Asiakastieto Media

Asiakastiedon koneoppiva malli arvioi asunnon hinnan: Käytössä useita eri tietolähteitä

Artikkeli02.12.2022

Asiakastiedon koneoppiva malli arvioi asunnon hinnan: Käytössä useita eri tietolähteitä

Asiakastiedon asunnon hinta-arvioraportista näkee, mikä on osakemuotoisten asuntojen ja kiinteistöjen todennäköinen velaton myyntihinta. Raportit ovat ammattilaisten käytössä Asiakastiedon kiinteistö- ja huoneistotietopalvelussa.

Asunto- tai kiinteistökauppa syntyy harvoin ilman ulkopuolista rahoitusta. Pankit tarvitsevat luotettavan arvion osakemuotoisten asuntojen ja omakotitalojen arvosta vakuuksien arviointia varten.

Asiakastiedon laskema asunnon hinta-arvioraportti kertoo, mille vaihteluvälille asunnon tai kiinteistön velaton myyntihinta todennäköisesti asettuu. 

– Koneoppivat mallit ovat kaiken taustalla. Käytämme tärkeimpänä pohjatietona toteutuneita kauppoja eri puolilla Suomea. Malleissa saatetaan hyödyntää tietoja sadoista toteutuneista kaupoista ja hintapyynnöistä, sanoo johtaja Vesa Arjovuo Asiakastiedosta.

Hänen mukaansa mallit huomioivat myös asunnon tai kiinteistön kunnon. Lisäksi mallit pyrkivät reagoimaan arvonmäärityksessä asuntomarkkinoiden äkillisiin muutoksiin, joita voivat aiheuttaa muun muassa energian hintojen vaihtelu, inflaatio ja sitä seuraava korkojen nousu.

Asunnon tai kiinteistön sijainnilla on niin ikään iso vaikutus hinta-arvioon. 

– Suomessa on paljon erilaisia asuntomarkkinoita sijainnista riippuen. Meillä on käytössämme kolmiportainen tähtiluokitus, joka kertoo hinta-arvion tarkkuustasosta. Siihen vaikuttaa, kuinka hyvin tietoa on saatavilla, Arjovuo selventää.

Kehitystyössä asiakkaat mukana

Osakepohjaisten asuntojen, kiinteistöjen ja vapaa-ajan asuntojen hinta-arvioraporteille on kysyntää, sillä palvelussa tehdään satoja tuhansia hakuja vuosittain. Hinta-arvioita on tarjolla myös metsäalueista ja pelloista.

Arjovuo arvioi, että kysynnän perusteella uudet kehitettävät arvoraportit voisivat liittyä toimitiloihin, maatilakokonaisuuksiin ja kokonaisiin kerrostaloihin.

Äskettäin Asiakastieto on avannut Metsän hinta-arvioraportin myös yksityishenkilöille verkkokaupassaan.

– Ainakin yksityiset metsänomistajat ja kuolinpesät haluavat tietää omistamansa metsän arvon, kehitysjohtaja kertoo.

Hinta-arviopalvelut ovat osa Asiakastiedon Kiinteistö- ja huoneistotietopalveluja. Niiden tavoitteena on helpottaa kiinteistö- ja asuntokaupan prosesseja sekä vakuuksien määrittelyä. Yritysasiakkaat pystyvät lataamaan palvelusta muun muassa kiinteistötietoraportteja, virallisia kiinteistödokumentteja ja tietoja kiinteistökaupoista.

Arjovuon johtamassa Asiakastiedon Digital Processes -liiketoimintayksikössä työskentelee hänen lisäkseen viisi henkilöä. Kiinteistötieto- ja hinta-arviopalvelut ovat hänen tiiminsä vastuulla.

– Pankkien tarpeet ovat olleet alun perin kaiken lähtökohtana. Teemme asiakkaidemme kanssa tiivistä yhteistyötä jo kehitysvaiheessa ja kehitystyö jatkuu myös palvelun käyttöönoton jälkeen. Samalla valvomme laatua. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, sillä ne ovat pystyneet tehostamaan omia prosessejaan, Arjovuo kertoo.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804