Asiakastieto Media

Yli 50 000 suomalaista maksoi vanhoja velkojaan ja pääsi eroon maksuhäiriöistä

Tiedote10.01.2024

Yli 50 000 suomalaista maksoi vanhoja velkojaan ja pääsi eroon maksuhäiriöistä

Maksuhäiriöisiä henkilöitä oli vuoden vaihteessa 350 000 eli noin neljä prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Vuonna 2023 Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä olevien maksuhäiriöisten henkilöiden määrä pieneni aina syyskuulle asti, mutta kääntyi sen jälkeen hienoiseen nousuun.

”Vuodentakainen luottotietolain muutos kertoi selvän viestin siitä, että velat kannattaa pyrkiä maksamaan, vaikka niistä olisi jo tullut maksuhäiriömerkintä. Vuoden aikana yli 50 000 suomalaista tarttui tähän mahdollisuuteen ja sai maksuhäiriömerkintöjään poistettua”, kertoo viestintäpäällikkö Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Luottotietolain mukaan maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluttua maksun rekisteröinnistä luottotietorekisteriin. Mm. Asiakastieto on kertonut muutoksesta ja antanut toimintaohjeita velallisille monessa viestintäkanavassa.

”Minusta ilahduttavaa on se, että nuoret eli alle 24-vuotiaat velalliset ovat aktivoituneet kaikkein eniten hoitamaan velkojaan. Heillä ylivelkaantuminen ei yleensä ole ehtinyt jatkua pitkään eli merkintöjä ei ole kovin monta ja velat ovat euromääräisestikin pienempiä. Nuorilla on elämä edessään ja esimerkiksi vuokra-asunnon vaihtotarpeita useammin kuin muilla, jolloin puhtailla luottotiedoilla on iso merkitys”, Kauppi jatkaa.

30-40-vuotiailla miehillä eniten häiriöitä

Kaikista suomalaisista aikuisista 7,5 prosentilla on maksuhäiriömerkintöjä. 30-40-vuotiailla miehillä on selvästi muita enemmän maksuvaikeuksia, sillä heistä yli 14 prosentilla on maksuhäiriöitä. Suhteellisesti vähiten merkintöjä on 18-20-vuotiailla, mutta tämä joukko kasvoi viime vuonna selvästi.

”Suuri joukko kuluttajia elää koko ajan oman taloutensa kantokyvyn rajoilla. Heille rekisteröidään maksuhäiriömerkintöjä ja he maksavat niitä sitten pois, kun saavat rahaa jostain. Osalle merkintöjä tulee nopeasti lisää. On tärkeää, että luottoa tai maksuaikaa myöntävät yritykset tutkivat nyt erittäin tarkasti kuluttaja-asiakkaan maksukyvyn”, Ville Kauppi huomioi.

”Velallisen itsensä kannalta tärkeä hetki on se, kun luottotiedot taas puhdistuvat. Silloin viimeistään pitäisi saada tulot ja menot tasapainoon, jotta ongelmat eivät uusiutuisi.”

Omat luottotiedot voi tarkastaa osoitteessa asiakastieto.fi/omatieto/fi/omien-tietojen-tarkastus 

Kaikissa maakunnissa maksuhäiriöisten henkilöiden osuus aikuisväestöstä pieneni. Tutustu TILASTOIHIN.


Asiakastieto uutisoi yritysten konkursseista ja muista vuoden 2023 maksuhäiriöistä viime viikolla. LUE LISÄÄ.


Lisätietoa medialle: Viestintäpäällikkö Ville Kauppi, 010 270 7504, ville.kauppi@asiakastieto.fi
Omia luottotietoja koskevat kyselyt: Asiakaspalvelu 010 270 7300, omatieto@asiakastieto.fi

 

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi