Asiakastieto Media

Enento Group: Yritysten tulokset heikkenivät ja liikevaihto laski – suuri konkurssiaalto silti epätodennäköinen

Tiedote22.01.2021

Enento Group: Yritysten tulokset heikkenivät ja liikevaihto laski – suuri konkurssiaalto silti epätodennäköinen

Enento Groupin tuoreen, 28 000 osakeyhtiön tilinpäätökset kattavan tutkimuksen* mukaan Suomessa lähes kaikilla toimialoilla mediaaniyrityksen liikevaihto laski ja liikevoitto romahti vuonna 2020. Samalla kuitenkin vakavaraisuus on useimmilla toimialoilla vahvistunut. Enento Groupin analyysin mukaan tällä hetkellä käytettävissä olevan tilinpäätösdatan perusteella massiivinen konkurssiaalto ei vaikuta todennäköiseltä, vaikka osa konkurssiin hakemista tilapäisesti koskeneista rajoituksista 31. tammikuuta päättyykin.

”Isossa kuvassa tilanne näyttää datamme perusteella melko vakaalta, mutta totta kai tilanteet vaihtelevat paljon yritys- ja toimialakohtaisesti. Esimerkiksi ravitsemistoiminnassa mediaaniyrityksen liikevaihto laski noin 14 prosenttia ja liikevoitto peräti 44 prosenttia. Suunnilleen yhtä jyrkkää oli lasku myös majoitusalalla ja koulutuksessa. Alkuvuosi 2021 näyttänee vahvemmin suunnan, kuinka paljon konkurssiluvut näillä aloilla kääntyvät kasvuun”, pohtii Enento Groupin toimitusjohtaja Jukka Ruuska.

Ruuska huomioi, että toimialasta riippumatta nopeat sopeutujat selviytyvät varmimmin vaikeuksien yli, mutta vielä nyt voi hitaampiakin olla hengissä.

”Kustannusten sopeuttaminen samassa tahdissa tulojen putoamisen kanssa, silti toiminnan jatkumisen mahdollistavalla tavalla on vaikeaa. Riskit kasvavat ja omien asiakkaiden taloudellisen tilanteen tunteminen on nyt aivan erityisen tärkeää, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä”, toimitusjohtaja Jukka Ruuska painottaa.

*Tutkimuksessa käytiin läpi 28 000 yrityksen tilinpäätökset, jotka koskivat huhtikuussa 2020 tai sen jälkeen päättyneitä tilikausia. Vertailu tehtiin samojen yritysten 2019 tilinpäätöksistä laskettuihin tunnuslukuihin.

Konkurssiriski näkyy riskiluokituksessa

Yrittäjäluonteelle tyypillistä on vahva luottamus omaan selviämiseen, jolloin on luonnollista käyttää kaikki keinot vaikeuksista yli pääsemiseen.

”Joskus velkojat kokevat, että asiakasyrityksen jättämä konkurssihakemus tulee yllätyksenä. Tosiasia kuitenkin on, että asiakkaitaan riskiluokitusten avulla seuraaville yrityksillä tällaiset yllätykset ovat harvinaisia. Vuonna 2020 yli 70 prosentilla itse konkurssiin hakeutuneista yrityksistä luokitus oli heikko (Asiakastiedon Rating Alfa -luokitus on B tai C) jo ennen hakemuksen jättämistä”, Jukka Ruuska kertoo.

Enento Groupin tilastojen mukaan vuonna 2020 yhteensä 966 (+10 %) yritystä hakeutui itse konkurssiin. Tutustu tarkemmin maksuhäiriötilastoihin: Asiakastiedon Datakatsaus

Konkurssit vähenivät kaikissa Pohjoismaissa

Enento Groupin yhdessä Experianin kanssa kokoamat tilastot kertovat, että vuonna 2020 konkurssit vähenivät kaikissa Pohjoismaissa. Suomessa konkurssiin asetettiin 1 862 yritystä eli 6 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Tanskassa konkurssit vähenivät 34 prosenttia, Norjassa 18 prosenttia ja Ruotsissa 3 prosenttia.

”Maa- ja aluekohtaiset rajoitukset ja toisaalta tukipakettien tehokkuus ovat vaikuttaneet suuresti siihen, miten eri toimialat ovat selviytyneet vaikeasta vuodesta. Pohjoismaista Ruotsi oli ainoa, joka ei missään vaiheessa kokonaan sulkenut esimerkiksi ostoskeskuksia, ravintoloita ja baareja. Tiedämme, että kaikissa maissa ravintolat ja majoitustoiminta ovat olleet suurimmissa vaikeuksissa. Ne yritykset, jotka nopeimmin saivat organisoitua ulosmyyntiä, todennäköisesti selviävät parhaiten”, Jukka Ruuska toteaa.Lisätietoa:
Toimitusjohtaja Jukka Ruuska, puh. 050 1732, jukka.ruuska@asiakastieto.fi
Mediakontakti Ville Kauppi, puh. 010 270 7504, ville.kauppi@asiakastieto.fi

 

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Emmi Paajanen

Lehdistökontakti

PR & Content Specialist

emmi.paajanen@asiakastieto.fi

+358451238804