Asiakastieto Media

7 merkkiä siitä, että olet joutunut identiteettivarkauden uhriksi

Uutinen01.06.2021

7 merkkiä siitä, että olet joutunut identiteettivarkauden uhriksi

Identiteettivarkaus tarkoittaa sitä, että henkilö esiintyy toisena henkilönä ilman lupaa ja aiheuttaa toiminnallaan joko taloudellista vahinkoa tai muunlaista selvää haittaa. Usein identiteettivarkaus liittyy muuhun rikollisuuteen, kuten petoksiin. Identiteettivarkauden avulla tehdyt muut rikokset tulevat monesti ilmi myöhäisessä vaiheessa, jolloin niiden selvittäminenkin on hankalaa. Tarkkaavaisuudella sekä omalla huolellisella toiminnalla voi vähentää riskiä joutua identiteettivarkauden uhriksi.

Kokosimme listan merkeistä, jotka huomatessaan kannattaa toimia nopeasti, jotta identiteettivarkaus saadaan pysäytettyä:
1. Saat laskun tai perintäkirjeen palvelusta tai tuotteesta, jota et ole itse hankkinut
2. Sinulle lähetetään ilmoitus (tekstiviesti, soitto, sähköposti tai kirje) palvelusta, jota et ole tilannut
3. Tililtäsi on vähennetty summa, jota et tunnista
4. Saat luotonhakulomakkeita, joita et ole pyytänyt
5. Tekemääsi lainahakemusta ei hyväksytä, vaikka luottotietosi ovat kunnossa
6. Et saa enää kirjeitä nykyisiltä palveluntarjoajiltasi, esim. puhelinoperaattori tai lehtitilaus. Saatat myös saada ilmoituksen muuttuneista osoitetiedoistasi.
7. Saat ilmoituksen luottotietojesi kysymisestä*, vaikka et ole itse tehnyt hankintoja

Jos huomaat jotain näistä merkeistä, kannattaa nopeasti olla yhteydessä mahdollisiin laskun lähettäjiin sekä poliisiin. Lisäksi kannattaa asettaa itselleen Oma luottokielto -turvamerkintä, joka estää tehokkaasti luvattomat nimissäsi tehtävät hankinnat.

*Tietovahti-palvelu ilmoittaa henkilölle, kun hänen tietojaan kysytään Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä luottotietorekisteristä. Palveluun sisältyy myös tukipuhelin, joka auttaa palvelun käyttäjiä identiteettivarkaustapauksissa 24/7. Palvelun avulla voi seurata myös muita henkilökohtaisia tietoja ja sen avulla huomaa nopeasti, jos tiedot ovat päätyneet vääriin käsiin.

Palvelun voi ostaa jatkuvana tilauksena 7,90 €/kk tai edullisesti vuodeksi kerrallaan 59,40€/12kk (vain 4,95€/kk).

Lue lisää Tietovahti-palvelusta

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804