Asiakastieto Media

6 vinkkiä turvallisempaan verkko-ostamiseen Black Friday -päivänä

Uutinen12.11.2020

6 vinkkiä turvallisempaan verkko-ostamiseen Black Friday -päivänä

Black Friday lähestyy jälleen ja monilla yrityksillä on houkuttelevia tarjouksia. Erityistä Black Friday -kampanjoissa on, että päätös hankinnasta pitää tehdä nopeasti. Valitettavasti myös verkossa toimivat rikolliset hyödyntävät kiirettä huijauskampanjoissaan.

Nykyään monet huijaukset on toteutettu huolellisesti ja kiireessä tärkeisiin asioihin ei aina tule kiinnitettyä tarpeeksi huomiota. Kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla vältät joutumasta huijauksen uhriksi

1. Maksa turvallisesti
Varmista, että kaupassa on turvallinen maksuratkaisu. Älä syötä luottokorttitietojasi epäilyttäville sivustoille.

2. Varmista, että verkkosivusto on suojattu (https-alkuinen)
Verkkosivut voivat olla avoimia tai suojattuja. Suojatun verkkosivuston tunnistaa usein selaimen osoiterivillä olevasta lukkosymbolista sekä siitä, että osoite alkaa https-kirjaimilla. Jos sivuston osoite alkaa vain http-kirjaimilla, saattavat tiedot vuotaa herkemmin ulkopuolisten nähtäville.

3. Tee ostoksia tutuilta sivustoilta
Kannattaa suosia tunnettuja sivustoja, joista löytyy esimerkiksi arvosteluja. Jos et ole varma, kannattaa esimerkiksi etsiä lisätietoja hakukoneella tai selvittää yrityksen taustat Asiakastiedon yritystietopalvelusta. Jos et löydä yrityksestä lisätietoa tai se vaikuttaa muuten epäilyttävältä, kannattaa ostokset tehdä muualla.

4. Älä klikkaa linkkejä, jos et ole varma lähettäjästä
Jos et tunnista lähettäjää tai saat tutulta lähettäjältä yllättäen sähköpostia, älä napsauta sähköposteissa olevia linkkejä. Jos kyseessä on huijaussähköposti, voi jo pelkän linkin klikkaaminen johtaa ongelmiin. Voit tarkistaa linkin osoitteen viemällä kursorin sen päälle ilman klikkaamista, jolloin linkin osoite näkyy selaimen alareunassa.

5. Tuntuuko liian hyvältä ollakseen totta?
Kun tarjous tuntuu liian hyvältä, on se lähes poikkeuksetta huijaus. Älä klikkaa tai reagoi muutenkaan tällaisiin tarjouksiin. Tutustu myös, miten vältät pahimmat sudenkuopat tarjoushuumassa.

6. Mitä tehdä, jos epäilee joutuneensa huijauksen uhriksi?
Jos olet joutunut petoksen tai identiteettivarkauden uhriksi, muista ilmoittaa tapahtumasta aina välittömästi poliisille. Asiakastiedon Omatieto-verkkopalvelusta voit hankkia turvapalveluita, joiden avulla voit seurata (Minun Omatietoni -turvapalvelu) ja rajoittaa (Oma luottokielto -turvamerkintä) luottotietojesi käyttöä.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804