Asiakastieto Media

389 500 suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä

Tiedote03.04.2020

389 500 suomalaisella on maksuhäiriömerkintöjä

Maaliskuun lopussa maksuhäiriöisten suomalaisten määrä kasvoi jo 389 500 henkilöön. Asiakastieto Groupin luottotietorekisterissä olevien joukko on vuodessa kasvanut 6 000 henkilöllä eli 1,6 prosentilla. Kasvu johtuu vuoden 2019 syyskuussa tehdyistä lakimuutoksista ja oli jo silloin ennakoitavissa. Tilastopaketti maksuhäiriötilanteesta on tämän tiedotteen liitteenä. Maakunnittain Asiakastieto julkistaa tietoa puolivuosittain.

”Suuri joukko moneen suuntaan ylivelkaantuneita henkilöitä jäi muutoksen myötä lainamarkkinoiden ulkopuolelle. Rahan tarve ei poistunut, mutta uutta luottoa ei ollut enää mahdollista saada, jolloin heille alkoi tulla maksuhäiriömerkintöjä. On todennäköistä, että ylivelkaantuneiden henkilöiden määrä edelleen kasvaa ja ongelmat syvenevät”, arvioi liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastieto Groupista.

Koronaepidemia ei vielä tässä vaiheessa näy kuluttajien maksuhäiriötilastoissa millään tavoin.

”Jos kuluttajalta jää nyt lasku maksamatta, siitä rekisteröidään maksuhäiriömerkintä todennäköisesti vasta aikaisintaan elokuussa. Talousvaikeuksissa painivan kansalaisen kannattaa olla aktiivinen ja pyrkiä sopimaan maksuista suoraan velkojien kanssa mahdollisimman nopeasti. Uskon, että velkojatkin suhtautuvat maksujärjestelyihin suopeasti”, Muhonen ohjaa.

Hän korostaa, että edelleen valtaosa kuluttajista maksaa laskunsa ja selviää veloistaan. Valopilkkuna tilastoissa hän näkee sen, että nuorimmissa aikuisikäluokissa maksuhäiriöisten henkilöiden osuus on edelleen hieman laskenut.

Maksuhäiriöisten yritysten määrä laski hiukan

Maksuhäiriöisiä yrityksiä oli maaliskuun lopussa 48 500 eli 3 800 vähemmän kuin viime vuonna. Trendi on vuodesta 2015 lähtien ollut laskeva, mutta on todennäköistä, että koronaepidemian seurauksena määrä kääntyy kasvuun. Konkurssiin asetettujen yritysten määrä olikin jo alkuvuonna kasvussa.

Asiakastieto kertoi aiemmin pyrkivänsä tarkentamaan kuvaa, jonka maksuhäiriömerkinnät antavat yritysten maksukyvystä. Yritysten luottotietoihin voidaan jatkossa tallentaa lisämerkintä, joka kertoo maksuhäiriön aiheutuneen koronaepidemiasta. Asiakastieto myös seuraa ja raportoi konkurssihakemuksien määrästä viikoittain.

Lisätietoa: Liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen, puh. 010 2707 408, jouni.muhonen@asiakastieto.fi

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804