Asiakastieto Media

Kiinteistö: Toimistot eivät katoa, mutta niiden merkitys muuttuu

Artikkeli29.10.2020

Kiinteistö: Toimistot eivät katoa, mutta niiden merkitys muuttuu

Toimitilamarkkina on ollut murroksessa usean vuoden ajan. Korona on viimeisin käännekohta, joka on saanut yritykset pohtimaan toimitilojen merkitystä.

Toimistot eivät katoa. Niiden merkitys kuitenkin muuttuu. Näin tiivistää yhteisöllisiä työtiloja tarjoavan Crazy Townin toimitusjohtaja Mikko Markkanen.

– Nyt on huomattu, ettei kaikkia töitä kannata hoitaa pääkonttorilta käsin ja ajella sinne junalla pari tuntia joka päivä. Paljon pystyy tekemään etänä.

Kyseessä on globaali trendi, jonka myötä työskentely on monimuotoistunut. Markkasen mukaan itsenäinen, liikkuva asiantuntijatyö on yleistynyt kymmenien vuosien ajan koko EU:n alueella. Suomessa tämä trendi näkyy siten, että yritykset ovat alkaneet perustaa sivukonttoreita maakuntiin. Työtä tehdään myös coworking-tiloissa.

– Korona pakotti viimeisetkin miettimään, miten työ organisoidaan: missä sitä tehdään ja kenen kanssa? Se, mihin toimistoja käytetään, muuttuu, Markkanen arvioi.

Yhdessäolon hetkiin latautuu enemmän odotuksia ja merkitystä.

Kasvua markkinan kanssa

Crazy Town sai alkunsa 2000-luvun alkupuolella. Silloin ei vielä puhuttu yhteisöllisistä toimitiloista.

– Olimme joukko nuoria asiantuntijayrityksiä, joiden piti etsiä toimitilat. Saimme idean etsiä yhteiset tilat. Keskeistä ei ollut tilan ja kustannusten jakaminen, vaan toisiltamme oppiminen ja sparraaminen, toimitusjohtaja Markkanen kertoo.

Tämä idea on säilynyt samana läpi yrityksen toimintavuosien: toimitila on työkalu yhteisön rakentamiseen.
Markkina oli kuitenkin aluksi pieni, ja viisi vuotta sitten yritys oli tienristeyksessä.

– Totesimme, että joko lopetamme harrastamisen tai alamme tehdä tästä liiketoimintaa, Markkanen sanoo.
Liiketoimintaan päätettiin satsata. Samoihin aikoihin alkoi syntyä pieniä asiantuntijayrityksiä ja isoissa yrityksissä työntekijät saivat enemmän liikkumavapautta ja mahdollisuuden työskennellä muualta käsin. Tämä loi kysyntää yhteisöllisille työympäristöille.

Lue lisää arvioita siitä, miten yritysten kiinteistötarpeet muuttuvat

Kysyntä kiihtyy

Crazy Town on nykyään monitilatoimisto. Tilat on suunniteltu käyttäjien tarpeita ja työn vaiheita ajatellen, esimerkiksi ryhmätöitä, neuvotteluja ja puheluita varten. Myös verkostoituminen, koulutukset ja tapahtumat ovat osa yritystoimintaa.
Markkina on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Nykyään yritys toimii viidellä paikkakunnalla, ja toimitilaa sillä on vuokrattuna noin 8 000 neliötä.

– Olemme tällä alalla Suomen vanhin ja suurin toimija tällä hetkellä, Markkanen sanoo.
Uusiin kaupunkeihin rantautumista ovat helpottaneet hyvät yhteydet paikalliseen yritysekosysteemiin ja päättäjiin. Vuodet ovat opettaneet, että menestys rakentuu useasta tekijästä. Ensinnäkin tilojen on oltava riittävän laadukkaat. Myös sijainti on keskeinen tekijä.

– Tällaiselle palvelulle on kysyntää nimenomaan keskustoissa. Hyvät liikenneyhteydet ja saavutettavuus ovat tärkeitä, Markkanen kertoo.

Toimivan yhteisön rakentaminen vaatii myös riittävää kokoa.

– Alle 150 hengen yhteisöllistä työtilaa on vaikea pyörittää. Riittävän iso yhteisö on houkutteleva myös alueen ekosysteemin muille pelaajille ja kumppaneille, Markkanen tiivistää.

Teksti: Silja Eisto

Liitteet

Yhteyshenkilöt

Väliaikaiskuva

Mediayhteydet

Lehdistökontakti

markkinointitiimi@asiakastieto.fi