Asiakastieto Media

Hallaworks – konepaja, joka ei antanut periksi

Artikkeli16.12.2020

Hallaworks – konepaja, joka ei antanut periksi

Kun iso asiakas lähti vuonna 2014, Hallaworks joutui tiukkaan selviämiskamppailuun – ja onnistui siinä. Tästä kokemuksesta on hyötyä ensi vuoden epävarmuudessa.

Raumalaisen konepajan Hallaworksin yrittäjäsisarukset ovat ehtineet kokea 13 vuodessa paljon.

– Olemme päässeet tekemään hienoja huippuvuosia, mutta olemme myös olleet niin syvällä suossa kuin voi olla, kertoo toimitusjohtaja Niina Pekonen.

Pekosesta ja hänen siskostaan Noora Pylkkäsestä tuli yrittäjiä vuonna 2007, kun heidän isänsä menehtyi äkillisesti. Siskokset päättivät jatkaa alihankintana keskiraskaita komponentteja valmistavan yrityksen toimintaa ja opettelivat alaa lähes nollasta. Myös epävarmuuden sietäminen tuli tutuksi.

– Emme tiedä, mitä myynti on helmikuussa. Alallamme tilannetta nähdään kuukauden tai maksimissaan kahden päähän, Pekonen kertoo.

Tulevaa on nyt tavallista vaikeampi ennakoida koronan takia.

Vuonna 2019 yrityksen liikevaihto oli 1,5 miljoonaa euroa, ja tulosta se teki noin 100 000 euroa. Alkuvuodesta 2020 yrityksen liikevaihto kasvoi edellisvuoteen verrattuna. Syksyllä toiminta on hiljentynyt, mutta työt ovat jatkuneet. Nyt yritys seuraa päämiestensä tilannetta tarkkaan.

– Jotkut kollegat ovat sanoneet, että talvi tulee olemaan todella kylmä, toimitusjohtaja sanoo.

Kriisin läpi

Yrittäjillä on myös kokemusta vaikeasta kriisistä selviämisestä. Loppuvuodesta 2014 yrityksen isoin asiakas ilmoitti siirtävänsä tuotantonsa ulkomaille. Puolet liikevaihdosta haihtui ilmaan. Pohjalta nouseminen vaati kovaa asiakashankintaa, yrityksen tunnettuuden parantamista sekä puhdasta tahdonvoimaa ja sisua.

Synkimpinä hetkinä myös luovuttaminen kävi mielessä. Neljässä vuodessa liiketoiminta saatiin kuitenkin tervehtymään.

– Olemme tulleet sellaisen prässin läpi, jossa on oppinut sen, että asioiden etukäteen pelkääminen ei edistä tilannetta parempaan suuntaan, Pekonen sanoo.

2021 on vielä mysteeri

Vuosi 2021 on Niina Pekosen mukaan monelle yrittäjälle vielä täysi mysteeri.

– Toivoisin, että maailma muuttuisi pikkuhiljaa, jos nyt ei normaaliksi, edes jollain tavalla paremmaksi, yrittäjä sanoo.

Pekonen kannustaa keskittymään niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa ja mennä eteenpäin päivä kerrallaan. Hallaworksissa tavoitteena on yksinkertaisesti selvitä ensi vuodesta. Oma työyhteisö pidetään turvassa ja huolehditaan tuotteiden valmistumisesta.

Miltä 2021 näyttää laajemmin? Lue Juho Romakkaniemen ja Jukka Ruuskan haastattelu.

Mahdollisuuksien mukaan voi myös pyrkiä pitämään talouden pyörrettä positiivisena.

– Tällaisena aikana toivoo, että ulkomaille toimintaa siirtäneet yritykset miettisivät, voisiko työtä palauttaa takaisin ja tarjota sitä kotimaisille ammattilaisille, toimitusjohtaja pohtii.

Hän arvioi myös, että yleistynyt etätyö ja digitalisaatio voivat tehdä maailmasta vielä hektisemmän. Tarkoittaako uusi normaali sitä, että tapaamiset vähenevät entisestään? Selvältä ainakin vaikuttaa, ettei kukaan selviä täysin kuivin jaloin vallitsevasta tilanteesta.

Apua kannattaa pyytää!

– Se on neuvo, jota toivoisin kaikkien käyttävän, on sitten yrittäjä tai palkansaaja. Kun joku kantaa edes pienen osan murheesta, se pienenee, Pekonen painottaa.

Teksti: Silja Eisto Kuva: Hallaworks

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi