Asiakastieto Media

Asiakastieto ja Vuokranantajat: Vuokrahäiriöriski vaihtelee selvästi eri kaupungeissa

Tiedote19.02.2021

Asiakastieto ja Vuokranantajat: Vuokrahäiriöriski vaihtelee selvästi eri kaupungeissa

Vuokralla asuvien suomalaisten määrä kasvaa hieman nopeammin kuin vuokranmaksuun liittyvien maksuhäiriöiden määrä, kertoo Asiakastiedon kokoama data vuosilta 2016-2020. Yhdessä Suomen Vuokranantajat ry:n kanssa toteutettu analyysi osoittaa, että vuokranmaksuun liittyvän maksuhäiriön todennäköisyydestä kertova vuokrahäiriöriski* vaihtelee merkittävästi kaupungeittain. 20 suurimmasta kaupungista tällä hetkellä vuokrahäiriöriski on korkein Vantaalla, Lahdessa ja Hämeenlinnassa. Vastaavasti pienin se on Joensuussa.

”Lahti erottuu huolestuttavalla tavalla joukosta. Siellä vuokrahäiriöriski on kasvanut selvästi vuodesta 2016, kun lähes kaikissa muissa suurissa kaupungeissa riski on pysynyt kutakuinkin samana. Vuokranmaksuun liittyvä riski on neljässä vuodessa kasvanut myös Helsingissä ja Seinäjoella, mutta paljon maltillisemmin kuin Lahdessa”, kertoo mediakontakti Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Suomen Vuokranantajat ry:n tuore kyselytutkimus vahvistaa datahavainnot. Lahdessa asuntoja vuokraavista yhdistyksen jäsenistä runsaalla kymmenyksellä vuokria oli jäänyt vuoden kuluessa saamatta. Muissa kaupungeissa vuokralaisten maksuvaikeudet tai -haluttomuus olivat kyselytutkimuksen perusteella selvästi vähäisempi ongelma.

”On ollut mukava havaita, että ainakaan toistaiseksi korona ei ole lisännyt vuokranmaksun vaikeuksia. Se kertoo hyvää maksumoraalista ja siitä, että vuokranmaksun tärkeys ymmärretään”, huomioi päälakimies Tarik Ahsanullah Suomen Vuokranantajista.

Senioreiden vuokranmaksuongelmat lisääntyvät

Suomalaisille kertyy vuosittain runsaat 16 000 vuokranmaksuun liittyvää maksuhäiriömerkintää. Asiakastiedon analyysin mukaan joka toisessa tapauksessa ulosottokaan ei onnistu saatavaa perimään. Selvästi korkein vuokramaksuhäiriöriski on 25-34-vuotiailla.

”Trendi näyttää olevan kaikissa ikäryhmissä varsin tasainen eli loivasti kasvava. Perinteisesti seniorit ovat vuokranantajalle suhteellisen turvallista asiakaskuntaa, mutta Asiakastiedon datan mukaan heille vuokrahäiriöitä rekisteröitiin viime vuonna peräti 31 prosenttia enemmän kuin vuonna 2016. Toki yli 65-vuotiaiden osuus kaikista vuokrahäiriöistä on yhä hyvin pieni”, Ville Kauppi toteaa.

Suomen Vuokranantajien mukaan luottotietojen tarkistaminen kuuluu prosessiin suurimmalla osalla yhdistyksen jäsenistä. 80 prosenttia tarkistaa uuden vuokralaisen luottotiedot aina ja noin 12 prosenttia tapauskohtaisesti.

”Vuokralaisvalinta on vuokraustoiminnan onnistumisen kannalta äärimmäisen tärkeää. Vuokrausilmoitukseen kannattaa panostaa ja vuokralaisen maksukyvystä varmistua tarkistamalla vuokralaisen luottotiedot. Lisäksi vuokranantaja voi kysyä vuokralaisen tuloista tai pyytää vaikkapa suosituksen edelliseltä vuokranantajalta. Jos vuokrasuhteen aikana ilmenee vuokranmaksuhäiriöitä, kannattaa niihin puuttua välittömästi. Olemme erityisesti näin korona-aikana suositelleet myös maksusuunnitelmien laatimista tarvittaessa”, Ahsanullah kertoo.

Näin tarkistat vuokralaisen luottotiedot

*Vuokrahäiriöriski = Maksamattomasta vuokrasta maksuhäiriömerkinnän Asiakastiedon rekisteriin saaneiden osuus kaikista vuokralla asuvista kotitalouksista. Koko maassa vuokrahäiriöriski vuonna 2020 oli 1,1 prosenttia.

Lisätietoa:
Mediakontakti Ville Kauppi, puh. 010 270 7504, ville.kauppi@asiakastieto.fi
Päälakimies Tarik Ahsanullah, puh. 045 114 3854, tarik.ahsanullah@vuokranantajat.fi

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804