Asiakastieto Media

Data palvelee asunto- ja kiinteistökauppaa: Kaupankäynti tehostuu

Artikkeli04.03.2021

Data palvelee asunto- ja kiinteistökauppaa: Kaupankäynti tehostuu

Sähköisessä muodossa oleva tieto säästää aikaa kiinteistö- ja asuntokauppojen teossa ja helpottaa päätöksentekoa. Huoneistoja koskevan tiedon digitalisoituminen etenee tänä vuonna.

Digitalisoituminen on tuonut tehoa asunto- ja kiinteistökauppaan. Tietovirtoja tarvitaan niin myyntiprosessin käynnistämiseen, asiakkaan taustojen tarkistamiseen kuin kaupan toteutukseen.

– Kaikki osapuolet hyötyvät siitä, että prosesseja ja eri osapuolten välistä yhteydenpitoa pystytään automatisoimaan ja digitalisoimaan, sanoo kehitysjohtaja Vesa Arjovuo Asiakastiedosta.

Digitalisoituminen nopeuttaa sekä kaupantekoa että pankin lainanmyöntöä. Sähköinen kaupankäynti ei myöskään vaadi kokoontumista samaan paikkaan.

– Ostajille ja myyjille se tarkoittaa ajansäästöä. Rutiiniluontoisten asioiden nopeutuminen keventää myös pankkien ja kiinteistönvälittäjien työmäärää. Näin he voivat keskittyä asiakaspalveluun ja myyntityöhön, Arjovuo painottaa.

Digitalisoituminen etenee

Alan digitalisoituminen on ottanut viime vuosina isoja kehitysloikkia. Yksi niistä on Maanmittauslaitoksen hallinnoimaan sähköisen huoneistotietojärjestelmän käyttöönotto. Järjestelmään kootaan tietoja muun muassa asuntojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. 2019 alkanut siirtotyö jatkuu myös lähivuosina.

Sähköinen omistajamerkintä korvaa jatkossa paperisen osakekirjan käytön esimerkiksi asuntokaupoissa ja lainan vakuutena.

Toinen merkittävä kehitysaskel on sähköisen kaupankäynnin nopea yleistyminen. Arjovuo kertoo, että kiinteistökaupat ja huoneistokaupat tehdään entistä useammin sähköisesti. Kiinteistökaupat on ollut jo pitkään mahdollista tehdä sähköisesti Asiakastiedon palvelussa ja joulukuussa 2019 Asiakastieto lanseerasi myös oman sähköisen Asuntokauppapalvelun.

Tutustu Asuntokauppapalveluun

– Sähköisessä kiinteistö- ja huoneistokaupassa näkyi viime keväänä selkeä piikki, kun moni kiinteistönvälittäjä alkoi hyödyntää sähköisiä palveluita, Arjovuo kertoo.

Koronasta huolimatta kauppa kävi vauhdikkaasti viime vuonna. Maanmittauslaitoksen mukaan kiinteistökauppoja tehtiin vuonna 2020 yhteensä 70 500. Se on 9,5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

– Kiinteistökauppoja on tehty kotoa ja jopa ulkomailta käsin, kertoo SP-Koti Urbaanit kiinteistönvälitysliikkeen toimitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen.

Lue lisää kiinteistönvälittäjän kokemuksia Asiakastiedon avulla toteutetusta sähköisestä kiinteistökaupasta.

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Ville Kauppi

Ville Kauppi

Lehdistökontakti

PR and Communications Manager

ville.kauppi@asiakastieto.fi

+358102707504