Asiakastieto Media

Vastuuhenkilön suhdekartta valottaa yritysverkoston vastuullisuutta

20.03.2020

Yrityksestä kannattaa tarkistaa muutkin tiedot kuin luokitus, sillä esimerkiksi vastuullisuusrikkeitä ei luokituksessa saa huomioida. Jokainen yritysasiakkaita työssään arvioiva tietää, että luottoluokitus kertoo laajasti kohteena olevan yrityksen taloudesta ja riskistä. Luokitus arvioi suoran taloudellisen riskin ja kertoo todennäköisyyden saada maksuhäiriömerkintä tai joutua konkurssiin. Moni yritys on rakentanut luottopolitiikkansa luokitusten pohjalle.

On hyvä ymmärtää, että luottoluokitusten tietosisältö on määritelty luottotietolaissa. Esimerkiksi Asiakastieto ei siis voi mallintaa Rating Alfa -luokitukseen tai Riskimittariin kaikkea sitä dataa, joka voi vaikuttaa yrityksen riskiin. Ehkä merkittävin pois rajautuva tekijä on vastuuhenkilötausta silloin, kun luokituksessa voidaan hyödyntää kahden tilikauden tilinpäätöstietoja.

Mutta voiko yritysasiakkaan tuntea esim. rahanpesun estämisvaatimusten mukaisesti ilman, että tietää tarkasti, ketä henkilöitä yrityksen asioista päättää ja millaisia muita kytköksiä heillä on? Ei varmasti voi? Entä voimmeko olla varmoja tuotantoketjuumme kuuluvien yritysten vastuullisuudesta, jos emme tiedä tarkalleen, miten verkottuneita ihmisiä niiden taustalla on? Enpä usko.

Siksi kannattaa aina hahmotella yrityksen suhdekartta eli tarkistaa, millaiseen yritysten ja henkilöiden verkostoon sen päättäjät kuuluvat. Näin erityisesti vastuullisuusnäkökulma laajenee. Me ihmiset yritystoimintaakin ohjaamme, ja usein toistamme samoja toimintatapoja, jos olemme mukana useissa yrityksissä. Jos analyysin kohteena olevan yrityksen vastuuhenkilöillä on yhteyksiä ESG-merkintöjä* saaneisiin yrityksiin, on syytä pohtia, voivatko samat virheet toistua? Suhdekartta sen kertoo.

*Merkinnät yrityksen saamista rikostuomioista, seuraamusmaksuista, uhkasakoista ym.

Helena Kainulainen
Kehitysjohtaja

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi