Asiakastieto Media

Yritysten positiivisesta luottotiedosta on paljon etua – Rahoittajan viesti: Liittykää mukaan

Artikkeli05.01.2022

Yritysten positiivisesta luottotiedosta on paljon etua – Rahoittajan viesti: Liittykää mukaan

Yksityinen yritysten lainoittaja Siltaraha on käyttänyt Asiakastiedon BLIS-palvelua alusta asti. Kaikkien rahoittajien kannattaisi liittyä yritysten positiivisen luottotiedon järjestelmään. 

Näin sanoo yrityslainoja pk-yrityksille myöntävän Siltarahan liiketoimintajohtaja Pekka Pursiainen. Hän perustelee näkemystään sillä, että mitä enemmän rahoitusalan toimijoita on mukana Asiakastiedon ylläpitämässä BLIS-palvelussa, sitä useamman yritysasiakkaan tiedot löytyvät järjestelmästä.

BLIS on lyhennys sanoista Business Loan Information System. Järjestelmä toimii siten, että rahoittajat luovuttavat luotonhakijan suostumuksella muiden tahojen käyttöön tiedot luottoa saaneista yritysasiakkaistaan. Ajantasainen tieto yritysten velkavastuista auttaa luotonmyöntäjiä välttymään luottotappioilta. 

– Olemme käyttäneet palvelua alusta asti. Näemme siitä suurta etua meille, Pursiainen vahvistaa.

Palvelusta on nähtävissä yrityskohtaisesti haettu luoton määrä, myönnetyn luoton määrä, luoton nostopäivä, maksuerä, laina-aika ja maksuehdot.

– Teemme Asiakastiedolta kerralla useampia eri kyselyjä luotonhakijasta. BLISin lisäksi hyödynnämme muun muassa Rating Alfaa. Virallisen datan lisäksi soitamme vielä yrittäjälle ja pyydämme tarvittaessa tarkempia lukuja, Pursiainen luettelee.

Nopeammalle maksukäytöstiedolle on ollut selvä tarve. Tällä hetkellä yritysten positiivista luottotietoa jakaa keskenään viisi rahoitusalan yritystä. Asiakastiedon tavoitteena on tuplata mukana olevien rahoittajien määrä seuraavan puolen vuoden aikana.

Tiedon käyttö on kasvanut vauhdilla lyhyessä ajassa, ja BLIS-palvelussa on tiedot yli 14 000 yrityksestä. Kyselyjä yritysten avoimista luotoista on tehty yli 5 500. LUE LISÄÄ

Asiakas tarvitsee käyttöpääomaa

Siltarahan tyypillinen asiakas on pk-yritys, joka hakee lyhytaikaista käyttöpääomalainaa. Lainan tarve voi syntyä, jos pk-yrityksen oma asiakas ei maksa laskuaan ajoissa, tai jos yritykselle syntyy tarve nopeaan investointiin.

Siltarahan myöntämät lainat ovat keskimäärin alle 30 000 euroa.

Pursiaisen mukaan yritysten positiivinen luottotieto ei ole pelkästään rahoittajien etu, vaan se palvelee myös yrityksiä. Rahoittajien yksi tavoitteista on estää yritysten ylivelkaantumista.

– Yrittäjän pitää tiedostaa, että tarve ulkopuoliselle rahoitukselle voi tulla yllättäen. Luottokelpoisuuden täytyy silloin olla kunnossa. Samalla lainantarve pitäisi pystyä suhteuttamaan nykyiseen kassavirtaan, hän kertoo.

Fakta: Mikä yritysten positiivinen luottotieto?

BLIS-palvelu kokoaa suljettuun tiedonjakamisrinkiin rahoittajat, jotka myöntävät yritysasiakkailleen luottoja eri muodoissa. BLIS on lyhenne sanoista Business Loan Information System.

Palvelun tavoitteena on antaa rahoittajille kokonaiskuva yritysten ajantasaisesta lainatilanteesta ja todellisesta maksukyvystä. 

Palvelusta näkee haettu luoton määrä, kuinka paljon luottoa on myönnetty, luoton nostopäivä, maksuerä, laina-aika ja maksuehdot. 

Luotonhakija antaa aina suostumuksen tietojen hyödyntämiseen.

Asiakastiedon palvelusta on saatavissa yli 14 000 yrityksen positiiviset luottotiedot. Myönnetyn lainan keskikoko on noin 17 000 euroa ja laina-aika on keskimäärin 14 kuukautta.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi