakastieto Media

Positiivinen luottotietorekisteri tulee, Asiakastiedon kuluttajaluottojärjestelmä jatkaa toimintaansa

Uutinen14.03.2023

Positiivinen luottotietorekisteri tulee, Asiakastiedon kuluttajaluottojärjestelmä jatkaa toimintaansa

”Huhut kuolemastani ovat vahvasti liioiteltuja”, sanoi Mark Twain ja saman voimme todeta Asiakastiedon kuluttajaluottojen kyselyjärjestelmästä. Olemme yhdessä hyödyntäneet olemassa olevaa positiivista luottotietoa vastuullisiin kuluttajaluottopäätöksiin jo vuodesta 2013 lähtien. Tulossa oleva julkinen, positiivinen luottotietorekisteri ei korvaa tai tee turhiksi nykyisiä, hyviä käytäntöjä. 

”Uskallan väittää, että yhdessä rakentamamme kyselyjärjestelmä on oikeastaan elinkaarensa renessanssivaiheessa. Se elää, voi hyvin ja uudistuu. Nyt hieman muokkaamme positiivisen luottotiedon käyttötapaa ja roolia osana vastuullista luotonantoprosessia”, kertoo Product Owner Teemu Välilä Asiakastiedosta.

Asiakastiedon kuluttajaluottojen kyselyjärjestelmässä tehdään tällä hetkellä kuukausittain noin 700 000 kyselyä. Tietoa on tarjolla yhteensä 1,5 miljoonasta suomalaisesta kuluttajasta ja heidän luotoistaan. Tämä tieto on erittäin arvokasta luotonantajille ja sen perusteella pystyy jatkossakin tekemään valtaosan luottopäätöksistä. Asiakastiedon ylläpitämästä järjestelmästä saadun positiivisen luottotiedon avulla on tehty jo 36 miljoonaa vastuullista luottopäätöstä.

”Uuden rekisterin tiedot on pakko tarkistaa silloin, kun teet myönteisen luottopäätöksen eli todella päätät myöntää kuluttaja-asiakkaalle uuden luoton. Kokemuksesta tiedämme, että suuri osa hakemuksista kuitenkin hylätään aivan perustellusti esimerkiksi aiempien maksuhäiriöiden tai vaikkapa aiemmissa luotoissa näkyvien viiveiden takia jo prosessin alkuvaiheessa. Nämä hylkäävät päätökset voi jatkossakin tehdä ilman uuden rekisterin tietoja ja kustannuksia”, Teemu Välilä huomioi.

Lue lisää ja tilaa positiiviseen luottotietoon keskittyvä uutiskirje

Asiakastieto auttaa hyödyntämään uutta tietoa

Uusi positiivinen luottotietorekisteri on avautumassa vuonna 2024, ja se vaatii kaikkien kuluttajaluottoja myöntävien yritysten huomiota jo nyt. Tietojen ilmoittaminen tulee olemaan pakollista, samoin tietojen kysyminen silloin, kun yritys päättää myöntää uuden luoton.

Luotonantajilla on paljon huomioitavaa. Teemu Välilän mukaan he voivat nyt rauhassa keskittyä rakentamaan teknisen yhteyden, jolla ilmoittavat tiedot myöntämistään luotoista uuteen rekisteriin. Tähän liittyvä testausjakso alkaa 2.5.2023.

"Me Asiakastiedossa olemme jo hyvässä vauhdissa rakentamassa ratkaisua tietojen kysymiseen ja niiden hyödyntämiseen asiakkaidemme päätöksenteossa. Yhdessä varmistamme, että he pystyvät jatkossakin myöntämään kuluttaja-asiakkailleen luottoja vastuullisesti ja kannattavasti", Teemu Välilä sanoo.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804