Asiakastieto Media

Asiakastieto on positiivisen luottotiedon edelläkävijä

Tiedote09.05.2023

Asiakastieto on positiivisen luottotiedon edelläkävijä

Idea positiivisesta luottotiedosta ei ole uusi, vaikka sen rekisteröinti ja pakollinen hyödyntäminen alkaa vasta 2024. Suomen Asiakastieto Oy on tarjonnut positiivista luottotietoa jo lähes 40 miljoonaan vastuulliseen kuluttajaluottopäätökseen vuosina 2013-2023.

Verohallinnon ylläpitämän tulorekisterin yhteyteen avataan vuonna 2024 uusi positiivinen luottotietorekisteri, johon kootaan tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista. Tietoa hyödynnetään ylivelkaantumisen torjuntaan. Tällaisen rekisterin ja ennen kaikkea tiedon välttämättömyydestä luotonannossa on keskusteltu jo vuosikymmeniä. Suomen Asiakastieto Oy ei jäänyt odottamaan, vaan yhdessä asiakkaidensa kanssa rakensi jo vuonna 2013 tiedon jakamiseen perustuvan Kuluttajaluottojen Kyselyjärjestelmän. Asiakkaiden kanssa keskusteleva ja niiden tarpeisiin vastaava kehittäminen on Asiakastiedolle luontainen toimintatapa.

”Nyt meiltä on kysytty, vieläkö tämä Asiakastiedon järjestelmä jatkaa, vaikka vastaavat tiedot on pakko kysyä uudesta rekisteristä, kun kuluttajalle myönnetään luottoa. Vastaus on selvä: totta kai jatkaa! Olemme sitoutuneet pitkäjänteiseen kehitystyöhön, eli tuomme järjestelmään jatkuvasti uutta tietoa, uusia tiedon tarjoajia ja uusia käyttömahdollisuuksia”, kertoo kyselyjärjestelmän kehittämisestä vastaava tuoteomistaja Teemu Välilä.

Välilän mukaan Asiakastieto ymmärtää hyvin vaihtelevat tietotarpeet ja kustannusten optimoinnin erilaisissa luotonantotilanteissa. Vastuullisuuden vaatimus yhdistää niitä kaikkia. Pieniä luottoja suurella volyymilla myöntävät yritykset korostavat kustannustehokkuutta, kun taas vakuudellisia luottoja myöntäville tärkeintä on pitkän aikavälin maksukyvyn mahdollisimman tarkka ennustaminen.

”Kustannustehokkuutta painottava luotonantaja voi edelleen toimia vastuullisesti, vaikka tekee hintavan kyselyn uuteen rekisteriin vain niistä hakijoista, joille luoton myöntäminen näyttää muilla kriteereillä todennäköiseltä ja kannattavalta. Isoihin luottopäätöksiin rekisterin laajat tiedot varmasti kannattaa hinnasta huolimatta kysyä jo prosessin alussa. Tutkimme jo nyt, miten uuden rekisterin tiedoilla olisi mahdollista rikastaa henkilöluokitusmalleja”, Välilä toteaa.

Tilaa Asiakastiedon positiivista luottotietoa käsittelevä uutiskirje

Jo lähes 40 miljoonaa vastuullista luottopäätöstä

Asiakastiedon järjestelmän toimintaperiaate on yksinkertainen. Kun kuluttaja hakee luottoa, hän antaa luotonantajalle luvan pyytää tiedot aiemmin ottamistaan luotoista muilta järjestelmää käyttäviltä yrityksiltä, joita on noin 40. Syntyy kokonaiskuva hakijan vastuista ja niiden hoitamisesta, jolloin luotonantaja pystyy luotettavasti arvioimaan, onko hakijalla varaa ottaa uutta luottoa.

Asiakastiedon kyselyjärjestelmästä haetun datan perusteella on tehty jo lähes 40 miljoonaa vastuullista kuluttajaluottopäätöstä. Kuukausittain tietoa haetaan noin 700 000 päätökseen. Äskettäin järjestelmään on rakennettu mahdollisuus vaihtaa myös asuntoluottoja koskevaa tietoa. Asiakastieto on kehittänyt samalla periaatteella toimivan järjestelmän myös yritysluottoja myöntäville rahoittajille.

LUE LISÄÄ positiivisen luottotiedon hyödyntämisestä: Asiakastieto.fi

Lisätietoa: Tuoteomistaja Teemu Välilä teemu.valila(a)asiakastieto.fi

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi